search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:23
MENU CLOSE

Tσιμέντο να γίνει ο Σαρωνικός

25.03.2013 22:00
oldphotospod_2103_049_cmyk1363957304.jpg

Σε θέση μάχης βρίσκονται κάτοικοι και φορείς των δήμων του Σαρωνικού και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν πράξη τα φαραωνικά σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα επί της ουσίας ολόκληρης της παράκτιας ζώνης από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο.

Σε θέση μάχης βρίσκονται κάτοικοι και φορείς των δήμων του Σαρωνικού και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν πράξη τα φαραωνικά σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα επί της ουσίας ολόκληρης της παράκτιας ζώνης από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο.

Το Δίκτυο Προστασίας του Σαρωνικού, μετά και τις προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού νόμου και την υπό συγκρότηση εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες για να αποτρέψει τα σχέδια εκποίησης που συνεπάγονται την πλήρη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας – παραλίες, δασικές εκτάσεις, ακόμα και ιαματικές πηγές, όπως η Λίμνη της Βουλιαγμένης – σε κερδοσκόπους «επενδυτές».
Επισημαίνεται ότι μέσα από διαδικασίες fast track, η εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. θα διαχειρίζεται και θα παραχωρεί σε επενδυτικές επιχειρήσεις και ομίλους τα «φιλέτα» των ακτογραμμών και των παραθαλάσσιων εκτάσεων του παραλιακού μετώπου που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου καταστρατηγώντας υφιστάμενους νόμους και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Προστασίας του Σαρωνικού, «στο όνομα της ‘‘τουριστικής ανάπτυξης’’ εκχωρείται η δημόσια περιουσία της παραλιακής ζώνης σε επιχειρηματίες για την κατασκευή φαραωνικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών και εμπορικών κέντρων, τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων». Παράλληλα, θεσμοθετούνται οι ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), που θα είναι κατά 85%, τουλάχιστον, ιδιωτικές, θα λειτουργούν σε εκτάσεις 800 στρεμμάτων και άνω, θα περιλαμβάνουν ακόμη και δρόμους, ρέματα και άλλα φυσικά χωρικά στοιχεία και θα διέπονται από ευνοϊκό πολεοδομικό και φορολογικό καθεστώς.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι η απώλεια δημοτικών εσόδων, αφού – σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου – οι δήμοι της περιοχής θα χάσουν σημαντικά έσοδα από τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα και από μεγάλες ξενοδοχειακές – τουριστικές μονάδες προς όφελος των μεγαλοεπενδυτών και σε βάρος των δημοτών.
Το Δίκτυο Προστασίας του Σαρωνικού όλο το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά συνολικά του λεκανοπεδίου, με στόχο να αποτραπεί το ξεπούλημα και η καταστροφή της παραλιακής ζώνης.
Το Δίκτυο έχει επεξεργαστεί σχέδιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, προτείνει:
• Να μη γίνει καμία νέα εμπορική εγκατάσταση στην παραλία του Σαρωνικού και στην περιοχή ανάμεσα στην παραλιακή λεωφόρο και την ακτή.
• Να κατεδαφιστούν άμεσα οι παράνομες εγκαταστάσεις σε όλη την ακτογραμμή του Σαρωνικού και ιδιαίτερα όσες ήδη έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, με εξαίρεση τις δημοτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση των πολιτών σε παραλίες και εγκαταστάσεις πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
• Να απομακρυνθούν επίσης από την παραλία τα νυχτερινά κέντρα και άλλες παράνομες χρήσεις αναψυχής.
• Να δοθούν κίνητρα για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες μικρές τουριστικές μονάδες που βρίσκονται πάνω από τη λεωφόρο, εκτός της ακτής, όπως και οι τουριστικές παραθεριστικές κατοικίες που ήδη υπάρχουν.
• Οι οργανωμένες ακτές του ΕΟΤ να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα και να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο κοινό.
• Να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση των πεζών στην ακτή με υπόγειες διαβάσεις και περισσότερα φανάρια, ιδιαίτερα σε δήμους με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, όπου η παραλιακή λεωφόρος αποκόπτει τον αστικό ιστό από την ακτή. (Φάληρο – Άλιμος – Ελληνικό – Βούλα).
• Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου, σύμφωνα με την κατατεθειμένη μελέτη του Πολυτεχνείου, και να συνδεθεί με το θαλάσσιο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον Άγιο Κοσμά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50