14/12/2018 06:35:11

Τo θρίλερ με το αρχείο του Κάφκα

Τo θρίλερ με το αρχείο του Κάφκα - Media

Τίτλοι τέλους για το θρίλερ με το αρχείο του Φραντς Κάφκα. Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι τα χειρόγραφα του συγγραφέα, που παρέμεναν σε ιδιωτική κατοχή – στο σπίτι των θυγατέρων της γραμματέως του –, πρέπει να παραδοθούν στην εθνική βιβλιοθήκη της Ιερουσαλήμ. Οι «έμμεσοι κληρονόμοι» κατέφυγαν στο δικαστήριο με το αίτημα να αναγνωρίσει το καθεστώς ιδιοκτησίας στο αρχείο.
Η άκρη του νήματος ξετυλίγεται στο παρελθόν. Στο ισόγειο μια παλιάς πολυκατοικίας στο Τελ Αβίβ οι ερευνητές από την Υπηρεσία Αρχείων του Ισραήλ ανακάλυψαν τα σπάνια χειρόγραφα του Κάφκα. Κανένας δεν ήξερε την αξία τους. Ούτε οι ένοικοι της πολυκατοικίας, που παραπονέθηκαν στον δήμο για τη δυσοσμία από τα πολλά γατιά που κυκλοφορούσαν στο διαμέρισμα. Γιατί, όμως, έμειναν θαμμένα τα αρχεία του Κάφκα;
Ο Κάφκα, που πέθανε το 1924, είχε ζητήσει από τον Μαξ Μπροντ να κάψει τα χειρόγραφά του. Ο Μπροντ τον αγνόησε, κατέφυγε στην Παλαιστίνη και μάλιστα κληροδότησε το αρχείο στην ερωμένη του. Η Έστερ Χόφερ ήταν μια «δύσκολη» γυναίκα που αρνούνταν πεισματικά να δώσει στο φως τα χειρόγραφα και τα κρατούσε αποκλειστικά για τον εαυτό της.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.