search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:37
MENU CLOSE

Κρήτη: «Εργοδότες πιέζουν εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής να παραιτηθούν..» (Video)

02.02.2021 07:59
Κρήτη: «Εργοδότες πιέζουν εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής να παραιτηθούν..» (Video) - Media

Άρχισαν όλο και πιο έντονα να είναι φανερά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του παρατεταμένου lockdown. Eργαζόμενοι και εργοδότες βρίσκονται σε αδιέξοδα, με την κυβέρνηση να παραμένει απαθής θεατής.

Ένα απίστευτο γεγονός, που αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές των εργοδοτών, έφερε αυτή τη φορά στο φως της δημοσιότητας η τηλεοπτική κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV”.

Το εν λόγω γεγονός σχετίζεται με έναν αρκετά μεγάλο όγκο καταγγελιών που αφορά σε εργοδότες στο Ηράκλειο που, ενώ έχουν τους εργαζομένους τους σε καθεστώς αναστολής εργασίας, τους ζητούν, αφού δεσμεύονται από τη νομοθεσία για ένα διάστημα και δεν μπορούν να απολυθούν, να παραιτηθούν οι ίδιοι…

Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μισθώσεις των εργαζομένων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, και το κράτος καθίσταται υπόχρεο να πληρώνει τους εργαζομένους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως άτομα που ανήκουν και εργάζονται στον επισιτισμό, ο οποίος μένει κλειστός εδώ και πολλούς μήνες, οι εργοδότες τα πιέζουν να υποβάλουν παραίτηση.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντιέται στο Ηράκλειο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως τέτοια φαινόμενα αποτυπώνονται με αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγγελθεί από συναδέλφους εργαζόμενους πως οι εργοδότες τούς έχουν καλέσει να υπογράψουν αποχώρηση ενώ η σύμβαση εργασίας τους είναι σε αναστολή. Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν υπογράφουν αποχώρηση από το εργασιακό τους περιβάλλον.

Και το λέω αυτό, καθώς ενδεχόμενη αποχώρηση από την εργασία σημαίνει ότι χάνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα που απορρέει από τον νόμο και τα επιδόματα εργασίας.

Έχουν παρατηρηθεί αυτά τα φαινόμενα, με τους εργοδότες να εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζόμενους βγάζοντας κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζικιανάκης.

Ότι αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι τόνισε ο κ. Ριζικιανάκης, ο οποίος ζήτησε από τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι από την αναστολή να πηγαίνουν στην ανεργία δίχως καν πρόβλεψη Ταμείου Ανεργίας.

 

Υπενθυμίζεται πως, εάν ο εργαζόμενος παραιτηθεί μόνος του, δε δικαιούται ούτε τη συμμετοχή του στο Ταμείο Ανεργίας ούτε την αποζημίωση από τον μέχρι πρότινος εργοδότη του.

Μιλώντας για το σχετικό φαινόμενο, ο κ. Ριζικιανάκης, μέσω της τηλεοπτικής κάμερας της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, είπε: «Οι συνάδελφοί μας καλούνται από εργοδότες να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση διότι οι εργοδότες υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να στηρίξουν θέσεις εργασίας. Ύστερα από μερικές ημέρες, ωστόσο, καταλαβαίνουν πως έχουν πάρει κάποιον άλλο στη θέση τους. Δεν είναι ούτε σωστό ούτε τίμιο ούτε ηθικό συνάνθρωποί μας να βιώνουν τέτοια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ριζικιανάκης υποστήριξε ότι, παρόλο που υπάρχουν εργοδότες που εκμεταλλεύονται τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η κακή κατάσταση της αγοράς και το πρωτοφανές “χτύπημα” που έχουν δεχτεί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί μια τέτοια “επιθετική” και παράνομη συμπεριφορά.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοιες κινήσεις. Εμείς ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας ότι οποιαδήποτε στιγμή τούς καλέσουν να υπογράψουν αποχώρηση να έρθουν σε επικοινωνία με τον νομικό ή με το Σωματείο μας», τόνισε ο κ. Ριζικιανάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:37