search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:50
MENU CLOSE

Στα τρία οι Μητσοτάκηδες

17.04.2010 14:07
Στα τρία οι Μητσοτάκηδες - Media

Διάσταση στην οικογένεια Μητσοτάκη προκαλεί ο διαφαινόμενος σχεδιασμός της Ντόρας Μπακογιάννη για αποχώρηση από τη Ν.Δ. Η Ντόρα δείχνει να επιλέγει την έξοδο από το κόμμα στο οποίο ανήκει, μια κίνηση όμως η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έχει διαφορετική άποψη.

Διάσταση στην οικογένεια Μητσοτάκη προκαλεί ο διαφαινόμενος σχεδιασμός της Ντόρας Μπακογιάννη για αποχώρηση από τη Ν.Δ. Η Ντόρα δείχνει να επιλέγει την έξοδο από το κόμμα στο οποίο ανήκει, μια κίνηση όμως η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έχει διαφορετική άποψη.

Στην οικογένεια υπάρχει χάσμα: από τη μια πλευρά η Ντόρα επιθυμεί την αποχώρηση από το «αρχηγικό» κόμμα του Σαμαρά, όπως επιμένει, και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο πατέρας της, που αντιδρά εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σχέδια ενός νέου κόμματος. Κάπου στη μέση είναι ο αδελφός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου τις συζητήσεις για δημιουργία νέου κόμματος, αλλά και τις διαγραφές που εισηγούνται οι σκληροί σαμαρικοί.

Μπορεί η Ντόρα να ασφυκτιά στη Ν.Δ., υπό τον Σαμαρά, αλλά ο Επίτιμος, παλαιά καραβάνα στην πολιτική και στο κουρμπέτι, ξέρει ότι δεν έχει πολλές επιλογές η κόρη του. Ξέρει ότι το πολιτικό της μέλλον δεν είναι ευοίωνο και δεν έχει πολλά να περιμένει από αυτήν, ειδικά μετά την ήττα της. Ξέρει ως έμπειρος πολιτικός ότι το μέλλον είναι για τον γιο του Κυριάκο, και γι’ αυτόν νοιάζεται περισσότερο από εδώ και πέρα και θα τον βοηθήσει όσο μπορεί.

Ο Σαμαράς, αν και δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Ντόρα, κατά έναν περίεργο τρόπο έχει πολύ καλή γνώμη για τον Κυριάκο, τον οποίο οι δικοί του λένε ότι θεωρεί πολύτιμη μονάδα και δεν θα διστάσει στο μέλλον να του δώσει περισσότερες ευκαιρίες. Και μην ξεχνάτε ότι, παρά τις διαφορές που σταθερά και διαχρονικά αναδεικνύονται, στη Δεξιά τελικά επικρατεί πάντα ο σεβασμός στα πολιτικά τζάκια, τα οποία ούτως ή άλλως δεν είναι καθόλου εύκολο να εξουδετερωθούν.

Άρα, ανεξάρτητα από τη σχέση Σαμαρά – Ντόρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του μια αναβάθμιση του Κυριάκου μετά το συνέδριο, παρ’ ότι ο Μητσοτάκης τον αγνοεί και ούτε καν τον… χαιρετάει. Πάντως ο Επίτιμος έχει ρίξει πολύ τους τόνους και δεν επικρίνει τον πρόεδρο του κόμματος, αφού άλλωστε περιμένει και επιθυμεί διακαώς να βοηθηθεί ο γιος του.

Επί της ουσίας λοιπόν ο Μητσοτάκης, η Ντόρα και ο Κυριάκος δεν συντονίζουν τον βηματισμό τους και ο καθένας κοιτάζει αλλού, με τον πατέρα και τον γιο όμως να έχουν κοινή προσέγγιση. Ο Επίτιμος λέει πλέον ό,τι θέλει, χωρίς να φοβάται μην πλήξει την κόρη του, και ο Κυριάκος ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία, ως τομεάρχης Περιβάλλοντος, και κάνει σκέψεις ανεξάρτητες από αυτές της αδελφής του.

