search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:18
MENU CLOSE

Καύση ξύλων: Η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης στη Βρετανία

16.02.2021 16:53
Καύση ξύλων: Η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης στη Βρετανία - Media

 

Η οικιακή καύση ξύλων έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, παράγοντας που ρυπαίνει τρεις φορές περισσότερο από την οδική κυκλοφορία, σύμφωνα με στοιχεία.

Μόνο το 8% του πληθυσμού της Βρετανίας προκαλεί αυτή τη ρύπανση καίγοντας ξύλα σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με έκθεση για την βρετανική κυβέρνηση.

Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έκαιγαν ξύλα σε εσωτερικούς χώρους ήταν εύποροι και πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεγαν τη φωτιά για αισθητικούς λόγους και όχι για θέρμανση.

Η σωματιδιακή ρύπανση είναι επιβλαβής για την υγεία, καθώς μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, να μεταφερθεί στο σώμα και να κατακάτσει στα όργανα.

Ρύπανση: Η καύση του υγρού ξύλου

Η βρετανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την απαγόρευση των καυστήρων ξύλου, αλλά η απαγόρευση της λιανικής πώλησης υγρού ξύλου θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου, όπως και η απαγόρευση σάκων με κάρβουνα.

Το υγρό ξύλο παράγει υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης.

Οι νέες κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν ότι η οικιακή καύση ξύλου τόσο σε κλειστές σόμπες όσο και σε τζάκια ήταν υπεύθυνη για το 38% των σωματιδίων ρύπανσης κάτω από 2,5 μικρά σε μέγεθος (PM2,5) το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι εκπομπές PM2,5 από αυτήν την πηγή είχαν υπερδιπλασιαστεί από το 2003, σε 41.000 τόνους ετησίως και αυξήθηκαν κατά 1% μεταξύ του 2018 και του 2019. Η οδική κυκλοφορία προκάλεσε το 12% του PM2.5 το 2019.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00