search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:22
MENU CLOSE

ΕΜΑ: Η ώρα της κρίσης για το Sputnik V – Νέα κράτη στρέφονται στο ρωσικό εμβόλιο

04.03.2021 10:16
Ρωσία: Και τρίτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - «Απογειώνεται» η παραγωγή του Sputnik V - Media

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ενώ το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) προσμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ενωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Το RDIF ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Ωστόσο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου τονίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όλο και περισσότερα κράτη στρέφονται στο Sputnik V

Να σημειωθεί πάντως ότι στο ρωσικό εμβόλιο στρέφονται δειλα-δειλα οι χώρες της ΕΕ προκειμένου να επιταχύνουν τους ρυθμούς του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό.

Η Τσεχική Δημοκρατία, παρήγγειλε μία παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και στην κινεζική Sinopharm, δήλωσε ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν. 

Νασημειωθεί επίσης ότι στην Ουγγαρία γίνονται εμβολιασμοί με το ρωσικό Sputnik V, παρότι δεν έχει λάβει άδεια για επείγουσα χρήση.

«Αποτελεσματικό και απέναντι στις μεταλλάξεις»

Ρωσική κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του επανεμβολιασμού με το εμβόλιο Sputnik V ως προς την προστασία κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού έχει ως τώρα θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσαν πρόσφατα ερευνητές.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επανεξέταση μέχρι τις 15 Μαρτίου των εμβολίων ρωσικής παραγωγής για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

«Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Gamaleya στη Ρωσία έδειξε ότι ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, περιλαμβανομένων των στελεχών που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Ντένις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του κέντρου που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik V.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της λειτουργίας τους. Ακόμη δεν είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30