Απεταξάμην τον Σαμαρά!

Η Ντόρα από την άλλη δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Σαμαράς είναι ο πρόεδρος και πρέπει να υποταχθεί σ’ αυτόν. Επιμένει ότι οι λογαριασμοί είναι ανοιχτοί και σε κάθε ευκαιρία δείχνει την αντίθεσή της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Η απουσία της από την Κεντρική Επιτροπή την περασμένη Κυριακή ήταν ενδεικτική και ήταν σαφές το σνομπάρισμα τόσο των κομματικών οργάνων όσο και του ίδιου του αρχηγού.

Πάντως κάποιοι δικοί της λένε ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, μετά την αναμέτρηση Παπανδρέου και Βενιζέλου. Στη Ν.Δ. η Μπακογιάννη δεν έχει υποταχθεί στο αποτέλεσμα και το βλέμμα της είναι καρφωμένο στην έξοδο. Μπορεί να έπαιξε και να έχασε, αλλά δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί. Αντίθετα με τον Βενιζέλο, που συμβιβάστηκε πλήρως με την ήττα του.

Η Ντόρα έχει σχεδιασμό να μην νομιμοποιήσει το λεγόμενο «καθεστώς Σαμαρά», όπως το αποκαλούν οι ντορικοί. Γι’ αυτό, εκτός από τις ομιλίες του εκπροσώπου της, του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Οικονόμου, και του ευρωβουλευτή Σκυλακάκη στην Κ.Ε., δεν υπήρχε παρουσία ντορικών. Οι περισσότεροι απείχαν και είχαν δώσει εντολή να σνομπάρουν τη συνεδρίαση.

Σε χωριστούς δρόμους

Όπως είναι πασιφανές, οι σχέσεις Ντόρας και Σαμαρά είναι σε οριακό σημείο και βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη ρήξη. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει πρώτος την κίνηση. Ο Σαμαράς δεν σκοπεύει να τη διαγράψει, διότι, εάν το κάνει, περισσότερη δύναμη θα της δώσει, και το καλύτερο, όπως λένε συνεργάτες του, είναι να την αγνοεί. Στη Ρηγίλλης λένε ότι ο Σαμαράς περιμένει από την Ντόρα να αποφασίσει εκείνη τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει: εντός ή εκτός κόμματος.

Αυτό το κάνει ο Σαμαράς για να αναλάβει η ίδια η Ντόρα εξ ολοκλήρου την ευθύνη για όσα θα συμβούν στο μέλλον, ειδικά εάν αποχωρήσει. Επί της ουσίας όμως έχει φθάσει η κατάσταση σε τέτοιο σημείο ώστε η συμβίωση είναι αδύνατη, αλλά η διαγραφή δεν είναι στον σχεδιασμό του προέδρου της Ν.Δ., αφού θα την ηρωοποιήσει και δεν το θέλει.

Το επόμενο διάστημα ο Σαμαράς θα κινηθεί χωρίς την Μπακογιάννη στο κάδρο, εκτός εάν η ίδια υποχωρήσει. Δεν αποκλείεται όμως εν όψει του συνεδρίου, εάν η ίδια ρίξει νερό στο κρασί της, να της δώσει μια ακόμα ευκαιρία και να την αξιοποιήσει.

Η Ντόρα δεν το βλέπει πιθανό και γι’ αυτό λέει σε όλους ότι ούτε στην Εκτελεστική Γραμματεία επιθυμεί να είναι μέλος, δείχνοντας ότι θέλει να ξεκόψει τελείως από τον Σαμαρά. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε με τον Καραμανλή, τον οποίο στήριξε σε βαθμό που ταυτίστηκε μαζί του και το πλήρωσε, τώρα δεν θέλει να έχει καμία σχέση. Τον αφήνει να κινηθεί μόνος του και να πληρώσει, εάν γίνει αυτό, τις όποιες επιλογές του, ειδικά στην πρώτη πολιτική μάχη του φθινοπώρου, τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μαγειρευόταν η διαγραφή

Την προηγούμενη εβδομάδα τα πράγματα οξύνθηκαν, και ο Σαμαράς, αν και ήπιος, έφθασε ένα βήμα πριν από τη διαγραφή της. Ειδικά όταν, μετά την είδηση ότι η Μπακογιάννη δεν θα πάει στην Κ.Ε., η Ρηγίλλης επέλεξε, λανθασμένα κατά πολλούς, να βγάλει non parer μισής σελίδας που την επέκρινε ανοικτά για τη στάση της.

