search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:43
MENU CLOSE

Βιβλία: Lockdown και ανάγνωση – 6 νέες κυκλοφορίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2165
18-2-2021
22.02.2021 04:00
vivlia_karantina_main.jpg

 

Σύγχρονη Κοινωνία

Ελίφ Σαφάκ

Πώς να μη χάσουμε το μυαλό μας σε μια εποχή κρίσης

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελ.: 86

«Ζούμε σε μιαν εποχή όπου υπάρχει πάρα πολλή πληροφόρηση, λιγότερη γνώση και ακόμα λιγότερη σοφία. Αυτή η αναλογία πρέπει να αντιστραφεί. Αναμφίβολα χρειαζόμαστε λιγότερη πληροφόρηση, περισσότερη γνώση και πολύ περισσότερη σοφία». Μπορεί αυτό να ακούγεται σαν μια ακόμα βαρετή διαπίστωση ή και αμπελοφιλοσοφία για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Ο κόσμος, μην ξεχνάμε, είναι κοινός ακόμα και σε μέρη που βρίσκονται σε άλλη εποχή, ακόμα και σε τόπους που καθυστερούν στον χρόνο ή τον προσπερνούν. Σε έναν άνισο, πολύπλοκο και δυσερμήνευτο κόσμο εντοπίζονται απλές μικρές πτυχές μέσω των οποίων η συγγραφέας μάς καθοδηγεί στο πώς να μην χάσουμε το μυαλό μας στην εποχή της κρίσης. Σε μιαν εποχή που όλα γίνονται απείρως πιο δύσκολα αλλά λύνονται απίστευτα απλά. Αυτό είναι το μυστικό της Ελίφ Σαφάκ.

Ας το δούμε αλλιώς: η πληροφόρηση σίγουρα δεν εμπλουτίζει τις γνώσεις μας, πολύ συχνά τις αποδυναμώνει και σίγουρα δεν μας κάνει σοφότερους. Το ζήτημα είναι για το τι είδους σοφία μιλάμε. Κι εδώ η προσέγγιση είναι απλή, άρα χρήσιμη. Μια σοφή κίνηση είναι να περιορίσουμε το άγχος βάζοντας μέσα μας σε μια τάξη όλο αυτό το παγκόσμιο αλαλούμ που ζούμε. Η Βρετανοτουρκάλα Ελίφ Σαφάκ αναφέρεται σε μιαν εσωτερική τάξη σ’ έναν ταραγμένο, ασυνάρτητο και συγκρουσιακό κόσμο.

Λογοτεχνία

Annie Ernaux

Μια γυναίκα

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 108

Απίστευτα πρωτότυπο. Το «Μια γυναίκα» είναι η ιστορία κάθε γυναίκας. Η δύναμή του έγκειται όχι στο δραματικό γεγονός που αποτελεί τον πυρήνα του, αλλά στις στιγμές που θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, αν η ανάγκη της συγγραφέα δεν την ωθούσε να ανασύρει από τη μνήμη της κάθε εικόνα του αγαπημένου προσώπου που έχει πια χαθεί.

New York Times Book Review

Το βιβλίο εστιάζει στη βαθιά, περίπλοκη και ξεχωριστή σχέση μάνας και κόρης, μια σχέση ιδιαίτερη και «γυναικεία». Η συγγραφέας ξεκινά με το τηλεφώνημα που δέχεται, στο οποίο της αναγγέλλεται ο θάνατος της μητέρας της. Αμέσως αρχίζει η διαδικασία της μνήμης, σαν μια υπόγεια ή απέλπιδα προσπάθεια να ξαναζωντανέψει το μοναδικό και πολύτιμο πρόσωπο της μητέρας. Ταυτόχρονα, αυτή η αναπόληση σχετίζεται με τη βαθύτερη επιθυμία να επαναπροσδιορίσει τη δική της ύπαρξη. Πρόκειται για μιαν αυτοβιογραφική αφήγηση της συγγραφέα: «Πιστεύω ότι γράφω για τη μητέρα μου γιατί είναι η δική μου φορά να τη φέρω στον κόσμο».

