search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:30
MENU CLOSE

Θέατρο γαλάζιων στην εξεταστική

07.02.2013 22:00

Ο χρόνος κυλάει με αργό ρυθμό στις εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Χάρη στην επίμονη προσπάθεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης, μέσα σε βραχύ διάστημα ήρθαν στο φως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και κρίσιμα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ έγινε αντικείμενο άθλιων και σκοτεινών χειρισμών.

Ο χρόνος κυλάει με αργό ρυθμό στις εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Χάρη στην επίμονη προσπάθεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης, μέσα σε βραχύ διάστημα ήρθαν στο φως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και κρίσιμα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ έγινε αντικείμενο άθλιων και σκοτεινών χειρισμών.

Αξίζει να γίνει ειδική μνεία στην αξιοθρήνητη παρουσία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ειδικά των «γαλάζιων» βουλευτών. Αφού με φαιδρές διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα δεν κατάφεραν να υπονομεύσουν τη διαδικασία, επιστράτευσαν τα μεγάλα όπλα.

Την περασμένη Παρασκευή, με ισχυρές δόσεις θεατρικότητας και εξομολογήσεις του τύπου «έχω φτάσει στα όρια των αντοχών μου και κοντεύω να τα ξεπεράσω», ο πρόεδρος της επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκης, ο μπαρουτοκαπνισμένος εισαγγελέας, ζήτησε με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής να είναι στο εξής δημόσιες οι συνεδριάσεις!

Στόχος, όπως εξήγησε, να φανεί ποιος κωλυσιεργεί και ποιος διοχετεύει ανυπόστατες «πληροφορίες» στα ΜΜΕ. Δεν χρειαζόταν να πάει μακριά. Οι άνθρωποι που φωτογράφισε κάθονταν στα κυβερνητικά έδρανα. Γιατί από την αντιπολίτευση, όσο κι αν αυτή η (σωστή και υπεύθυνη) τακτική στενοχωρεί τους δημοσιογράφους που τρώνε αμέτρητες ώρες στην αναμονή, είναι αλήθεια ότι κανένας βουλευτής δεν παίζει το κωμικό γαϊτανάκι των διαρροών, καθώς όλοι περιορίζονται στην απολύτως τυπική ενημέρωση.

Το ευτελές πυροτέχνημα έσβησε γρήγορα, αφού εγκρατείς νομικοί της Ν.Δ. έλεγαν στους διαδρόμους ότι ο Κανονισμός της Βουλής, ο Ποινικός Κώδικας, αλλά και η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ατομικά δικαιώματα, που αποτελεί ευρωπαϊκό δίκαιο αποδεκτό και από τη χώρα μας, επιτάσσουν τη μυστικότητα της διαδικασίας για λόγους προστασίας των κατηγορουμένων.

Το επιβεβαίωσε απερίφραστα η Επιστημονική Υπηρεσία του Κοινοβουλίου, η οποία υπενθύμισε στον καμικάζι πρόεδρο ότι η ποινική δικονομία απαγορεύει τη δημοσιότητα κατά την προδικασία. Υπόλογος για την προστασία που προσφέρει αφειδώς σε μάρτυρες, ο Μαρκογιαννάκης είδε το προφίλ του να τσαλακώνεται, αφού η πρότασή του δεν συγκίνησε ούτε καν τους βουλευτές της Ν.Δ.

Όμως συνεχίζει απτόητος και, όπως αφήνουν να εννοηθεί στην αντιπολίτευση, προσπάθησε φιλότιμα να ακυρώσει τη βάσιμη εκδοχή ότι πράγματι η δουλειά στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω της ΕΥΠ και ότι ο τέως πρέσβης στο Παρίσι Ηλ. Κλης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που παρέλαβε την επίμαχη λίστα.

Όταν ο χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης, του οποίου το κόμμα δεν φημίζεται για τις κακές του σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία, ρώτησε τον Κλη αν θεωρεί ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να τον στείλει ο διοικητής της ΕΥΠ να παραλάβει το… «απολεσθέν» CD από τις γαλλικές αρχές, παρενέβη αυθωρεί ο καραδοκών Μαρκογιαννάκης με τη σύσταση «μην απαντήσετε μάρτυς». Όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στις συσκέψεις εκείνου του καιρού, στην πλατεία Συντάγματος, με θέμα τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, συμμετείχε επίσημα και η μυστική υπηρεσία…

Τι αποδείχθηκε

Στην επιτροπή, παρ’ όλα αυτά, αποδείχθηκε ήδη ότι:

