search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:03
MENU CLOSE

Δημιουργίες με διάθεση και φαντασία

05.12.2012 22:00
Δημιουργίες με διάθεση και φαντασία - Media

Και πού δεν σκαρφάλωσαν οι ήρωες των εκδόσεων Το Ποντίκι. Σε βουνά και σε διαστημόπλοια. Τρύπωσαν σε αίθουσες κινηματογράφου και σε εργοστάσια τυριών. Έγιναν… ήρωες ζωής. Δεν ήταν τυχαίος ο τίτλος της έκθεσης, «Η ζωή έχει ήρωες», που έγινε την Κυριακή στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», στην Αγία Παρασκευή.

Και πού δεν σκαρφάλωσαν οι ήρωες των εκδόσεων Το Ποντίκι. Σε βουνά και σε διαστημόπλοια. Τρύπωσαν σε αίθουσες κινηματογράφου και σε εργοστάσια τυριών. Έγιναν… ήρωες ζωής. Δεν ήταν τυχαίος ο τίτλος της έκθεσης, «Η ζωή έχει ήρωες», που έγινε την Κυριακή στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», στην Αγία Παρασκευή.
 
Τα ποντίκια πάνε… παντού. Εκτοξεύ­ονται στο διάστημα. Πανηγυρίζουν στο γήπεδο. Στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες του κινηματογράφου ροκα­νίζοντας ποπ-κορν. Αράζουν σε μια σεζ-λονγκ και κάνουν τις διακοπές τους. Είναι ορειβάτες και παίρνουν τα βουνά. Δουλεύουν σε εργοστάσιο κατασκευής – τι άλλο; – τυριών. Και όχι μόνο. Διαβά­ζουν το «Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεργκ και ενίοτε το ρίχνουν στη φιλοσοφία, ξεφυλλίζοντας το «Περί πορείας των ζώων» του Αριστοτέλη. Είναι δραστήρια, ευρηματικά, αεικίνητα, φιλοσοφημένα και έχουν χιούμορ. Έχουν άποψη και στυλ.
 
Όλες οι πληθωρικές και εκκεντρικές ποντικοπερσόνες «ζωντάνεψαν» την Κυρια­κή το πρωί στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», στην Αγία Παρασκευή. Λούστηκαν στα χρώματα και απέκτησαν πραγματικές διαστάσεις. Φρόντισαν για αυτό η εφημερίδα «Το Ποντίκι», ο Σύλλογος των Σπουδαστών των Εργαστηρίων Τέχνης του δήμου και η ανατρεπτική και ακτιβιστική ομάδα Clean Junkies στην έκθεση που διοργάνωσαν με τίτλο «Η ζωή έχει ήρωες». Οι μαθητές των εργαστηρίων απέδειξαν ότι η φαντασία, το μεράκι, το κέφι για δημιουργία και ένα παιχνιδιάρικο θέμα αρκούν για να γίνουν μικρά καλλιτεχνικά θαύματα.
 
Οι ποντικοί κυριάρχησαν σε όλες τις τέχνες. Σε πίνακες ζωγραφικής, χαρτοκοπτική, κολλάζ, χειροτεχνία, κοσμήματα, φωτογραφίες, γλυ­πτά. Το μόνο που χρειάστηκαν οι μαθητές, εκτός από υλικά, ήταν η γνωριμία με τους πέντε ήρωες των εκδόσεων Το Ποντίκι: τον κουλτουριάρη Κλέωνα, τον ταξιδιάρη Λούη, τον επανα­στάτη Τσε, την ευαίσθητη Χλόη και τον «διαβαστερό» Φαίδωνα. Και αμέσως μετά πήραν στα χέρια τους υλικά ζωγραφικής, τέμπε­ρες και πινέλα, χαρτόνια και κοπίδια, μεταμόρφωσαν σύρματα και πλαστικά μπουκάλια, ξετρύπωσαν κουμπιά και κλωστές, και έκαναν τους ποντικούς τούς δικούς τους πρωταγωνιστές της τέχνης. Εμπνεύστηκαν προσωπικότητες, έστησαν ποντικίσιες δραστηριότητες και τελικά έφτιαξαν ολό­κληρους κόσμους από «ζωντανά» ποντίκια. Κάποιοι «ξεσήκωσαν» τον πιο διάσημο ποντικοήρωα,τον Μίκυ Μάους, και τον έβαλαν σε νέες περιπέτειες. Ενώ άλλοι προτίμησαν να κάνουν ένα σημειολογικό έργο τέχνης αλλά και λίγο πλάκα. Ο Λευτέρης Μάγγος, για παράδειγμα, ο ιθύνων νους των ακτιβιστών Clea n Junkies φωτογράφισε τους μύες ενός χεριού, γεροδεμένα «ποντίκια». Υπήρχαν και αυτοί που ακολούθησαν πιο παραδοσιακούς για «Το Ποντίκι» δρόμους και έστησαν τα τετράποδα μπροστά σε τίτλους και δημοσιεύματα να ξεφυλλίζουν τις σελίδες της εφημερίδας και να κοιτάζουν υπεροπτικά την Άνγκελα Μέρκελ.
 
Πολλά πιτσιρίκια είχαν φτάσει από νω­ρίς στον χώρο της έκθεσης. Όχι μόνο για να ποζάρουν περήφανα μπροστά στα δικά τους έργα τέχνης. Αλλά και για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο, όπου έγινε και live κατασκευή έργων τέχνης. Πλα­στελίνες και πηλός μεταμορφώθηκαν επιτόπου σε ποντικάκια. Και όταν μιλάμε για μαθητές, μη φα­νταστείτε μόνο πιτσιρίκια, που φυσικά πρωτοστάτησαν και εξέπληξαν με τη φαντασία τους. Και ενήλικοι καλλιτέχνες, μαθητές των εργαστηρί­ων, συμμετείχαν στην έκθεση. Για κάποιους τα ποντίκια έγιναν… οικογενειακή υπόθεση.
 
Η 8χρονη Νεφέλη, για παράδειγμα, «ανταγωνιζόταν» σε έμπνευ­ση τη μαμά της. Η μικρή έκανε τρία εντυπωσιακά έργα ζω­γραφικής, με έντονα χρώματα και καλοσχηματισμένες φι­γούρες, χρησιμοποιώντας χαρτόκουτα, χρώματα, μολύβια και κοπίδι. Έναν ποντικό – ντετέκτιβ, ένα ζευγάρι ερωτευ­μένων ποντικών και έναν ποντικοβασιλιά που αγναντεύει από τον θρόνο του. Ενώ και η μαμά της, η Ελίνα, συμμε­τείχε στον τομέα της φωτογραφίας με τέσσερα έργα. Άλλα έργα τέχνης, πάλι, ήταν αποτέλεσμα γερής… φιλίας.Ο 11χρονος Κωνσταντίνος και ο συνομήλικός του Φοίβος, συμμαθητές και «κολλητοί» φίλοι, κατασκεύα­σαν από κοινού δύο ποντικούς που κατακτάνε ένα… τυρί και καρφώνουν πάνω του την «ποντικίσια» τους σημαία. Ποιος από τους δύο άραγε θα πάρει το πολύ όμορφο έργο στο σπίτι; Η απάντηση έρχεται από τον ετοιμόλογο Φοίβο: «Θα το μοιραζόμαστε. Μία βδομάδα ο ένας και μία ο άλλος».
 
* Τα έσοδα από την έκθεση θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50