Ήταν μια σαφέστατη ένδειξη ότι «το γυαλί όχι μόνον έχει ραγίσει, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια επανασυγκόλλησης» και, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του Σαμαρά, «στο επόμενο επεισόδιο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και είναι προφανές ότι η Μπακογιάννη θα βρίσκεται τότε απέναντι στο κόμμα». Η διαγραφή της μαγειρευόταν στη Ρηγίλλης, ο Σαμαράς έβαλε τη συνταγή, αλλά τελικά δεν προχώρησαν και παρέμειναν ψύχραιμοι.

Η Ντόρα δείχνει απαξίωση για τους ρηγιλλάριους και απάντησε στον «ψυχρό πόλεμο» με την ειρωνική προτροπή των συνεργατών της να μην σπαταλά «φαιά ουσία» το κομματικό επιτελείο και να ασχολείται μόνο μαζί της. Ο Σαμαράς απάντησε και ο ίδιος στην ομιλία του στην Κοζάνη την περασμένη Παρασκευή, στο προσυνέδριο για την ενέργεια και το περιβάλλον.

«Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της Κ.Ε., δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες ούτε ως ευκαιρία “νομής” κομματικής εξουσίας. Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια» είπε και συνέχισε δείχνοντας την Μπακογιάννη, για την οποία έσταζε χολή: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διασύρει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και να προσβάλει τα όργανα του κόμματος».

Η Ντόρα προτίμησε το Καρπενήσι αντί για την Κ.Ε. και τη γραμμή της πέρασαν οι Σκυλακάκης και Οικονόμου, που τα έριξαν στην ηγεσία αναγκάζοντας τον Παναγιωτόπουλο να της απαντήσει λέγοντας ότι η Ν.Δ. δεν είναι κλειστή λέσχη νομέων της εξουσίας. «Η Ντόρα δεν θα γίνει το εύκολο άλλοθι για κάποιους για την τραγική εικόνα της Ν.Δ. που έχει φτάσει στο 20%» λένε οι συνεργάτες της.

Ποντάρει σε κυβέρνηση σωτηρίας

Αν και η Ντόρα έχει έτοιμη για μια στρατηγική εξόδου, δεν έχει πολλούς βουλευτές πρόθυμους να την ακολουθήσουν, αφού οι περισσότεροι έχουν ρίξει γέφυρες στη νέα ηγεσία και θέλουν να αξιοποιηθούν. Η Μπακογιάννη ξέρει ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα της δημιουργίας νέου κόμματος και, παρά τις κραυγές που βγάζουν διάφοροι δικοί της να προχωρήσει, η ίδια είναι διστακτική.

Γι’ αυτό δεν συνδέει την έξοδό της από τη Ν.Δ. με τη δημιουργία νέου κόμματος στο άμεσο μέλλον. Θέλει να είναι εκτός του κάδρου της Ν.Δ. και να μη συνδέεται με τον νέο αρχηγό θεωρώντας ότι, σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης και εάν ο Παπανδρέου αναζητήσει πρόσωπα για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θα αποτελέσει εφεδρεία για το σύστημα.

Πιστεύει ότι μέσα από αυτή την ενεργοποίησή της στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας θα κερδίσει πόντους και θα μπορέσει με άλλους όρους, εάν υπάρξουν εξελίξεις και δημιουργηθούν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, να δηλώσει παρούσα με ένα δικό της σχήμα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:45