• Ελλάδα και Γαλλία με διμερή συμφωνία έχουν συμφωνήσει διεθνή οικονομική συνεργασία για την άμεση φορολογία. Άρα προς τι η επίκληση του απορρήτου από τον Παπακωνσταντίνου; Το ζήτησαν οι Γάλλοι ή επέλεξε η ελληνική πλευρά να κινηθεί στο σκοτάδι για να προστατέψει τα «βαριά» ονόματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, που ζει παρασιτικά και σε διαρκή ώσμωση με αυτό το παρακμιακό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα;

• Ο ισχυρισμός Βενιζέλου πως δεν ήθελε να διακυβεύσει την επικείμενη συμφωνία με τους Ελβετούς για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στη χώρα τους είναι αστείος. Οι ελβετικές αρχές ουδέποτε ζήτησαν να «παγώσει» η αξιοποίηση της λίστας. Απλώς ήταν εξαρχής αυτονόητο πως, αν μεσολαβούσε η συμφωνία, η οποία βραδυπορεί ύποπτα εδώ που τα λέμε, τα ονόματα της λίστας, θα υπάγονταν στο καθεστώς όλων των υπόλοιπων, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Σαν πρωτάρης

Είναι δυστυχώς αργά, λένε μελαγχολικά κάποιοι, να βρεθεί άκρη για το πώς ακριβώς παραποιήθηκαν τα στοιχεία, κάτι που συμμερίστηκε ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Μ. Σφακιανάκης από τη στιγμή, ιδίως, όπως παρατήρησε, που το αρχικό CD «χάθηκε», το USB στο οποίο μεταγράφηκε «καταστράφηκε» από τον Ι. Διώτη που ενήργησε σαν… πρωτάρης και κανένας στο τέλος δεν είχε τη φαεινή ιδέα να κατάσχει τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών.

(Σ.Σ.: Άλλη πονεμένη ιστορία της ελληνικής πολιτικής διαχείρισης. Κάθε κυβέρνηση, όπως και κάθε υπουργάρα που αποχωρεί, «σηκώνει» και τους σκληρούς δίσκους…).

Στη νομικά ασφαλή γραμμή της άγνοιας, κρίσιμοι μάρτυρες, όπως ο τέως γ.γ. του υπ. Οικονομικών, δηλώνουν αναρμόδιοι, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως το δεξί χέρι του Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του Χρύσα Χατζή, είναι τόσο διαβασμένοι, ώστε οι καταθέσεις τους, όπως προσέχθηκε, να ακολουθούν σχεδόν κατά λέξη την εκδοχή του τέως υπουργού στην Επιτροπή Θεσμών!

Έκπληκτοι οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι ο Παπακωνσταντίνου είχε στρατιά συμβούλων που έφταναν τους… 45, οπότε αποφάσισαν να στείλουν τους «επουσιώδεις» από αυτούς κατευθείαν για κατάθεση στη Δικαιοσύνη.

Μέσα σε δυο βδομάδες το κυβερνητικό τρίο Στούτζες κατάλαβε το προφανές: ότι δηλαδή δεν μπορεί να ξεπετάξει στα γρήγορα την έρευνα, γι’ αυτό οι εργασίες παρατείνονται μέχρι τον Μάρτιο αντί της 25ης Φλεβάρη.

Το ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες στράφηκε στον πρώτο άνθρωπο που παρέλαβε το CD, τον Γ. Αγγελόπουλο, ειδικό σε θέματα πληροφορικής, ο οποίος άνοιξε μεγάλο θέμα, όταν προσέχθηκε ότι το ψηφιακό υλικό που περιέγραφε ότι παρέλαβε ήταν διαφορετικό από αυτό που επίσης περιέγραψε το στέλεχος του ΣΔΟΕ Θ. Φλωράτος, που μαζί με άλλα δύο στελέχη του ΣΔΟΕ παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ τη δεύτερη φορά. Εδώ κάτι συμβαίνει. Διότι, όπως επισήμαναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Π. Μοσκοβισί διαβεβαιώνει ότι οι γαλλικές αρχές έστειλαν και τις δύο φορές τα ίδια αρχεία…

Η επιτροπή αποφάσισε, κατόπιν τούτων, ξημερώματα Τετάρτης, να ανοίξει το… χρηματοκιβώτιο όπου φυλάσσεται επίζηλα το «απόκρυφο» ψηφιακό υλικό. Αλλά, προς τέρψιν όσων πιστεύουν στη γελοία εκδοχή της ιστορίας, κανένα κλειδί δεν ταίριαζε στην κλειδαριά.

«Ήσουν που ήσουν όμορφη, ήρθες κι όταν έβρεχε…» θα ’λεγε κανείς και δεν θα ’πεφτε κι έξω.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50