search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:29
MENU CLOSE

ΥΜΗΤΤΟΣ: Ασπίδα προστασίας

25.04.2010 05:17
ΥΜΗΤΤΟΣ: Ασπίδα προστασίας - Media

Το μαχαίρι στο κόκαλο βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη και έχει τεθεί σε διαβούλευση.

 

Το μαχαίρι στο κόκαλο βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη και έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Στο πλαίσιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος, κατεδαφίζεται ακόμα και το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον, το οποίο, αν και προσωρινή κατασκευή, παρέμενε… «ζωντανή στη σκηνή» κι ας έχουν περάσει έξι χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Το Π.Δ. για τον Υμηττό έχει εμφανέστατα άλλη φιλοσοφία από το προηγούμενο που έφερε την υπογραφή Σουφλιά, αφού η ζώνη απολύτου προστασίας καταλαμβάνει πλέον όλη την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Natura, ενώ αποκλείστηκαν πολλές χρήσεις που με το προηγούμενο Π.Δ. άφηναν παραθυράκι για την οικοδόμηση του βουνού.

Για παράδειγμα, δεν πέρασαν, τελικά, οι πιέσεις διάφορων επιχειρηματιών που επενδύουν εσχάτως και στον χώρο της Υγείας και ήθελαν να επιτραπεί η κατασκευή ιδιωτικών κλινικών μέσα στην περιοχή προστασίας του Υμηττού.

Με το νέο Π.Δ, οι ζώνες προστασίας καθορίζονται ως εξής:

1. Ζώνη Α, που είναι απολύτου προστασίας και θα καταλαμβάνει το σύνολο της περιοχής που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura.

2. Ζώνη Β, που αποτελεί την περιφερειακή ζώνη προστασίας και στην οποία επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία, η υπαίθρια αναψυχή, καθώς και η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο.

3. Ζώνη Γ, που καθορίζεται ως περιοχή αρχαιολογικής προστασίας και στην οποία επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

4. Ζώνη Δ, που καθορίζεται από τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων και θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50