search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:18
MENU CLOSE

Τα «σύννεφα» στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, η Τουρκία και τα fake news (Video)

06.03.2021 11:34
Δένδιας: Βασικός μας πυλώνας είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο - Media

 

Τα «σύννεφα» στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις ύστερα από την πρόθεση του Καΐρου να βάλει «πόδι» σε περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας (Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο) χαράσσοντας οικόπεδα, αλλά και τον ρόλο της Άγκυρας σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, και ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης.

«Σωστά ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας πάει στην Αίγυπτο. Για οτιδήποτε πέραν του συμφωνηθέντος της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Θα μπορούσαμε να μην είχαμε υπογράψει ΑΟΖ, αλλά τότε δεν θα είχαμε ούτε οριοθετημένη ΑΟΖ, ούτε θα είχαμε διεμβολίσει το τουρκολιβυκό, ούτε θα μπορούσαμε να εγκαλούσαμε τους Αιγύπτιους όπως τώρα» σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για την τουρκοαιγυπτιακή προσέγγιση. «Η Τουρκία επιχειρεί να γλείψει εκεί που έφτυνε. Το έκανε με τον Μακρόν, το κάνει και με τους Αιγύπτιους. Η Ελλάδα έκανε την στρατηγική επιλογή και στήριξε το 2013 τον Αλ Σίσι. Ο κ. Ερντογάν πήγε με τη χαμένη πλευρά. Και χάρις αυτό υπάρχει η ελληνοαιγυπτιακή σύσφιξη, φιλία και συνεργασία» πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι η «θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας στην αντιπαράθεση με την Τουρκία την Αίγυπτο των 100 εκατομμυρίων, την ηγέτιδα χώρα του αραβικού κόσμου» ενώ συμπλήρωσε την ανάγκη αποφυγής των fake news. «Η Τουρκία πλημμυρίζει το διαδίκτυο με ειδήσεις ότι τα βρήκε με γάλλους, ισραηλινούς, αιγυπτίους. Τους διαψεύδουν όλοι».

«Φυσιολογική κατάσταση»

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μάζης, υποστήριξε ότι τα γεγονότα και οι ενέργειες της Αιγύπτου προκύπτουν από τις αδυναμίες της διμερούς ΑΟΖ.

«Είχα κάνει σκληρή κριτική στο μνημόνιο μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και είχα προβλέψει αυτούς τους κινδύνους. Είμαστε ενώπιον μιας πολύ φυσιολογικής καταστάσεως δυστυχώς. Ένας καλός σύμμαχος, φροντίζει να καλύψει ένα κενό που η Ελλάδα δημιούργησε, οριοθετώντας μέχρι τον 28ο μεσημβρινό. Η Αίγυπτος έπρεπε πριν χαράξει το βυθοτεμάχιο αυτό να έρθει σε συνεννόηση με την Ελλάδα. Άκομψη κίνηση από πλευράς της», σημείωσε.

Ακόμα, έκανε λόγο, ότι η Ελλάδα θα είχε διεμβολίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο με μερική οριοθέτησή της με την κυπριακή ΑΟΖ. «Γιατί η Κύπρος έχει κάθε λόγο να στηρίζει την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:17