search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:36
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Όχι» φον ντερ Λάιεν στο «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για ταξίδια

09.02.2021 14:57
Κορωνοϊός: «Όχι» φον ντερ Λάιεν στο «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για ταξίδια - Media

 

Με ασάφεια σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά με σαφές «όχι» στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια απάντησε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι «όταν όλοι μας θα έχουμε εμβολιαστεί, μπορούμε να συζητήσουμε για το αν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με κάποιο πιστοποιητικό ή με αρνητικό τεστ», θεωρώντας το ως ένα αρκετά μακρινό ενδεχόμενο στην παρούσα φάση.

Κατά τα λοιπά, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες, η πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει αν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του 70% των εμβολιασμών έως το το τέλος του καλοκαιριού του 2021 στην Ε.Ε.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο λόγος που καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε. κατά τρεις εβδομάδες σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία είναι ότι η ΕΕ δεν απαλλάσσει τις εταιρίες παραγωγής των εμβολίων από τις ευθύνες τους.

Για τις διμερείς συμφωνίες χωρών-μελών με φαρμακοβιομηχανίες για αγορά εμβολίων σημείωσε με νόημα ότι «αν το κάνουν είναι με δική τους ευθύνη – και όχι πλέον των εταιριών φαρμάκου ούτε της Ε.Ε. ή του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου), με καθεστώς “έκτακτης έγκρισης”, όμως κάτι τέτοιο έως τώρα δεν έχει αποφασισθεί από καμιά χώρα».

Επίσης, δήλωσε ότι έχει «άλλη γνώμη» σε σχέση με την απελευθέρωση των πατεντών, βασίζοντάς την σε υποθέσεις που αφορούσαν την ποιοτική παραγωγή των εμβολίων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αναμένεται να διατεθούν 33 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στο Φεβρουάριο και 55 εκατομμύρια εμβόλια τον Μάρτιο.

Πληροφορίες: Αυγή

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:30