search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:34
MENU CLOSE

Δεν υπάρχουν πια «ιερές αγελάδες»

10.10.2012 07:45
Δεν υπάρχουν πια «ιερές αγελάδες»  - Media

Αν εξαιρέσει κανείς τον αειθαλή Μίκη, που μπορεί υπερεπαξίως να φέρει τον τίτλο της «ιερής αγελάδας» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού – παρά τα λάθη και τις κατά καιρούς αστοχίες του -, ουδείς από τους υπόλοιπους καλούς, μέτριους ή άριστους «εργάτες» της τέχνης δεν μπορεί πλέον να είναι στο απυρόβλητο.

Αν εξαιρέσει κανείς τον αειθαλή Μίκη, που μπορεί υπερεπαξίως να φέρει τον τίτλο της «ιερής αγελάδας» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού – παρά τα λάθη και τις κατά καιρούς αστοχίες του -, ουδείς από τους υπόλοιπους καλούς, μέτριους ή άριστους «εργάτες» της τέχνης δεν μπορεί πλέον να είναι στο απυρόβλητο.
Όσο μακρά ιστορία και να ’χουν, όσο κι αν έχουν αγαπηθεί από τις μάζες, όσο μετρήσιμη σε τραγούδια, βιβλία, παραστάσεις, εκθέσεις κι αν είναι η προσφορά τους στον τόπο. Ούτε ο Νταλάρας ούτε ο Σαββόπουλος ούτε η Χαρούλα ούτε ο Τσόκλης ούτε ο Ράμφος ούτε ο Χριστιανόπουλος ούτε ο Φασουλής ούτε ο Λούκος ούτε ο Παπαϊωάννου (για να πούμε απλώς ορισμένους) δεν είναι Πάπες, ιεροί και απρόσβλητοι. Είναι καλλιτέχνες και διανοούμενοι με προσφορά (άλλος μικρότερη, άλλος μεγαλύτερη), αλλά και άνθρωποι με λάθη, εγωισμούς, αδυναμίες, όπως όλοι οι υπόλοιποι.
Πολλά τελείωσαν σ’ αυτήν τη χώρα. Μαζί τους και οι «ανέγγιχτοι» φρουροί της νεοελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όλοι σήμερα κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Μέρα τη μέρα. Από τη δημόσια – και ιδιωτική – συμπεριφορά μας μέσα στην κρίση βγαίνουν τα πιο ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, τώρα που έκατσε η σκόνη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα δηλωθέντα εισοδήματα διάσημων αστέρων του πενταγράμμου, μπορώ να πω ότι οι αντιδράσεις κάποιων από αυτούς με απογοήτευσαν βαθύτατα. Όχι επειδή υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα των πράξεών τους, έστω μιλώντας για «κυνήγια μαγισσών». Αλλά γιατί ακόμα δεν κατάλαβαν ότι στην εποχή που διανύουμε η νομιμότητα είναι μέγα ζητούμενο, αλλά δεν είναι το όλον. Χρειάζονται κι άλλα, κυρία Γαλάνη, για να συνεχίσει κανείς να φέρει στις μέρες μας τον τίτλο της εξέχουσας καλλιτεχνικής προσωπικότητας. Κυρίως, να πιάνει το αίσθημα της εποχής και να μπορεί να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια των ανθρώπων που ζουν δύσκολα, πολύ δύσκολα, και πάντως χειρότερα απ’ όλους τους προβεβλημένους ανθρώπους αυτής της χώρας. Μόνο τότε, κυρία Γαλάνη, ίσως θα καταλάβετε γιατί η εποχή δεν θα σας κάνει το χατίρι να περιμένει, αλλά θα τρέξει πιο γρήγορα από το ορθόν της φορολογικής σας ενημερότητας. Κι ας είστε εντάξει και με το κράτος και με την εφορία και με την εταιρεία παραγωγής σας, ακόμα και με τον εαυτό σας. Ακούτε τα κι εσείς, κύριε Νταλάρα. Η αυτοκριτική και οι τύψεις σας για τα λεφτά που νομίμως βγάλατε, μας συγκινούν, αλλά χρειάζεται να δούμε και πράξεις.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50