search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:21
MENU CLOSE

Έσπασαν τα… νερά

27.10.2012 21:00
oldphotosaaaaa1351240819.jpg

Ο σκοτεινός και συγχρόνως κεντρικός ρόλος της Κομισιόν στο ξεπούλημα των πολύτιμων φυσικών πόρων της χώρας αποκαλύφθηκε, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι εκείνη είναι που μας έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και απαιτεί την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο σκοτεινός και συγχρόνως κεντρικός ρόλος της Κομισιόν στο ξεπούλημα των πολύτιμων φυσικών πόρων της χώρας αποκαλύφθηκε, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι εκείνη είναι που μας έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και απαιτεί την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την απάντηση που έδωσε στις 26 Σεπτεμβρίου το διευθυντήριο του επιτρόπου Όλι Ρεν στην επιστολή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού που υπογράφουν περισσότερες από 20 οργανώσεις πολιτών από όλη την Ευρώπη, «η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών ύδρευσης, μπορεί να αποφέρει οφέλη στην κοινωνία, αν γίνει με προσοχή».

Διάσωση… πακέτο

Η Κομισιόν ξεκάθαρα αποκαλύπτει, παραβιάζοντας ακόμα και ευρωπαϊκές Οδηγίες, ότι η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης είναι μια από τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται μέσω των «πακέτων διάσωσης» σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που λαμβάνουν δάνεια στο πλαίσιο της κρίσης χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο τελεσίγραφο της Κομισιόν έσπευσε αμέσως να συμμορφωθεί η κυβέρνηση και να απαλείψει ακόμα και το λεγόμενο ποσοστό ασφαλείας του ελληνικού Δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Οι εγκέφαλοι της «σωτηρίας» της χώρας με το πρόσχημα ότι ακόμα και η μίνιμουμ συμμετοχή του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αποτρέπει τους επενδυτές, με ρύθμιση κατήργησαν το ελάχιστο ποσοστό και προχωρούν στην πώληση όλου του πακέτου των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, υπακούοντας απλώς στις εντολές των Βρυξελλών και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης παγκοσμίως, αποτυχία που «μεταφράζεται» στη γιγαντιαία αύξηση της τιμής του νερού, την υποβάθμιση της ποιότητας και το μπλοκάρισμα όλων των έργων εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Όπως επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 20 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη που πραγματοποιούν εκστρατεία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, από την απάντηση της Κομισιόν «λείπει οποιοδήποτε στοιχείο τεκμηρίωσης αυτής της πρακτικής και κανείς λόγος δεν γίνεται για τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Κομισιόν προκειμένου να προχωράει σε επιβολή τέτοιων όρων».

Συγκεκριμένα οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή της ιδιωτικοποίησης του νερού αντίκειται:

• Στην Οδηγία περί ουδετερότητας σε σχέση με την ιδιωτική ή δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των συλλογικών υπηρεσιών νερού (άρθρο 345 TFEU και άρθρο 171 της Οδηγίας 2006/123/EC σχετικά με υπηρεσίες εσωτερικής αγοράς).

• Στο Πρωτόκολλο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Συνθήκης.

Παράλληλα οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι καμιά πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί από την Επιτροπή προκειμένου να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ του Ιουλίου του 2012, που κατοχυρώνει ως ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Η στάση της Κομισιόν έχει κινητοποιήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με ερώτησή του ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την αντίφαση μεταξύ των συστάσεων της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την απαιτούμενη ουδετερότητα της Επιτροπής.

Πανευρωπαϊκό κίνημα

Την ίδια ώρα που η Κομισιόν επιβάλλει το ξεπούλημα του νερού στις πολυεθνικές εταιρείες, πολίτες από όλες τις χώρες της Ευρώπης εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών συνέστησαν επιτροπή που συγκεντρώνει υπογραφές (www.right2water.eu) προκειμένου να υιοθετηθεί νομοθεσία «που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους».

Οι πολίτες καλούν την Κομισιόν να θεσμοθετηθεί ως βασική αρχή της Ε.Ε. ότι «η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων αψηφούν τους “κανόνες της εσωτερικής αγοράς” και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης».

Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, η Κομισιόν «παραβλέπει το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε να αποδώσει αποτελέσματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο». Για παράδειγμα:

• Στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις έχουν προσφάτως επαναδημοτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης λόγω των αρνητικών εμπειριών.

• Η ολλανδική κυβέρνηση το 2004 πέρασε νόμο που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση του τομέα ύδρευσης.

• Στην Ιταλία το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οποιαδήποτε μελλοντική νομοθεσία επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει δημόσιες υπηρεσίες θα είναι αντισυνταγματική.

Με νέα επιστολή τους προς τον Όλι Ρεν οι 20 οργανώσεις πολιτών, ανάμεσά τους από την Ελλάδα η Κίνηση 136 από τη Θεσσαλονίκη και η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER, επισημαίνουν για μια ακόμα φορά την αντιστροφή της τάσης ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του νερού που ήκμασε τη δεκαετία του 1990 και υπογραμμίζουν πως σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Κομισιόν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν μείωση του κόστους, οι σοβαρές οικονομικές έρευνες που έχουν γίνει δεν καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER δηλώνει απερίφραστα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να εμποδίσει αυτή τη θλιβερή εξέλιξη στον τομέα του νερού και καλεί τους Έλληνες πολίτες, συλλόγους, φορείς και επιστημονικά και πρωτοβάθμια σωματεία να συνυπογράψουν το κείμενο συλλογής υπογραφών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15