search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:37
MENU CLOSE

Κρίσιμη μέρα για την Κύπρο – Πιθανές οι τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο

19.03.2013 06:36
Κρίσιμη μέρα για την Κύπρο – Πιθανές οι τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο - Media

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στην Κύπρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης προβλέπει μηδενική έκτακτη εισφορά για καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ.

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στην Κύπρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης προβλέπει μηδενική έκτακτη εισφορά για καταθέσεις έως 20.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Reuters το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου ύψους 6,75% για καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ, και συντελεστή 9,90% για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή επί του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup που προέβλεπε την εισφορά στις καταθέσεις στις Κυπριακές Τράπεζες από το πρώτο ευρώ και η οποία κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος τους.

Σόιμπλε: Οι καταθέτες αναλαμβάνουν ρίσκο όταν επενδύουν σε "φορολογικούς παραδείσους''
Άτεγκτος σε ότι αφορά την απόφαση του Eurogroup εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Κρεμλίνου που αντιδρά στο κούρεμα των καταθέσεων Ρώσων πολιτών που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο.
 
«Όποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές», δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία.
 
Εάν δεν κληθούν αυτοί να συμβάλουν, τότε «οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Κύπρο … αυτό θα ήταν ανεύθυνο», είπε ο Β. Σόιμπλε προσθέτοντας ότι «το κυπριακό οικονομικό μοντέλο», που βασίζεται σε ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα το οποίο επί σειρά ετών προσέλκυσε ξένα κεφάλαια, «χρεοκοπεί»
 

Eurogroup: Να αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι μικροκαταθέτες
Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της Ευρωζώνης χθες το βράδυ.
 
Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωζώνης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ».

Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ. Το Eurogroup καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, τονίζει ο Γ. Ντεϊσελμπλουμ.
 
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του επικεφαλής της ευρωζώνης έχει ως εξής:
«Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη απόψε για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο. Υπενθυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τα βασικά σημεία του προγράμματος προσαρμογής και την οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο αντανακλά τη συναίνεση που σημειώθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ευημερία στην Κύπρο και για τους πολίτες της στο μέλλον μέσα από ένα βιώσιμο οικονομικό τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Επαναλαμβάνω ότι η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο το μέτρο παράλληλα με τη διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα και ως εκ τούτου για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια τα οποία θα οδηγούσαν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
Το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
Οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση των κυπριακών αρχών να προωθήσουν μια προσωρινή αργία στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμα να ενισχύσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες επί τη βάσει του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής».
 
Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες
«Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει» ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Eurogroup.
 
«Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατά», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
 
«Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη», κατέληξε ο υπουργός.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50