search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:35
MENU CLOSE

Έρχεται το «πόθεν έσχες» στα ακίνητα

03.11.2012 10:45
Έρχεται το «πόθεν έσχες» στα ακίνητα - Media

Από τον Ιανουάριο του 2013 με απόφαση του ΥΠΟΙΚ επανέρχεται 
στην αγορά ακίνητων το «πόθεν έσχες» επισπεύδοντας κατά 1 χρόνο τη σχετική ρύθμιση σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια αύξησης των εσόδων του κράτους.

Από τον Ιανουάριο του 2013 με απόφαση του ΥΠΟΙΚ επανέρχεται στην αγορά ακίνητων το «πόθεν έσχες» επισπεύδοντας κατά 1 χρόνο τη σχετική ρύθμιση σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια αύξησης των εσόδων του κράτους.

Η εφαρμογή του μέτρου έχει ανασταλεί το 2010 για 4 χρόνια αλλά όπως αποφάσισε το υπουργείο, η αναστολή του δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα και δεν έχει συμβάλει στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα το μέτρο να βρεθεί και πάλι στο τραπέζι.

 Με το σύστημα αυτό, από τις αρχές του επομένου έτους, κάθε δαπάνη για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας θα θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνονται.

Επίσης βάσει της νέας νομοθεσίας, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα μπορέσουν να βρουν τρόπο να επικαλεστούν ικανά εισοδήματα για να δικαιολογήσουν την αγορά, θα κληθούν από την εφορία να πληρώσουν βαρύ φόρο (μέχρι και 45%) για το ποσό που δεν δικαιολογείται. 

Το «πόθεν έσχες» σχεδιάζεται να ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία αλλά και για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης.
 
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το μέτρο στοχεύει στον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος» που κυκλοφορεί στην αγορά, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα εξακρίβωσης των πραγματικών εισοδημάτων όλων των φορολογούμενων.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50