Ένας φόρος τιμής, ένας αποχαιρετισμός, ένα μνημόσυνο ζωής της κόρης στη μητέρα της που μόλις έχασε…

Θρίλερ

Owen Matthews

Μαύρος Ήλιος

Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Σελ.: 456

Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου μας μεταφέρει ο «Μαύρος Ήλιος», στην καρδιά της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης. Στο βιβλίο αναπαράγεται η μοναδική ατμόσφαιρα της εποχής, όπου η μυθοπλασία και η πραγματικότητα συναντώνται δημιουργώντας μια απίστευτη ιστορία. Πίσω στο μακρινό 1961, όπου ο κόσμος βίωνε τη σταθερότητα της ισορροπίας του τρόμου, υπήρχε κρυμμένο βαθιά στα δάση της κεντρικής Σοβιετικής Ρωσίας ένα μέρος που δεν εμφανίζεται σε κανέναν χάρτη: μια πόλη με το όνομα Αρζαμάς-16. Εκεί, μια κλειστή κοινότητα αφοσιωμένων επιστημόνων, τεχνικών και μηχανικών κατασκευάζει την πιο ισχυρή πυρηνική συσκευή που γνώρισε ποτέ ο κόσμος – τρεις χιλιάδες φορές πιο καταστροφική από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Δέκα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πυρηνική δοκιμή, ο νεαρός φυσικός Φ. Πετρόφ βρίσκεται νεκρός. Στο πτώμα του ανιχνεύεται ραδιενεργό δηλητήριο σε ποσότητα ικανή να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Οι αρχές του Αρζαμάς επιμένουν ότι ήταν αυτοκτονία, αλλά, στη Μόσχα, τα αφεντικά του ταγματάρχη της Κα Γκε Μπε Αλεξάντερ Βάσιν έχουν αναστατωθεί με τα όσα συμβαίνουν σ’ αυτό το παράξενο, απομονωμένο μέρος.

Ερευνώντας την υπόθεση Πετρόφ, ο Βάσιν θα αναμετρηθεί με μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της Σοβιετικής Ένωσης – εκκεντρικούς, πατριώτες και αντιφρονούντες – που, επειδή η δουλειά τους θεωρείται ζωτικής εθνικής σημασίας, τους έχει παραχωρηθεί η ελευθερία να σκέφτονται, να ενεργούν και να ζουν όπως θέλουν. Στο Αρζαμάς, όμως, τίποτα δεν παρεμβαίνει στο πρόγραμμα. Ούτε καν ο φόνος…

Η ενδελεχής έρευνα του συγγραφέα, η πανέξυπνη πλοκή και η εξαιρετική αφήγηση κάνουν τον «Μαύρο Ήλιο» ένα καταιγιστικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο κέντρο της σοβιετικής υπερδύναμης.

Αστυνομικό Μυθιστόρημα

Φίλιππος Φιλίππου

Ο κήπος με τις φράουλες

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 315

Σ’ ένα ειδυλλιακό σπίτι στη Σαρωνίδα, με θέα στη θάλασσα και κήπο με φράουλες, ζει ένα παντρεμένο ζευγάρι, ο Αργύρης και η Φαίδρα. Εκείνος είναι πρώην ειδικός φρουρός και συγγραφέας – ονειρεύεται να γράψει ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο «Έγκλημα και τιμωρία». Εκείνη είναι πρώην ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Η σχέση τους είναι βαλτωμένη και δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Και ξαφνικά, η Φαίδρα πεθαίνει σε τροχαίο. Ατύχημα ή αυτοκτονία; Όταν ένα ζευγάρι εκβιαστών επισκέπτεται τον Αργύρη, εκείνος αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξαλείφοντας τις υποψίες από πάνω του. Η αστυνομία αρχίζει τις έρευνες. Είναι όμως έγκλημα ο θάνατος της Φαίδρας;

Ο «Κήπος με τις φράουλες» είναι ένα ερωτικό και ψυχολογικό θρίλερ, με έντονη δράση και αρκετές ανατροπές.

