search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:30
MENU CLOSE

Το μεγάλο deal που δεν έγινε και ο… Χατζηπετρής

14.04.2013 21:00
oldphotospod_1104_015_cmyk1365764196.jpg

«Δύσκολοι καιροί για να είσαι φίλος και συντοπίτης του πρωθυπουργού σήμερα. Ιδιαίτερα εάν δεν έχεις και τα ταλέντα που απαιτεί το παιχνίδι της επιβίωσης».

«Δύσκολοι καιροί για να είσαι φίλος και συντοπίτης του πρωθυπουργού σήμερα. Ιδιαίτερα εάν δεν έχεις και τα ταλέντα που απαιτεί το παιχνίδι της επιβίωσης». Με τον τρόπο αυτόν σχολίαζε πολύ γνωστός χρηματιστής την κατάρρευση του deal Εθνικής – Eurobank και τις ευθύνες που αποδόθηκαν γι’ αυτό στη διοίκηση της ΕΤΕ και τον Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη προσπάθησε να καλύψει τον Μεσσήνιο τραπεζίτη και τους χειρισμούς του, αλλά η εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α. αποτύπωνε πλήρως τόσο την ψυχολογία όσο και την πραγματικότητα: 30% πάνω η Eurobank, 30% κάτω η Εθνική.
Το γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλωθούν αντιπάθειες ετών, που θα ταλαιπωρήσουν για καιρό το τραπεζικό σύστημα. Επίσης θα δώσει την αφορμή για πολλές ανακατατάξεις σε πρόσωπα, με μόνη σταθερά ότι ο Τουρκολιάς θα βρίσκεται στη θέση του ηττημένου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπήρχε έγγραφο ή επιστολή της τρόικας πριν από την άφιξή της στην Αθήνα στο οποίο καταγραφόταν αντίρρηση στη συγχώνευση. Διευκρινίζει, όμως, ότι υπήρχαν e-mail, με τα οποία οι δανειστές ζητούσαν διευκρινίσεις για την πορεία της. Αυτό είχε προκαλέσει σχετική φημολογία και τις πληροφορίες στα ΜΜΕ. Από το σημείο αυτό βέβαια είναι αρμοδιότητα της διοίκησης μιας τράπεζας που έχει αναλάβει μια συγχώνευση να αξιολογήσει την αλληλογραφία της…
Ο Τουρκολιάς, από την περασμένη εβδομάδα (όπως καταγράφηκε και από το «Π»), δήλωνε ότι δεν έχει εικόνα για αλλαγή της στάσης της τρόικας και πως «συνεχίζουμε κανονικά», ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος είχε άλλη εικόνα: την πραγματική. Επίσης βέβαιο είναι ότι, μετά τη λύση που ακολουθήθηκε για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, η τρόικα άλλαξε στάση (την οποία στελέχη της διατύπωσαν και δημοσίως) υιοθετώντας κεντρικές αντιλήψεις αντίθετες προς ένα mega deal όπως αυτό της ΕΤΕ με την Eurobank.
Έτσι οι συνεχείς καθυστερήσεις (με σημαντική ευθύνη της διοίκησης της ΕΤΕ) στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και τα αλληλοδιαδεχόμενα αιτήματα για επικαιροποίηση των κεφαλαιακών αναγκών έδωσαν στην τρόικα απλώς την αφορμή. Η κρίση στην Κύπρο έδωσε στους δανειστές και τον χρόνο ώστε να επανέλθουν…
Άλλα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η κριτική προς τη διοίκηση Τουρκολιά είναι ότι η Εθνική ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου χωρίς να έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις. Επίσης παρουσίασε αμφιλεγόμενα στοιχεία για τις συνέργειες του deal με την Eurobank, ενώ ήταν η ίδια διοίκηση που πρότεινε να γίνει μείωση προσωπικού κατά 5.000 άτομα.
Το ουσιαστικότερο πρόβλημα, πάντως, ήταν πολιτικό και δεν είναι άλλο (όπως το «Π» έχει καταγράψει από μηνών) από το ότι η διοίκηση συμφώνησε να προχωρήσει η συγχώνευση με κριτήρια διάσωσης μιας ιδιωτικής τράπεζας (της οικογένειας Λάτση) και όχι με αυστηρούς τραπεζικούς όρους.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο διοικήσεις, δίνοντας μια μάχη με τον χρόνο, αναζητούν χρήμα (επενδυτές, δηλαδή) για να καλύψουν το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Χθες οι επικεφαλής τους είχαν συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με κλιμάκιο της τρόικας για να καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Και παράλληλα περιμένουν από το ΤΧΣ να εγκρίνει τα σχέδια που παρουσίασαν για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Για την επόμενη φάση η Eurobank όρισε τη γενική της συνέλευση για τις 30 Απριλίου, ενώ η ΕΤΕ θα κάνει τη δική της στις 29.

Άνιση μάχη
Η μάχη πάντως είναι άνιση. Η Εθνική χρειάζεται μια αύξηση της τάξης των 9,7 δισ. ευρώ και η Eurobank μια αντίστοιχη 5,8 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια του 10% προσδιορίζονται αντίστοιχα σε σχεδόν 1 δισ. και 580 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, που μπορούν να μειωθούν με τη χρήση των λεγόμενων CoCo’s.
Για την Εθνική η αρνητική καθαρή θέση των -2,8 δισ. ευρώ σημαίνει πως οι επενδυτές που θα κληθούν να επενδύσουν 750 εκατ. ευρώ στην αύξηση θα βρεθούν με τα κεφάλαιά τους να έχουν αξία 470 εκατ. ευρώ, επειδή τα 280 εκατ. καλύπτουν αναλογικά την αρνητική θέση. Γι’ αυτό η αγορά προεξοφλεί ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα αυτά και θα οδηγηθεί στην αγκαλιά του ΤΧΣ, όπου θα κρατικοποιηθεί. Ο ίδιος είναι και ο λόγος της χρηματιστηριακής της κατακρήμνισης, όπως και των πυρών που δέχεται η διοίκηση.
Αντίθετα, για την Eurobank, που ενισχύθηκε χρηματιστηριακά 50% μετά το ναυάγιο, η πιάτσα εκτιμά ότι μπορεί να βρει τα 383 εκατ. ευρώ που χρειάζεται κατ’ ελάχιστον για να καλύψει το 10% της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, με συμμετοχή ακόμη και των εργαζομένων. Δραστήριο ρόλο σε αυτό εμφανίζεται να έχει ο Νίκος Καραμούζης, με τον ρόλο του Νίκου Νανόπουλου να υποχωρεί στην επόμενη ημέρα της τράπεζας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50