search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:43
MENU CLOSE

Συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο μετά την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο

09.03.2021 08:06
Συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο μετά την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο - Media

 

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο στέφθηκε με επιτυχία αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι Αιγύπτιοι αποδέχθηκαν τις ελληνικές θέσεις και δεσμεύτηκαν για την επαναχάραξη του Οικοπέδου 18 της Αιγυπτιακής ΑΟΖ ώστε αυτό να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό, όπως άλλωστε ζητούσε η Αθήνα.

 Οι κ. Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι συνομίλησαν περίπου 10 λεπτά για το ζήτημα του οικοπέδου EGY-MED-18, το οποίο προκηρύχθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και χωριζόταν από τον 28ο μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου ακολουθούνταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Από την ελληνική πλευρά μεταδίδεται ότι οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν να αλλάξουν τις συντεταγμένες ώστε το οικόπεδο EGY-MED-18 να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα. Μια δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση ή η μη προκήρυξη του εν λόγω οικοπέδου. Τονίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πολλές και εκτενείς συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, δίχως απολύτως καμία υποχώρηση εκ μέρους των Αιγυπτίων.  

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Δένδιας, από τη Λάρνακα όπου βρέθηκε προκειμένου να συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα. Οπως είπε, «το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ως ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».  

Χριστοδουλίδης: Απόλυτη συνεργασία με Ελλάδα

Για απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του διεξοδικά για τις συζητήσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία την Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα.

“Χαιρετίζουμε τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Υπάρχει απόλυτη συνεργασία και συντονισμός, έτσι ώστε η Άτυπη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί να φέρει τα θετικά αποτελέσματα, και για εμάς θετικά αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί και πάλι το ζήτημα της Τουρκίας. Υπενθύμισε ότι την Παρασκευή ήταν στην Κύπρο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ότι αύριο θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικων Λουίτζι Ντι Μάιο.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:41