search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:30
MENU CLOSE

Δεν πάει Αλβανία ο Αβραμόπουλος λόγω δηλώσεων Μπερίσα

28.11.2012 18:08
Δεν πάει Αλβανία ο  Αβραμόπουλος λόγω δηλώσεων Μπερίσα - Media

Ο υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία μετά τις δηλώσεις Μπερίσα για μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα ως την Ποντγκόριτσα.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο υπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην γειτονική Αλβανία για τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την  100η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.
Αιτία οι προκλητικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα ο οποίος δήλωσε για «μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα».
 
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: ''Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της  επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας”.
 
«Οι δηλώσεις Μπερίσα δεν εκφράζουν καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων της Αλβανίας σε Νότο, Βορρά ή Ανατολή», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης η εκπρόσωπος του αλβανού πρωθυπουργού.
 
Στις δηλώσεις Μπερίσα αντέδρασε και το ΚΚΕ το οποίο κάνει λόγο για εθνικιστική ομιλία και για αλλαγές που δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του Αλβανικού λαού.
 
Το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Μπερίσα
 
«Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ», αναφέρει στο σχόλιο του το ΚΚΕ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού προέδρου Σαλί Μπερίσα και προσθέτει:
 
«Ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά».

 
Η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλία Μπερίσα:
 
«Την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28