search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:15
MENU CLOSE

Τo θρίλερ με το αρχείο του Κάφκα

24.10.2012 10:47
Τo θρίλερ με το αρχείο του Κάφκα - Media

Τίτλοι τέλους για το θρίλερ με το αρχείο του Φραντς Κάφκα. Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι τα χειρόγραφα του συγγραφέα, που παρέμεναν σε ιδιωτική κατοχή – στο σπίτι των θυγατέρων της γραμματέως του –, πρέπει να παραδοθούν στην εθνική βιβλιοθήκη της Ιερουσαλήμ.

Τίτλοι τέλους για το θρίλερ με το αρχείο του Φραντς Κάφκα. Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι τα χειρόγραφα του συγγραφέα, που παρέμεναν σε ιδιωτική κατοχή – στο σπίτι των θυγατέρων της γραμματέως του –, πρέπει να παραδοθούν στην εθνική βιβλιοθήκη της Ιερουσαλήμ. Οι «έμμεσοι κληρονόμοι» κατέφυγαν στο δικαστήριο με το αίτημα να αναγνωρίσει το καθεστώς ιδιοκτησίας στο αρχείο.
Η άκρη του νήματος ξετυλίγεται στο παρελθόν. Στο ισόγειο μια παλιάς πολυκατοικίας στο Τελ Αβίβ οι ερευνητές από την Υπηρεσία Αρχείων του Ισραήλ ανακάλυψαν τα σπάνια χειρόγραφα του Κάφκα. Κανένας δεν ήξερε την αξία τους. Ούτε οι ένοικοι της πολυκατοικίας, που παραπονέθηκαν στον δήμο για τη δυσοσμία από τα πολλά γατιά που κυκλοφορούσαν στο διαμέρισμα. Γιατί, όμως, έμειναν θαμμένα τα αρχεία του Κάφκα;
Ο Κάφκα, που πέθανε το 1924, είχε ζητήσει από τον Μαξ Μπροντ να κάψει τα χειρόγραφά του. Ο Μπροντ τον αγνόησε, κατέφυγε στην Παλαιστίνη και μάλιστα κληροδότησε το αρχείο στην ερωμένη του. Η Έστερ Χόφερ ήταν μια «δύσκολη» γυναίκα που αρνούνταν πεισματικά να δώσει στο φως τα χειρόγραφα και τα κρατούσε αποκλειστικά για τον εαυτό της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:14