search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:27
MENU CLOSE

Ηλεκτροκίνηση για όλους ή μόνο για αυτούς που… μπορούν;

12.02.2021 09:05
Ηλεκτροκίνηση για όλους ή μόνο για αυτούς που... μπορούν; - Media

 

Έκρηξη πωλήσεων σημείωσαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στο 2020, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά που ψηφίστηκε ο νόμος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Οι αύξηση ήταν τέτοια όπου μέσα σε ένα χρόνο πουλήθηκαν διπλάσια οχήματα από ότι την τελευταία πενταετία συνολικά.

Συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2019 ταξινομήθηκαν συνολικά 1.141 τέτοια οχήματα ενώ μόνο το 2020 ο αριθμός ανήλθε σε 2.131.

Από αυτά τα 675 ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητα, χωρίς δηλαδή κινητήρα εσωτερικής καύσης και μόνο με μπαταρία, και 1.456 ήταν υβριδικά.

Κι όλα αυτά σε μία χρονιά που οι συνολικές πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων υποχώρησαν σχεδόν 30% λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Δεκέμβριο οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων ανήλθαν σε ποσοστό 10% επί του συνόλου, προσεγγίζοντας νούμερα χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία, στις οποίες η ηλεκτροκίνηση είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη

Στο θέμα αυτό μάλιστα αναφέρθηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση επίσκεψης του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι λογαριάζαμε το 2020. Χρέος μας τώρα είναι να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος, που αφορά κυρίως στα σημεία φόρτισης στις πόλεις, στις εθνικές οδούς, έτσι ώστε μαζί με τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που δίνουμε ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν αυτή την επιλογή, να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αν δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τις επιμέρους πωλήσεις των μοντέλων θα διαπιστώσουμε ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα φορολογικά κίνητρα και τα υπόλοιπα μέτρα υπέρ της ηλεκτροκίνησης μάλλον ευνοούν τους λίγους και προνομιούχους παρά το σύνολο των εν δυνάμει αγοραστών.

Αποτέλεσμα εικόνας για bentley bentayga electric

Γιατί ανάμεσα στα 2.000 μοντέλα που περίπου πωλήθηκαν υπάρχει δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό υπερπολυτελών αυτοκινήτων που η τιμή ξεπερνάει κατά πολύ τα 100.000 ευρώ.

Μεταξύ λοιπόν των ηλεκτρικών Ι.Χ του 2020 υπάρχουν τρεις «βασιλικές» Bentley Bentayga, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ η καθεμία, 22 Tesla, που η τιμή τους ξεκινάει από τα επίπεδα των 50.000 ευρώ και φτάνει έως και τις 100.000 ανάλογα με το μοντέλο, και 78 Porsche (19 Taycan, 52 Cayenne και 7 Panamera), με τιμές πολύ πάνω από 100.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για porsche panamera electric

Και η λίστα των supercars δεν τελειώνει εκεί καθώς συμπληρώνεται με δεκάδες ακόμα πολυτελή μοντέλα όπως 111 Range Rover και BΜW Χ5 και 70 Mercedes GLC, όλα αμιγώς ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά.

Από τα παραπάνω δεδομένα είναι σχετικά ασφαλές να συμπεράνουμε πώς οι σημαντικές φοροελαφρύνσεις και το «μαζικό» κίνημα προς την ηλεκτροκίνηση αφορά μέχρι στιγμής κυρίως τα πολύ «βαριά» πορτοφόλια ,καθώς πάνω από ένα στα 10 ταξινομημένα αυτοκίνητα ανήκουν για τους περισσότερους από εμάς στη σφαίρα της φαντασίας.

Η Tesla επενδύει σε σταθμούς φόρτισης

Μετά τα 22 Tesla που πουλήθηκαν πέρυσι η αμερικάνικη εταιρεία αποφάσισε να αποκτήσει τρεις σταθμούς φόρτισης στην Ελλάδα για τα μοντέλα της.

Ο πρώτος μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Golden Hall.

Αποτέλεσμα εικόνας για tesla charging stations greece

Οι 6 ταχυφορτιστές (superchargers) που διαθέτει μπορούν να επαναφορτίσουν τα μοντέλα Model S, Model X και Model 3 μέσα σε λίγα λεπτά αντί για ώρες. Το όχημα ειδοποιεί αυτομάτως μέσω της εφαρμογής της Tesla πότε έχει αρκετή ενέργεια ώστε να συνεχίσει το ταξίδι. Συνήθως, δεν είναι αναγκαία η φόρτιση άνω του 80%.

Το επόμενο τρίμηνο, η Tesla θα εγκαινιάσει άλλον ένα σταθμό με superchargers στην Πάτρα, ενώ το τρίτο τρίμηνο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει σταθμός στην Καρδίτσα και το τέταρτο στη Θεσσαλονίκη.

Οι φοροελαφρύνσεις για όσους επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Γενναίες «υπερεκπτώσεις» κερδίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι επαγγελματίες που αγοράζουν ή μισθώνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή οι φοροαπαλλαγές εφαρμόζονται για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Τα νέα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση εταιρικών «καθαρών» αυτοκινήτων αναλύονται σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και έχουν ως εξής.

1. Μακροχρόνια μίσθωση: Χορηγείται προσαυξημένη κατά 50% έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως τις 40.000 ευρώ και κατά 25% για το υπερβάλλον ποσό. Τα αντίστοιχα ποσοστά υπερέκπτωσης για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ, είναι 30% και για το υπερβάλλον ποσό 15%.

2. Αγορά επαγγελματικού ηλεκτρικού οχήματος: Χορηγείται προσαυξημένη έκπτωση 50% από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις περιπτώσεις δαπάνης αγοράς ελαφρού επαγγελματικού (κατηγορίας Ν1 μέχρι 3,5 τόνους μικτό βάρος) ηλεκτρικού οχήματος μηδενικών ρύπων πέραν της έκπτωσης της δαπάνης αγοράς κατά τον χρόνο πραγματοποίησής της. Η προσαυξημένη έκπτωση ανέρχεται στο 30% στην περίπτωση που το όχημα είναι χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2 /χλμ..

3. Αγορά μοτοποδηλάτων – μοτοσυκλετών: Χορηγείται προσαυξημένη έκπτωση 50% από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις περιπτώσεις δαπάνης αγοράς οχημάτων τύπου L, μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών, καθώς και οχημάτων παντός εδάφους και άλλων μικρών οχημάτων με 3 ή 4 τροχούς, μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.

4. Σταθμοί φόρτισης: Χορηγείται προσαυξημένα έκπτωση 50% για τη δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km. Το ποσοστό της υπερέκπτωσης αυξάνεται στο 70% για επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας. Στην περίπτωση που το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται για την ηλεκτροδότηση των δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τότε τα ποσοστά έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων διαμορφώνονται σε 70% και 90%, αντίστοιχα. Εφόσον οι παραπάνω δαπάνες γίνονται αποκλειστικά και μόνον για τη χρήση των σημείων φόρτισης από τους εργαζόμενους της επιχείρησης (μη δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης), το ποσοστό προσαύξησης είναι 30%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:26