search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:40
MENU CLOSE

Σαββατοκύριακο… αναζητήσεων

02.02.2013 22:00
oldphotospod_3101_006_cmyk1359707248.jpg

Τη συνολική αποτίμηση της σύντομης αλλά εξαιρετικά πυκνής περιόδου από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (αρχές Δεκεμβρίου) έως σήμερα θα επιχειρήσει η ενιαία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέρχεται το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από την εκλογή της και τη συγκρότησή της σε σώμα.

Τη συνολική αποτίμηση της σύντομης αλλά εξαιρετικά πυκνής περιόδου από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (αρχές Δεκεμβρίου) έως σήμερα θα επιχειρήσει η ενιαία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέρχεται το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από την εκλογή της και τη συγκρότησή της σε σώμα.
Στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ταξίδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το τι σηματοδοτούν, τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό που προς τα «έξω» καταγράφεται ως «ρεαλιστική στροφή», οι αδυναμίες και τα λάθη που αναδείχθηκαν σε τακτικό κι επικοινωνιακό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, η ανάγκη καλύτερου συντονισμού, οι δημοσκοπήσεις, η αποτίμηση της πολιτικής συγκυρίας και ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος.

Όσον αφορά τα ταξίδια και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως εκείνα σε Βερολίνο και ΗΠΑ, αυτά που η ηγεσία μετ’ επιτάσεως επιχειρεί να καταδείξει, είναι τα εξής:
Ότι διεκδικεί σθενάρα τον ρόλο που της αναλογεί ως αξιωματική αντιπολίτευση να έχει άμεση επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Τόσο για να μεταφέρει αυτούσιες και πρωτογενώς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι σήμερα διακινούνταν στρεβλά μέσω «καλοθελητών», όσο και για να πληροφορείται απευθείας τις θέσεις και τις… διαθέσεις των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την ελληνική κρίση (Βερολίνο, Ουάσιγκτον, ΔΝΤ κ.λπ.) και κατά συνέπεια για να έχει τη δυνατότητα να ζυγίσει τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα των ενδεχόμενων κινήσεών της στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και να μπορεί να διερευνά τις δυνατότητες στρατηγικών ή τακτικών συμμαχιών.
Στο…κουρείο
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη φάση που διανύουμε, όπου αναφαίνεται – κατά κοινή ομολογία οικονομολόγων, αναλυτών κ.λπ. – νέα ανάγκη «κουρέματος» του χρέους, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια του επίσημου ευρωπαϊκού τομέα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει τη θέση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των δανειστών – επί της ουσίας τη διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το κούρεμα – και συνομιλεί και με τις δύο πλευρές.
Το τελευταίο χαρακτηρίζεται ως στοιχείο μιας γενικότερης «πολυδιάστατης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μεταξύ άλλων στοχεύει στην υπογράμμιση της «μονοδιάστατης» προσκόλλησης Σαμαρά στο μερκελικό άρμα, κατά συνέπεια της υποταγής του στην πολιτική της λιτότητας και της απεμπόλησης κάθε δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ακριβώς αυτό είναι που ενοχλεί τα διάφορα εγχώρια κέντρα, που από τη μία μόλις ανακαλύπτουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και τον καλωσορίζουν στον «ρεαλισμό», από την άλλη επέκριναν το περιεχόμενο των συζητήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΔΝΤ ως στάση «εχθρική» προς την Ευρώπη.
Σημαντικό στοιχείο, που υπήρχε στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και πλέον τονίζεται με μεγαλύτερη έμφαση, είναι το όριο των γερμανικών εκλογών. Το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου φαίνεται να εκτιμά ότι μια διαπραγμάτευση – με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι – για το κούρεμα και για τη δανειακή σύμβαση θα έχει αποτελέσματα – θα μπορεί δηλαδή να αξιοποιήσει την πολιτική πίεση – πριν από τις γερμανικές εκλογές. Επομένως κρίνεται, όπως δημόσια λέγεται τις τελευταίες μέρες, ότι οι ελληνικές εκλογές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κερδίσει, πρέπει να γίνουν πριν από τις γερμανικές, «για το καλό της χώρας και του λαού».

Εσωκομματική προσγείωση
 
Για να προσγειωθούμε από το παιχνίδι της «υψηλής πολιτικής» στο οποίο μυείται εσχάτως ο Αλέξης Τσίπρας στην εσωκομματική πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας, αξίζει να παρατηρήσουμε τα εξής:
1.Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, επηρεάζεται άμεσα από τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας, που έρχονται να λειτουργήσουν καταλυτικά προς την κατεύθυνση που περιγράφηκε με τον όρο «βίαιη ωρίμανση» του Γιάννη Δραγασάκη.
Τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτούν το άνοιγμά του στις μεγάλες δυνάμεις, η στροφή στους «νοικοκυραίους», η προσέγγιση με την Εκκλησία, η νέα γραμμή στα εθνικά θέματα, στη βάση της «συνέπειας και της συνέχειας του κράτους» κ.λπ. ξεσηκώνουν κριτική από τα αριστερά, υπό το σκεπτικό ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν απεμπόληση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία αναμένει να «μετρήσει», στις προσεχείς εσωκομματικές διαδικασίες, την ένταση αυτής της κριτικής, η οποία – χωρίς να είναι πάντως ενιαία κι ομοιόμορφη – αγγίζει κι ένα σεβαστό κομμάτι της πλειοψηφίας. Προς το παρόν πάντως, καταγράφονται «ψίθυροι» και «γκρίνιες». Πολλοί εξ αριστερών παραπέμπουν στα προγραμματικά κείμενα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ως δεσμευτικά της ηγεσίας ως προς τη γραμμή του κόμματος, ωστόσο αξίζει εδώ να επισημανθεί το ότι αρκετές φορές είχε ειπωθεί ότι στην πορεία προς την ίδρυση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν περαιτέρω επεξεργασίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει αυτόν τον βηματισμό, υπό το πρίσμα της γρήγορης προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εκλογών, οπότε το στοίχημα θα είναι ο μεσαίος χώρος. Κάτι που ενδεχομένως πετά το μπαλάκι στην αριστερή πτέρυγα, η οποία μιλά μεν για την ανάγκη μιας «δεύτερης ριζοσπαστικοποίησης» πλην όμως αυτή – με τα χαρακτηριστικά που επενδύεται – δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
2.Από τα δεξιά, δηλαδή από το κυρίαρχο μιντιακό σύστημα και την κυβέρνηση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την αμήχανη κριτική περί «προσαρμογής» στην πραγματικότητα – που δημιουργεί πρόβλημα στο επιχείρημα περί του «έκνομου» ΣΥΡΙΖΑ – αφενός και αφετέρου ότι η «σύμπλευσή» της με το ΔΝΤ στρέφεται κατά των συμφερόντων της χώρας και της ευρωζώνης.
Ενδεχομένως η κριτική εξ αριστερών και εκ δεξιών – εδώ προφανώς πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίθεση τον τελευταίο μήνα από τη Ν.Δ. – να επηρεάζει τις δημοσκοπικές του επιδόσεις. Κυρίως όμως αυτές φαίνεται να απηχούν την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο για την οικονομία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50