search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:31
MENU CLOSE

Το κουμπί και το φόρεμα

10.01.2013 22:00
Το κουμπί και το φόρεμα - Media

Ο Σωτήρης Δημητρίου – έξοχος διηγηματογράφος, με προσωπικό ύφος και ισχυρή ταυτότητα – ξεχωρίζει για πολλά, ωστόσο, θα τολμούσε κανείς να προσθέσει, κυρίως για όσα επιλέγει να αγνοήσει στις ιστορίες του.

Σωτήρης Δημητρίου
Εκδόσεις:
Πατάκη
Σελ.: 174
Ο Σωτήρης Δημητρίου – έξοχος διηγηματογράφος, με προσωπικό ύφος και ισχυρή ταυτότητα – ξεχωρίζει για πολλά, ωστόσο, θα τολμούσε κανείς να προσθέσει, κυρίως για όσα επιλέγει να αγνοήσει στις ιστορίες του. Συστηματικός βαδιστής, ο Δημητρίου αποτυπώνει όχι μόνο τη ζωή των άλλων – υλικών και έμψυχων –, αλλά κυρίως τη δική του πραγματικότητα. Λάτρης της λεπτομέρειας, του διακριτικού τρόπου ζωής, των αντι-ηρώων της καθημερινότητας, αποφεύγει επιμελώς το κραυγαλέο, το εντυπωσιακό, το μεγάλο. Η κλίμακα στο έργο του συγγραφέα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, μια και αποτελεί κάτι σαν έμφυτη κλίση προς τη σχεδόν σιωπηλή ροή της ζωής. Μια ζωή συμβολισμών – όχι περιττές κινήσεις και κυρίως λόγια. Η ματιά του, πάντα διεισδυτική, ξετρυπώνει τη λεπτομέρεια, την ξεχωρίζει, τη διασώζει και την αναδεικνύει. Μικροδουλειά με σημαντικά αποτελέσματα: διηγήματα όμοια με πολύτιμα κοσμήματα μεγάλης μαστοριάς. Έτσι, και οι τριάντα δύο νέες ιστορίες του συγγραφέα αριθμούν λεπτομέρειες βίων, τόπων, προσδοκιών, που ξέρουν να πιάνουν το νόημα της ζωής από παντού – και αυτό το παντού δεν είναι διάσπαρτο: εντοπίζεται στη μέσα γλύκα που κρύβει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50