search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:04
MENU CLOSE

Παιχνίδια πολέμου

11.11.2012 12:13
Παιχνίδια πολέμου - Media

Μαρία Ηλιού
Εκδόσεις: Εστία
Σελ.: 126

Ως πανεπιστημιακός, η κυρία Ηλιού πέρασε μιαν ολόκληρη ζωή απασχολημένη με επαγγελματικά γραψίματα – άρθρα, μελέτες και συναφή – έτσι που, καθώς φαίνεται, η πλούσια και σημαντική πανεπιστημιακή της σταδιοδρομία δεν της άφησε περιθώρια να εντρυφήσει σε πιο προσωπικές γραφές.

Μαρία Ηλιού
Εκδόσεις: Εστία
Σελ.: 126

Ως πανεπιστημιακός, η κυρία Ηλιού πέρασε μιαν ολόκληρη ζωή απασχολημένη με επαγγελματικά γραψίματα – άρθρα, μελέτες και συναφή – έτσι που, καθώς φαίνεται, η πλούσια και σημαντική πανεπιστημιακή της σταδιοδρομία δεν της άφησε περιθώρια να εντρυφήσει σε πιο προσωπικές γραφές. Οι αφηγήσεις των νεανικών και εφηβικών χρόνων της συγγραφέως συμπίπτουν με μια ιστορική περίοδο που σφράγισε ανεξίτηλα τις ζωές των ανθρώπων αλλά και το μέλλον της χώρας. Η ιστορική περίοδος των αφηγήσεων καλύπτει δυο από τις δυσκολότερες δεκαετίες της νεότερης Ιστορίας μας. Από τα πρώτα δύσκολα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την κατοχή που ακολούθησε ώς την απελευθέρωση και τα ασταθή πολιτικά χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα την τραγωδία του εμφυλίου. Πρόκειται για μια σκληρή ιστορικά εικοσαετία, μέσα στην οποία, ωστόσο, δεν έλειπαν οι τρυφερές ανθρώπινες ιστορίες. Οι προσωπικές μνήμες της συγγραφέως ζωντανεύουν έναν κόσμο διψασμένο για ζωή, όπου και η πιο απλή συνθήκη παίρνει παραμορφωτικές διαστάσεις μέσα στην αποτρόπαια ιστορική πραγματικότητα. Δρόμοι, επεισόδια της απλής βιωτής, πρόσωπα, σκηνές ενός κόσμου περασμένου και μακρινού – σαν να μην υπήρξε ή σαν να υπήρξε ως προϊόν επινόησης – ξαναζωντανεύουν μέσα από μια αβίαστη και απαλλαγμένη από φιλοδοξίες εξιστόρηση. Έτσι, το ανάγνωσμα γίνεται φιλικό, αποκτά ανθρώπινες διαστάσεις – δίχως αποστάσεις – και διαβάζοντάς το μοιάζει σαν κάποιος να σου το διηγείται ζωντανά, ώστε ακόμα και τα πιο ασήμαντα και αδιάφορα γεγονότα να γίνονται απρόσμενα οικεία και έντονα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50