search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:58
MENU CLOSE

Συνεδριάζει το Eurogroup

20.11.2012 07:44
Συνεδριάζει το Eurogroup - Media

Λύσεις στη διαμάχη ΔΝΤ-Γερμανίας που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης από την Ελλάδα, αναζητά σήμερα το Eurogroup.

Λύσεις στη διαμάχη ΔΝΤ-Γερμανίας που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης από την Ελλάδα, αναζητά σήμερα το Eurogroup.

Αγκάθι στις σημερινές αποφάσεις είναι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, με το ΔΝΤ να προτείνει νέο κούρεμα στα ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και το Βερολίνο να αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, αντιπροτείνοντας πιο «συντηρητικές» επιλογές.

«Το Eurogroup θα λάβει το βράδυ της Τρίτης τις αναγκαίες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Παράλληλα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» να μπορέσουμε να λάβουμε σήμερα απόφαση για ένα μείγμα μέτρων.
 
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση όταν ρυθμιστούν «κάποιες εναπομείνασες εκκρεμότητες» και πρόσθεσε ότι μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
 "Είμαστε εδώ για να εργαστούμε εποικοδομητικά στο Eurogroup προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση για την Ελλάδα. Aυτός είναι η πρόθεσή μας και ο στόχος μας." δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup.

"Δουλεύουμε για τα να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα, την οικονoμία της και το χρέος της το οποίο πρέπει να γίνει βιώσιμο", επανέλαβε η επικεφαλης του ΔΝΤ.

Είναι πιθανόν όπως διαρρέει η ελληνική πλευρά να εγκριθεί σήμερα η καταβολή της δόσης , η οποία θα εκταμιευθεί μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου με την σύμφωνη γνώμη της τρόικας που θα αποφασίσει αν μέχρι τότε έχουν γίνει πράξη οι «προαπαιτούμενες δράσεις» τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
 
Στο μέτωπο του χρέους η Κομισιόν προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και σύγκλισης με το ΔΝΤ κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής αλλά αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην συνεδρίαση του EuroWorking group που προηγείται αυτής του Eurogroup.
 
Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα η διαφαινόμενη συμφωνία για την συνέχιση της χρηματοδότησης θα αφορά μόνο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -2016. Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν από τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ προς έγκριση στα εθνικά τους κοινοβούλια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 30 Νοεμβρίου. 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:57