search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:48
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Κόντρα στο ρεύμα με ακέραιες θέσεις

09.11.2012 22:00
oldphotospapariga1352468938.jpg

Άνοιγμα στον λαό με… ακέραιες τις θέσεις του επιχειρεί το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα.

Άνοιγμα στον λαό με… ακέραιες τις θέσεις του επιχειρεί το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα, τόσο μέσα από τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την πρόταση νόμου αναφορικά με την κατάργηση των μνημονίων και την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων όσο και με μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στις 25 Νοεμβρίου για τα 94 χρόνια του κόμματος, την οποία διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας.

Η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια
Η καμπάνια για την πρόταση νόμου έχει συγκεντρώσει περί τις 25.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτές καλλιτεχνών, ηθοποιών, πανεπιστημιακών, επιστημόνων, εργαζομένων. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι υπογράφουν ακόμη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ακόμη και στελεχών του συνδικαλιστικού τομέα που προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ μετά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή θα πάει στην Ολομέλεια για συζήτηση χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία, αφού κατά τη συνταγματική διάταξη κρίνεται ότι παράγει ασύμφορο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Πάντως, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ (όλα τ’ άλλα κόμματα την απέρριψαν) τελικά ψήφισε την πρόταση νόμου επί της αρχής, διαφοροποιούμενος σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ε.Ε., το ΚΚΕ επέκρινε τη στάση του, κατηγορώντας τον για καιροσκοπικό και διγλωσσία καθώς, όπως είπε, αυτό που προτείνει, σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις των εισηγητών του, είναι η διαγραφή τμήματος του χρέους, που σημαίνει πως «αναγνωρίζει ότι ο λαός χρωστάει μέρος του». Ενώ το ΚΚΕ «τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, παρότι αυτές συνδέονται με τα μνημόνια», σχολίασε το γραφείο Τύπου, καλώντας τον λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Ριζική εναλλακτική
Στο μεταξύ, στα πλατιά καλέσματα του κόμματος στο πλαίσιο των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της ψήφισης του νέου μεσοπρόθεσμου, το ΚΚΕ με κάθε τρόπο προσπάθησε να προβάλει τη θέση του για την πραγματική διέξοδο, δηλαδή τη μονομερή διαγραφή του χρέους η οποία «πρέπει» να συνδέεται με την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
Μάλιστα η ηγεσία στις επίσημες τοποθετήσεις της αντιπαρέβαλε τη λύση που προτείνει, με την τρέχουσα συζήτηση για το ποιος διαθέτει κυβερνητική ετοιμότητα και ποιος όχι. Συζήτηση την οποία το κόμμα θεωρεί αποπροσανατολιστική και επιζήμια, καθώς, όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα, «αυτό που κρίνεται σήμερα είναι ποια η εναλλακτική λύση, η ριζική εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο λαός». Ο Περισσός άλλωστε στις αναλύσεις του επισημαίνει ότι ακόμη και αυτός ο δρόμος που ακολουθείται σήμερα, και ο οποίος δεν είναι υπέρ του λαού, βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε νέα αδιέξοδα, αφού οι λύσεις που έχει επεξεργαστεί το σύστημα δεν φέρνουν αποτέλεσμα ούτε για το ίδιο.
Ως εκ τούτου σημειώνεται πως «δεν υπάρχει πολιτική που να συνδυάσει και τη διατήρηση των μονοπωλίων και την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών» και τα βέλη στρέφονται τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλείται ο λαός να αντεπιτεθεί και να επιβάλει ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ρωγμές που όμως θα εντάσσονται σε μια γενική πολιτική ρήξης και ανατροπής, διαφορετικά «το πολιτικό σύστημα μπορεί αυτή τη ρωγμή να την καλύπτει, να την κλείνει».
Όσον αφορά την παραπάνω πολιτική εκδήλωση, στην οποία κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, σε σχετική αναφορά του μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ Θέμη Γκιώνη, στον «Ριζοσπάστη» (4.11), δηλώνεται ότι αυτή συνιστά «ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα σε χιλιάδες λαού και νεολαίας σ’ όλη την Αττική», αλλά την ίδια ώρα θέλει να φανερώσει «την ακλόνητη πεποίθηση όλων ότι θα βαδίσουμε κόντρα στο ρεύμα, με βαθιά πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης, με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και με βαθιά γνώση ότι η νίκη θα είναι του λαού». Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01