search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:56
MENU CLOSE

Λιβύη: Έρευνα του ΟΗΕ για χρηματισμό για την εκλογή του προσωρινού πρωθυπουργού

02.03.2021 14:38
Λιβύη: Έρευνα του ΟΗΕ για χρηματισμό για την εκλογή του προσωρινού πρωθυπουργού - Media
 
Σε νέο πολιτικό χάος κινδυνεύει να βυθιστεί η Λιβύη, λίγο καιρό μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης αλ Σάρατζ και την τοποθέτηση προσωρινού προέδρου και πρωθυπουργού στη χώρα, με στόχο να την οδηγήσουν σε εκλογές, καθώς έρευνα του ΟΗΕ αποκαλύπτει σκάνδαλο χρηματισμού για την εκλογή του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
 
Συγκεκριμένα, η έρευνα που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στις 15 Μαρτίου και αποσπάσματα της οποίας αποκαλύπτει ο Guardian, δείχνει ότι υποστηρικτές του Ντμπεϊμπά δωροδόκησαν εκλέκτορες, προκειμένου να τον ψηφίσουν, με ποσά που έφθαναν ακόμα και τις 200.000 δολάρια, αν και το πρωθυπουργικό γραφείο κάνει λόγο για ψεύδη που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αποκάλυψη της δωροδοκίας έγινε με πραγματικά απίστευτο τρόπο, καθώς κάποιοι από τους 75 εκλέκτορες που επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ για να εκλέξουν τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης άρχισαν να καυγαδίζουν στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου είχαν συγκεντρωθεί, για το… ύψος του χρηματισμού, με έναν από εκείνους να αναφέρει ότι είχαν υπάρξει προσφορές ακόμα και 500.000 δολαρίων.
 
Η έρευνα που διατάχθηκε από την ειδική εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον τρεις εκλέκτορες δέχθηκαν προτάσεις για ποσά από 150.000 ως 200.000 δολάρια, προκειμένου να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν τον Ντμπεϊμπά για πρωθυπουργό, καταψηφίζοντας δύο ισχυρούς υποψήφιους, τον υπουργό Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ Ίσσα.
 
Με τις φήμες για χρηματισμούς να προηγούνται της διαδικασίας, μέλη του εκλεκτορικού φόρουμ κατηγορούν τον ΟΗΕ ότι απέρριψε ουσιαστικά κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων αλλά και την ομαλή διαδικασία, υπέρ σκοπιμοτήτων, οι οποίες, όμως, πλέον υποσκάπτουν την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας και υπάρχει ανοιχτά κίνδυνος εκτροχιασμού της.
 
Πλέον, ο ΟΗΕ βρίσκεται σε δίλημμα: ή να ακυρώσει την ιδέα της προσωρινής κυβέρνησης και απλώς να φέρει τις εκλογές νωρίτερα από το Δεκέμβριο που ήταν προγραμματισμένες ή να ακυρώσει την εκλογή του Ντμπεϊμπά και να ορίσει προσωρινό πρωθυπουργό τον δεύτερο σε ψήφους Μπασάγκα, ενώ μια τρίτη επιλογή, η οποία, ωστόσο, θεωρείται υψηλού ρίσκου, είναι να… κάνει το κορόιδο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να «δένουν» τις κατηγορίες περί χρηματισμού.
 
Πάντως, ήδη, ο Ντμπεϊμπά βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς έκανε διάφορα σεξιστικά σχόλια και αρνήθηκε να δώσει το 30% των υπουργικών θέσεων σε γυναίκες, ενώ ως παρενέργεια των αποκαλύψεων θεωρείται και η αναβολή της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου στη Σύρτη, η οποία θα έδινε στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:56