search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:29
MENU CLOSE

Επίταξη για τους απεργούς των ΜΜΜ

24.01.2013 11:32
oldphotos11359043755.jpg

Η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των απεργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την επίταξη των οχημάτων, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω» δήλωσε ο Σαμαράς. «Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς», απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό. Έντονες αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ και αντιπολίτευση. Επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ.

«Εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων του μετρό.
 
«Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες» κατέληξε.

Νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των εργαζομένων ανέφερε ότι στον διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο, ενώ υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και να μην σεβαστούν τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».

Οι εργαζόμενοι έβγαλαν τα Ι.Χ τους από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων όπου είναι συγκεντρωμένοι και έκλεισαν την κεντρική του είσοδο.

Απόσυρση της επίταξης ζητά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
 
Να αποσύρει το μέτρο της επίταξης κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τονίζοντας ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων».

ΑΔΕΔΥ: «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία»
 
«Το δικαίωμα στην απεργία, που έχει κατακτηθεί με τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε η ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης.

ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Στρατούλη: Νέο πραξικόπημα 
 
«Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο ‘'χακί’’ και με ένα νέο πραξικόπημα κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη ‘'κινεζοποίηση’' τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

Βενιζέλος: Απαράδεκτη η απεργία
 
Κοινωνικά απαράδεκτη χαρακτήρισε την απεργία στα ΜΜΜ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.
 
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το να φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να επαυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας είναι μια πρόκληση απαράδεκτη και αδιανόητη. Αυτή η παλαιού τύπου συνδικαλιστική αντίληψη δεν έχει σχέση με την αντίληψη της εποχής και την δική μας για το τι σημαίνει κοινωνική ευθύνη».

ΔΗΜΑΡ: Διαφωνούμε με την επίταξη

Την διαφωνία της με το μέτρο της επίταξης εκφράσει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
«Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις.

Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων.»

ΑΝ.ΕΛ: Η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προειδοποιούν την συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά και να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους στο Μετρό προκειμένου να απεμπλακούν οι συγκοινωνίες» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΑΝ.ΕΛ

ΚΚΕ: "Πράξη ωμού αυταρχισμού"

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη "πράξη ωμού αυταρχισμού".
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:  "Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία".

Η κυβέρνηση είχε δώσει τελεσίγραφο μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν  για όγδοη συνεχόμενη μέρα τις κινητοποιήσεις στο Μετρό.

Νωρίτερα, να ισχύσει η υπάρχουσα συλλογική σύμβαση μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στο Μετρό, προκειμένου να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωσή τους, τα σωματεία (ΣΕΛΜΑ , ΣΗΑΜ, Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) προτείνουν να ισχύσει η υπάρχουσα συλλογική σύμβασή, η οποία ούτως ή άλλως λήγει τον Απρίλιο και μέχρι τότε να υπάρξει διάλογος του υπουργείου Μεταφορών με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50