search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:48
MENU CLOSE

Νέος Ποντίφικας ο Φραγκισκος Ά

14.03.2013 07:48
Νέος Ποντίφικας ο Φραγκισκος Ά - Media

Ο νέος Ποντίφικας είναι ο Φραγκίσκος Α' έως σήμερα καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio, Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες(Αργεντινή).

Ο νέος Ποντίφικας είναι ο Φραγκίσκος Ι' έως σήμερα καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio, Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες(Αργεντινή).
 
Ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την πρώτη του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους πιστούς της Ρώμης, τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία το έργο του. 
 
Η πρώτη σκέψη του πάπα απευθύνθηκε στον προκάτοχό του, Βενέδικτο, και ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να προσευχηθεί υπέρ του Γιόζεφ Ράτσιγκερ.
 
 «Οι συνάδελφοί μου έπρεπε να διαλέξουν έναν νέο Επίσκοπο της Ρώμης για την καθολική εκκλησία. Για να τον βρουν, έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου» είπε ο διακοσιοστός εξηκοστός έκτος Άγιος Πατέρας της Καθολικής Εκκλησίας.
 
Η εκλογή του αποτελεί έκπληξη, διότι πολλοί σχολιαστές, αλλά και πιστοί, πίστευαν ότι το φαβορί, ο Άνζτελο Σκόλα θα μπορούσε να έχει επικρατήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κονκλάβιο θα ήταν σχετικά σύντομο.
 
Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι Ιησουίτης. Όπως μεγάλο μέρος των Αργεντινών, όμως, και ο νέος Πάπας είναι ιταλικής καταγωγής, και πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο.
 
Σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, ο νέος Πάπας πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας.
 
Σημειώνεται ότι κατά τη στρατιωτική δικτατορία, προσπάθησε να βοηθήσει κληρικούς και λαϊκούς.
 
Παράλληλα, καταδικάζει τόσο την άμβλωση όσο και τους γάμους των ομοφυλοφίλων.
 
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των «ανανεωτών» καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση.

To παρελθόν του Ποντίφικα
 
Γεννήθηκε το 1936 από μια απλή οικογένεια και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια.

Ο νέος ποντίφικας , στα είκοσι ένα του χρόνια, υπέστη την αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού του πνεύμονα, λόγω σοβαρής μορφής πνευμονία, αναφέρουν οι εφημερίδες «Λ' Ουνιτά» και «Ιλ Μεσσατζέρο».

Παράλληλα, όμως, οι ιταλικές εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι «το θέμα υγείας αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στον πάπα Χόργκε Μάριο Βεργκόλιο και δεν αποτελεί, κατά συνέπεια, αιτία ανησυχίας».

Σε ότι αφορά τα νεανικά του χρόνια, η ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη του ομίλου Μέντιασετ, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζει ότι «σε συνέντευξή του, ο νέος πάπας, έχει αποκαλύψει ότι πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει επίσης η εφημερίδα Κορριέρε ντελλα Σέρα, ο πρώτος λατινοαμερικάνος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όταν ήταν νέος για να μπορέσει να σπουδάσει είχε δουλέψει σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας ως «σεκιουριτάς».

Γιατί επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος

Ο προκαθήμενος επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α' τιμώντας τον Αγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534), σύμφωνα με τους σχολιαστές.
 
Ο Αγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν βάσκος Ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας , ο οποίος έδωσε μαζί με τους "συντρόφους του εν Κυρίω" τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής, όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού τη "συντροφιά του Ιησού". Αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό έργο που τον έφερε στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου και πέθανε το 1552.

Τα σχόλια του διεθνή Τύπου

Ο γαλλικός Τύπος εκφράζει σήμερα την έκπληξή του, αλλά και ερωτηματικά για την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου, του "πάπα από την άκρη του κόσμου", του "πάπα του λαού", όπως τον χαρακτηρίζει.

"Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος", αναρωτιέται ο Ετιέν ντε Μοντετί στην εφημερίδα Le Figaro, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, "αναλαμβάνει μια παμπάλαια κληρονομιά, αυτή μιας πίστης δύο χιλιάδων ετών".

"Υπάρχουν εσωτερικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας είναι ένα από αυτά", προσθέτει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

"Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;", αναρωτιέται επίσης ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération.

"Η διαδοχή είναι ένα βαρύ φορτίο", γράφει ο Ντομινίκ Κινιό στην La Croix και επισημαίνει την αναφορά του νέου πάπα στον προκάτοχό του Βενέδικτο 16ο.

"Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε", υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Parisien.

Οι βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου, του πρώτου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας που προέρχεται από την Αμερική, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του για τα νησιά Φόκλαντ (Μαλβίνες για την Αργεντινή).

Οι εφημερίδες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Βατικανού να κοιτάξει πέρα από τον Ατλαντικό για να επιλέξει το νέο πάπα, όμως οι εφημερίδες Times και Sun αναφέρονται στις δηλώσεις του ποντίφικα το 2011 όταν ήταν αρχιεπίσκοπος Αργεντινής και είχε τονίσει πως τα διαφιλονικούμενα νησιά "είναι δικά μας".

"Ελπίζουμε πως οι δηλώσεις του παρελθόντος για την στάση της Αργεντινής δεν θα επαναληφθούν", γράφει η Sun στο κύριο άρθρο της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: "τα νησιά Μαλβίνες είναι δικά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός σε όσους που έδωσαν τη ζωή τους για τα νησιά αυτά. Είναι η πατρίδα μας, Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή".

Η εφημερίδα πάντως τονίζει πως ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Βρετανία. 

Ο τίτλος των Times είναι: "Ένας πάπας από τον Νέο Κόσμο". Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως "ο πάπας Φραγκίσκος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ηθικές αξίες και το γόητρο της εκκλησίας".

Ο συντηρητισμός του πάπα Φραγκίσκου δεν θα τον εμποδίσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προσθέτουν οι Times.

Η Daily Telegraph τονίζει: "ελπίζουμε ο πάπας Φραγκίσκος, ένα άνθρωπος που φαίνεται τόσο ταπεινός, συμπονετικός και πολυμαθής να αποδειχτεί ικανός να αναζωπυρώσει το χριστιανικό πνεύμα όχι μόνο στο Νέο Κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη".

Η Guardian υποδέχεται τον ποντίφικα με τη φράση: "Καλησπέρα πάπα Φραγκίσκο".

"Η εκλογή του πρέπει να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της ανάγκης για ένα νέο διάλογο με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη", γράφει η εφημερίδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:47