search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:30
MENU CLOSE

Αστοχίες του «Eλεύθερου Σκοπευτή»

11.04.2013 21:00
oldphotossel.581365694601.jpg

Σάλος στον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας από την εκπομπή Τράγκα με χρυσαυγίτες

Βροχή διασταυρούμενων πυρών συγκέντρωσε πάνω του ο… «Ελεύθερος Σκοπευτής» Γιώργος Τράγκας, ο οποίος, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων προβεβλημένων τηλε-συναδέλφων του, έκανε την εκπομπή του στον ΣΚΑΪ βήμα προβολής της μισαλλόδοξης και φασιστικής ρητορικής της Χρυσής Αυγής. Η εκπομπή του την Κυριακή φιλοξένησε – χωρίς κανέναν αντίλογο, όπως του καταλογίστηκε από πολλές πλευρές – τέσσερις χρυσαυγίτες βουλευτές, προκαλώντας σάλο στον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Πάντως ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στο Συμβούλιο της Τρίτης πως δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα στην προβολή της εκπομπής.

Η ατάκα του Τράγκα, όμως, ότι ο αρχηγός των νεοναζί της Χρυσής Αυγής είναι… φίλος του έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά και το σκηνικό ολοκληρώθηκε με επιπλέον «ρεπορτάζ» για την κακή αστυνόμευση της πρωτεύουσας και τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα που «πήραν τον νόμο στα χέρια τους».

Έτσι μπορεί ο εκπομπάρχης του ΣΚΑΪ να ανέβασε τον… πυρετό στα μηχανάκια που μετρούν την τηλεθέαση – αυτός άλλωστε ήταν ο προφανής στόχος –, αλλά προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις εκτός και εντός συγκροτήματος του Νέου Φαλήρου.

Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για επιλογή του καναλιού που έρχεται σε αντίθεση με τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. «Δεν επρόκειτο για εκπομπή πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, ούτε για συνέντευξη με δημοσιογραφική αντίκρουση, αλλά για τηλεοπτικό “στήσιμο” σε βάρος της δημοκρατικής νομιμότητας, για πράξη ουσιαστικού εγκωμιασμού της ναζιστικής βίας».

Η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε επίσης και με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «κήρυγμα μίσους και ξενοφοβίας».

Πέρα από τις αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, η εκπομπή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στον ίδιο τον ΣΚΑΪ αλλά και στην «Καθημερινή». Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας αντέδρασαν πρώτοι και με δημόσια δήλωσή τους την αποδοκίμασαν. Σημείωσαν πως η συγκεκριμένη εκπομπή, με «τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της», «αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ».

Η αναφορά αυτή έχει σημασία, καθώς τόσο στον ΣΚΑΪ όσο και σε άλλα ΜΜΕ, έντυπα ή ηλεκτρονικά, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής παρελαύνουν καθημερινά χωρίς αντίλογο.

Στο Extra και το Kontra, για παράδειγμα, σχεδόν καθημερινά φιλοξενούνται ως καλεσμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής χωρίς καμία δημοσιογραφική αντίδραση.

Στον ΣΚΑΪ προκλήθηκαν επίσης μεγάλες αντιδράσεις. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τον παρουσιαστή δηλώνοντας πως βρίσκονται απέναντι σε εκπομπές με τέτοιο περιεχόμενο. Σημείωσαν πως καταπατήθηκε η δεοντολογία με την προβολή των τεσσάρων παράλληλων μονολόγων με κραυγές φασισμού και ξενοφοβίας και χαρακτήρισαν την εκπομπή «αισχρή προπαγάνδα».

Οι εσωτερικές αντιδράσεις συνεχίστηκαν και on air από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Η Σία Κοσιώνη, παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων, στη ραδιοφωνική της εκπομπή, απαντώντας σε ερωτήματα που της έθεταν ακροατές, δήλωσε την αποστροφή της για τα μηνύματα που εξέπεμψε η συγκεκριμένη εκπομπή. «Αυτές είναι οι απόψεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν ιστορικά θηριωδίες» είπε η Σία Κοσιώνη.

Παρέμβαση για τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» έγινε ακόμη από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, που σημείωσαν πως δεν επρόκειτο για «ενημερωτική εκπομπή», αλλά για προσπάθεια νομιμοποίησης νεοναζιστικών απόψεων. Ο ίδιος ο Γιώργος Τράγκας προσπάθησε να αιτιολογήσει μια μέρα μετά την επιλογή του, παραπέμποντας στις «τεχνικές της συνέντευξης». Πάντως, για όσους αναζητούν εξήγηση γι’ αυτή την επιλογή του, προφανώς αυτή δεν εξηγείται μόνο από το σενάριο ότι ενδεχομένως να στοχεύει στην έξοδό του από το συγκρότημα της Real. (Γι’ αυτή την πλευρά των γεγονότων θα βρείτε ρεπορτάζ στη σελίδα 30).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:27