search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:45
MENU CLOSE

Οι πρωτοβουλίες Κουβέλη και η «α λα καρτ» συμμετοχή στην κυβέρνηση

02.02.2013 22:00
oldphotoskouvelis1359724547.jpg

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση, αλλά με διακριτό ρόλο της ΔΗΜΑΡ, επανέλαβε, σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις του κόμματός του, ο Φώτης Κουβέλης.

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση, αλλά με διακριτό ρόλο της ΔΗΜΑΡ, επανέλαβε και χθες και προχθές, σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις του κόμματός του, ο Φώτης Κουβέλης.

Προχθές, σε εκδήλωση για τον πολιτισμό στο θέατρο «Χυτήριο», ο Κουβέλης απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για «α λα καρτ» στήριξη της κυβέρνησης – κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή! –, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πατάμε σε δύο βάρκες, όπως λένε κάποιοι, είμαστε στην ίδια βάρκα με την κυβέρνηση, αλλά επιλέγουμε να τη συνοδηγούμε για να μην… πέσει στα βράχια»!
Δήλωσε ότι επιθυμεί την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση κι ότι θα επιμείνει στα θέματα που έχει «σηκώσει» η ΔΗΜΑΡ, όπως το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τα στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΣΠΑ με στόχο τη στήριξη κυρίως νέων ανέργων και γυναικών. Η ΔΗΜΑΡ, άλλωστε, έχει ήδη καταθέσει επερώτηση για την ανεργία στη Βουλή, ενώ θα καταθέσει προτάσεις αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ για την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κάτι που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Απλή αναλογική
Χθες σειρά είχε η προγραμματισμένh εκδήλωση – ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με τον Κουβέλη να επιδιώκει να πάρει τα ηνία της πρωτοβουλίας – κυρίως από τον Βενιζέλο, που επίσης έχει αναφερθεί με προτάσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου κ.λπ. Στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» ο Κουβέλης πρότεινε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου.
Επιπλέον επανέλαβε την πρόταση για εξέταση του «πόθεν έσχες» όλων των προσώπων που έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα και τη θεσμοθέτηση της δήμευσης περιουσιών για όσους αποδειχτεί ότι έχουν πλουτίσει εις βάρος του Δημοσίου. Ζήτησε τον έλεγχο της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τη συγκρότηση ενός Δικαστικού Συμβουλίου αυξημένου κύρους και σύνθεσης, ώστε να μην ευτελίζεται η διαδικασία, όπως συμβαίνει σήμερα. Και πρότεινε να μην εμπλέκεται η Βουλή στη δίωξη των πολιτικών προσώπων για αδικήματα που δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον πυρήνα της πολιτικής ή και υπουργικής τους δραστηριότητας.
Επρόκειτο για την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων, αφού τον Φεβρουάριο θα γίνει ειδική εκδήλωση για τον εκλογικό νόμο και την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για απλή αναλογική, ενώ τον Μάρτιο θα ακολουθήσει νέα εκδήλωση με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:45