search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:29
MENU CLOSE

26χρονος Προμηθέας; Τσακίστε τον!

26.01.2013 22:00
26χρονος Προμηθέας; Τσακίστε τον! - Media

Πολιτισμός σημαίνει δωρεάν και χωρίς λογοκρισία πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα του ανθρώπινου πνεύματος, της διανόησης, των επιστημών και των τεχνών.

Πολιτισμός σημαίνει δωρεάν και χωρίς λογοκρισία πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα του ανθρώπινου πνεύματος, της διανόησης, των επιστημών και των τεχνών. Αυτό πρέσβευε στη συντομότατη αλλά λαμπερή ζωή του ο μεγαλύτερος ακτιβιστής για την «πνευματική κοινοκτημοσύνη» στο Διαδίκτυο, ο μόλις 26χρονος Αμερικανός Άαρον Σουόρτς.
Τόλμησε να τα βάλει με το Χόλιγουντ, με τις δισκογραφικές εταιρείες, με τις κλειδαμπαρωμένες ψηφιακές βιβλιοθήκες των μεγάλων πανεπιστημίων και των δημοσίων υπηρεσιών των ΗΠΑ. Απαιτούσε να «ξεκλειδώσουν» όλα τα ψηφιακά αρχεία και να προσφερθούν στην ανθρωπότητα, έτσι απλά, χωρίς κανένα κέρδος, μόνο και μόνο για να ξεχειλίσει ένας ορμητικός ποταμός γνώσης. Όταν «κατέβασε» στο λάπτοπ του εκατομμύρια συγγράμματα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του περίφημου ΜΙΤ, δέχτηκε φοβερό πόλεμο, μία ομοβροντία δικαστικών διώξεων. Αντιμετώπιζε κάθειρξη 35 ετών και χρηματικό πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η δίκη του θα ξεκινούσε τον Μάρτιο. Δεν άντεξε. Προ ημερών αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Δεν χάθηκε απλώς μια ιδιοφυΐα. Χάθηκε ένας Προμηθέας που, αντί για φωτιά, πάσχισε να προμηθεύσει τους ανθρώπους με γνώση, πληροφορία, τέχνη και πολιτισμό. «Τσακίστε τον, κάντε τον delete!» διέταξε το λόμπι του κοπιράιτ. Όμως ο «εμπνευστικός ηρωισμός του Άαρον Σουόρτς», όπως έγραψε εύστοχα κάποιος σχολιαστής, δεν απαλείφεται συνθλίβοντας ένα νεανικό σαρκίο.
Αυτό το παιδί – θαύμα από το Σικάγο, διάσημος προγραμματιστής απ’ τα 14 του χρόνια, είχε όλα τα φόντα να γίνει ρεαλιστής και δισεκατομμυριούχος σαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook ή τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν της Google, με επαύλεις, πισίνες, ελικόπτερα και δείπνα στον Λευκό Οίκο. Επέλεξε να γίνει ακτιβιστής, παλεύοντας προσωπικά και με τους δαίμονες της κατάθλιψης. Πολέμησε την ιδιωτικοποίηση της γνώσης, την εταιρειοκρατία (corporatocracy), τους υποτακτικούς πολιτικούς και δικαστές.
Διαβάστε το «Μανιφέστο για το Αντάρτικο της Ανοικτής Πρόσβασης» που έγραψε ο Σουόρτς το 2008 (http://cryptome.org/2013/01/swartz-open-access.htm). Κι ανάψτε νοερώς ένα κεράκι – η ψηφιακή εποχή απέκτησε τον πρώτο της άγιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50