search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:53
MENU CLOSE

Φωτιές ανάβουν τα καναντέρ

17.04.2010 14:47
Φωτιές ανάβουν τα καναντέρ - Media

Κάποιος να τους μιλήσει για την οικονομική κρίση, τα spreads και το μαύρο μας το χάλι! Την ίδια στιγμή που ο απλός κόσμος ξυπνά­ει και κοιμάται με την αγωνία «πόσο πήγαν τα spreads σήμερα, ρε παιδιά», κάποιοι στον κρατικό μηχανισμό φαίνεται ότι εξακολουθούν να ζουν…

Κάποιος να τους μιλήσει για την οικονομική κρίση, τα spreads και το μαύρο μας το χάλι! Την ίδια στιγμή που ο απλός κόσμος ξυπνά­ει και κοιμάται με την αγωνία «πόσο πήγαν τα spreads σήμερα, ρε παιδιά», κάποιοι στον κρατικό μηχανισμό φαίνεται ότι εξακολουθούν να ζουν στο κόσμο του… Γκούφη! Δεν μπο­ρεί να εξηγηθεί διαφορετικά η σύσκεψη που έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο Πεντάγωνο με θέμα την αγορά 10 πυροσβεστι­κών αεροσκαφών!

Θέλετε να το πιστέψετε ή όχι, οι πυροσβέ­στες του Χρυσοχοΐδη ζήτησαν από τους αερο­πόρους του Βενιζέλου να συναντηθούν σε αίθουσα του ΓΕΑ, ώστε να παρακολουθήσουν μαζί ενημέρωση από στελέχη της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυροσβεστικά αεροσκά­φη CL-415! Η αλήθεια είναι ότι οι πτέραρχοι δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους – κι όχι άδικα. Σου λένε «εδώ έχουμε βγει στη… ζητιανιά για να βρούμε ι6ο εκατομμύρια δολάρια και να αγοράσουμε καμιά βίδα, κανένα παξιμάδι, να πετάξουμε τα αεροπλάνα που έχουμε καθη­λώσει κι αυτοί πάνε ν’ αγοράσουν καινούργια πυροσβεστικά;». Έλα ντε.

Η συνάντηση έγινε στο ΓΕΑ και, προς γενική έκπληξη των αεροπόρων, πράγματι άνθρωποι των Καναδών έκαναν παρουσίαση του αερο­σκάφους, το οποίο εδώ που τα λέμε το γνω­ρίζουν καλά οι αεροπόροι μας, αφού το χρη­σιμοποιούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Συνεπώς δεν είχαν και πολλά να ρωτήσουν.

Τους… έπεσαν τ’ αυτιά όμως όταν άκουσαν πόσο κοστολογούν κάθε αεροσκάφος – η συζήτηση αφορά αγορά περίπου 10 πυροσβε­στικών- οι κατασκευαστές του: 30.000.000 δολάρια το ένα! Οι πτέραρχοι κοιτάχτηκαν με γουρλωμένα μάτια μεταξύ τους και κάποιοι ψιθύρισαν ότι «με 35.000.000 παίρνουμε καινούργιο μαχητικό αεροσκάφος»! Επιπλέον έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για εκσυγχρονι­σμό των παλαιών πυροσβεστικών CL-215 προς 15.000.000 το ένα.

Οι αεροπόροι ξανά κοιτάχτηκαν αφού τόσο ακριβώς έχει υπολογιστεί και το κόστος εκσυγ­χρονισμού των παλαιών F-16 block 30, τα οποία ήταν τα πρώτα που είχαμε παραγγείλει.

Το θέμα επανέρχεται συνήθως κάθε χρόνο τη σεζόν άνοιξη – καλοκαίρι. Άνοιξη αρχίζει η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά, καλοκαίρι πλακώνουν οι φωτιές παρέα με τον «στρατηγό άνεμο», που έλεγε και ο Βύρων Πολύδωρος.

Αν πιστέψουμε όσους αξιωματούχους ασχο­λούνται με το θεμάτων πυρκαγιών και κυρίως με την αντιμετώπιση τους, μία είναι η αιτία για την οποία κάθε καλοκαίρι καίγονται η γούνα και ο… ποπός μας. «Δεν έχουμε αρκετά εναέρια μέσα, ρε παιδιά», είναι η εύκολη δικαιολογία. Κανείς δεν λέει ότι η Ελλάδα υπό χρεοκοπία διαθέτει σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών αεροσκαφών. Είκοσι ένα CL-215 και 415 Ο3 και 8) έχουμε καταλαμβά­νοντας τη δεύτερη θέση σε αεροσκάφη μετά τη Γαλλία! Δεν αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν όλα κι όλα 15! Εμάς γιατί δεν μας φθάνουν και θέλουμε κι άλλα; Εδώ αρχίζουν τα όμορφα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50