search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος

04.12.2012 08:53
Τσίπρας: Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος - Media

Όπως είπε, στόχος της διάσκεψης θα είναι «να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953».
 

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος έριξε και επίσημα στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος της διάσκεψης θα είναι «να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953».
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το ελληνικό χρέος είχε καταστεί μη βιώσιμο από καιρό πριν. Όταν η Ελλάδα καταδικάστηκε για τα επόμενα χρόνια. Όταν δηλαδή ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ένας προϋπολογισμός που καταδικάζει τη χώρα στην ύφεση, που καταστρέφει κάθε προοπτική ανάκαμψης, που επιτείνει την αβεβαιότητα και απωθεί τις επενδύσεις». Επανέλαβε δε ότι «με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, η  Ευρωπαϊκή ηγεσία ανέστειλε την οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους της χώρας, αλλά με τον τρόπο αυτό, παρέτεινε την αβεβαιότητα».
 
Κατά τον κ. Τσίπρα η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης, αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ. 
 
Ο κ. Τσίπραςεπανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει και έχει εκπονήσει «ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, για την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά και για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση».
 
Προσδιορίζοντας το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αναστολή, moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους, έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά».
 
Οξύνοντας την επίθεση στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι «έχει πλήρως ενσωματωθεί και υποταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κ. Μέρκελ για την ελληνική προοπτική. 
 
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας είναι «να αρχίσει η σταθεροποίηση και η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, ανάκαμψη των εισοδημάτων. Αρχίζοντας με την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, όπως αυτή που αφορά στον κατώτατο μισθό, που πρέπει να επανέλθει στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011. Όπως προβλέπει το πρόγραμμά μας».

Κριτική Ν.Δ. – Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Για «εμμονή» του Αλέξη Τσίπρα «να ξαναπάμε στη δραχμή», κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και ιδιαίτερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Κόμματος, στην εκτός κειμένου αναφορά του ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί «αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία».
 
«Μέχρι σήμερα, ο κ. Τσίπρας απειλούσε διεθνείς επενδυτές, ώστε να μην επενδύσουν στην Ελλάδα. Σήμερα, “προφήτευσε” ότι θα βγούμε από το ευρώ, αν και απέφυγε επιμελώς να περιλάβει την αναφορά του αυτή στο γραπτό κείμενο που διένειμε στους δημοσιογράφους. Χωρίς πρόγραμμα, με το κόμμα του διχασμένο, ο κ. Τσίπρας κρέμεται μόνο πάνω στην εμμονή του: να ξαναπάμε στη δραχμή. Με τον πιο επίσημο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται το διασυρμό και τη χρεοκοπία της χώρας μας», τονίζει η ΝΔ.
 
Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πολιτική ολοκληρωτικής καταστροφής της κυβέρνησης» που «δεν κρύβεται ούτε με ψέματα, ούτε με λάσπη» και προσθέτει:
 
«Αυτοί που κάνουν τα πάντα για την απομόνωση της χώρας και τη διάλυση της Ευρώπης είναι εκείνοι που ψηφίζουν τα μνημόνια της χρεοκοπίας, της εξαθλίωσης και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22