search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:33
MENU CLOSE

Εισαγγελική παρέμβαση για τα φάρμακα

23.12.2012 19:48
Εισαγγελική παρέμβαση για τα φάρμακα - Media

Το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων διερευνούν οι εισαγγελείς Εφετών της χώρας, με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε..

Το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων διερευνούν οι εισαγγελείς Εφετών της χώρας, με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε,  ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν συνεχώς  οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με τις οποίες προβλέπεται η συνταγογράφηση και τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ υποχρεώνονται οι φαρμακαποθήκες να παρέχουν στα φαρμακεία πίστωση τουλάχιστον δύο μηνών.
Ειδικότερα, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή ο κ. Τέντες παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών έρευνες, για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βάρος ασθενών, λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων και η μη παροχή νόμιμης πίστωσης.
Την ίδια στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΙΣΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, η από 17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά.
Με την επίμαχη απόφαση επιβάλλεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους ιατρούς με βάση αποκλειστικά τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος. Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι έτσι οι φαρμακοποιοί υποχρεώνονται να χορηγούν τα φθηνότερα διαθέσιμα φάρμακα της συγκεκριμένης ουσίας.
Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο φαρμακοποιός υποχρεώνεται να ενημερώσει τον ασφαλισμένο για το ποιο είναι το φθηνότερο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά.
Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, υποχρεώνεται να πληρώσει, εκτός της συμμετοχής του (εάν υπάρχει) και τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή της θεραπευτικής κατηγορίας που ανήκει το φάρμακο.
Όπως υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί με φάρμακο άλλης δραστικής ουσίας, φαρμακευτικής μορφής, δοσολογίας ή περιεκτικότητας.
Παράλληλα,  στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες.  Στρέφονται κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με την οποία καθορίστηκε για πρώτη φορά ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση τουλάχιστον δύο μηνών.
Επίσης, η απόφαση καθορίζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει λήξει το εθνικό ή Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ την ίδια στιγμή επιβλήθηκε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής των εξής εννέα φαρμακευτικών προϊόντων: singulair, dulcolax, spiriva, persantin, atacand, lyrica, inspra, brasan και simdax.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50