Σκιαγραφώντας τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος, τον Αργύρη, έναν συγγραφέα σε απόγνωση, ο Φίλιππος Φιλίππου επιχειρεί να μιλήσει για το έγκλημα και την τιμωρία, έχοντας κατά νου τον Ντοστογιέφσκι και την κοσμοθεωρία του, αλλά και την Πατρίτσια Χάισμιθ και την άποψή της περί δικαιοσύνης.

Ποίηση

Rainer Maria Rilke

Τα σονέτα προς τον Ορφέα

Δίγλωσση έκδοση

Μετάφραση και επιλεγόμενα: Γιώργος Κεντρωτής

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 182

Η αποθέωση της λυρικής τέχνης: λόγος και μουσική συνυφαίνονται σε σκοτεινό τραγούδι για τη χθόνια περιπέτεια του ανθρώπου, για τη θνητότητα. Ο Ρίλκε γίνεται Ορφέας και τραγουδάει τη δική του Ευρυδίκη, μια νεαρή χορεύτρια πού πέθανε από λευχαιμία τη στιγμή ακριβώς που το ταλέντο της γινόταν τέχνη υψηλή. Αλλά τα «Σονέτα προς τον Ορφέα» είναι ποιήματα καταβάσεως στον Άδη που ο ποιητής τα στέλνει κατ’ ουσίαν στον εαυτό του. Να προαισθάνθηκε την κοινή μοίρα του με την πρόωρα χαμένη καλλιτέχνιδα; Να βίωσε με το άγγελμα του θανάτου της υπαρξιακό αδιέξοδο; Να σκοτίστηκε ο νους του συνειδητοποιώντας στην απολυτότητά της τη ροϊκή δίνη των βιοτικών μεταμορφώσεων, που υπονομεύουν από μιας αρχής το «ερριμμένο στη γη ανθρώπειο ον»; Την απάντησή του μας τη δίνει σε 55 σονέτα, που αποτελούν ενιαίο ποίημα: εκεί ο ρυθμός ανάγει έως την αρρυθμία τα κανονικώς έρρυθμα και οι έμμετροι στίχοι αρμονίζονται ακόμα και με μετρικές ιδιοτροπίες και αθετήσεις.

Πολιτικές Επιστήμες

Peter Mair

Κυβερνώντας το κενό

Η Εξασθένηση της Δυτικής Δημοκρατίας

Πρόλογος: Γιάννης Μαυρής

Μετάφραση: Ηρακλής Οικονόμου

Εκδόσεις: Επίκεντρο

Σελ.: 229

Στις από καιρό καθιερωμένες δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης, η εκλογική συμμετοχή βρίσκεται σε πτώση, η εγγραφή μελών στα μεγάλα κόμματα συρρικνώνεται κι εκείνοι που παραμένουν πιστοί σε αυτά έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους. Το νέο βιβλίο του Peter Mair εξετάζει τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών, που δείχνουν ότι, ύστερα από έναν αιώνα δημοκρατικής συμμετοχής, το εκλογικό σώμα εγκαταλείπει την πολιτική αρένα. Ο Mair εξετάζει την ανησυχητική παράλληλη εξέλιξη όπου οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης αναδιαμορφώνονται ως μια ομοιογενής επαγγελματική τάξη, που αποσύρεται στους κρατικούς θεσμούς οι οποίοι προσφέρουν σχετική σταθερότητα σε έναν κόσμο ευμετάβλητων ψηφοφόρων. Εν τω μεταξύ, οι μη δημοκρατικοί φορείς και οι μη δημοκρατικές πρακτικές πολλαπλασιάζονται και κερδίζουν αξιοπιστία – μεταξύ αυτών και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας οργανισμός που συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση των κρατών – μελών και του οποίου το περίφημο «δημοκρατικό έλλειμμα» αντανακλά τις σκόπιμες προθέσεις των ιδρυτών του.

Το «Κυβερνώντας το κενό» προσφέρει μιαν έγκυρη και ανατριχιαστική αξιολόγηση των προοπτικών για λαϊκή πολιτική εκπροσώπηση σήμερα, όχι μόνο στις ποικίλες δημοκρατίες της Ευρώπης αλλά σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38