search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:09
MENU CLOSE

Εαρινές αρρυθμίες

26.04.2013 11:15

Όταν κυβερνάς με Προεδρικά Διατάγματα και με τον σκοπό που σου παίζει η τρόικα, θα έρθει η ώρα να μην μπορείς να μαζέψεις τα κομμάτια σου.

Όταν κυβερνάς με Προεδρικά Διατάγματα και με τον σκοπό που σου παίζει η τρόικα, θα έρθει η ώρα να μην μπορείς να μαζέψεις τα κομμάτια σου.
 
Σε αυτήν την φάση βρίσκεται τώρα η τρικομματική κυβέρνηση, από μια σειρά άστοχων ενεργειών μελών και στελεχών της, αλλά, βέβαια, η πραγματική αιτία είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην πλάτη της κοινωνίας, που έχει γονατίσει.
 
Ορισμένες, δε, ενέργειες υπουργών δημιουργούν εικόνα απαξίωσής τους και τους κάνουν να ξεφτιλίζονται στα μάτια του κόσμου.
 
Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, κ. Μανιτάκη. Αξιόλογος συνταγματολόγος, με σημαντική αποδοχή στο νομικό κόσμο, έφαγε έναν κουβά… ( μην πω τι) από τον δικηγορικό σύλλογο και τους περισσότερους συναδέλφους του, αφού ως… άλλος Μοντεσκιέ θέλησε να καταργήσει το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να καταφεύγουν στα δικαστήρια για προσφυγή σε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, σε περίπτωση απόλυσής τους.
 
Το φάουλ που έκανε για να εξυπηρετήσει τις εντολές της τρόικας για απολύσεις, εκτός από το νομικό ατόπημα που εμπεριέχει,  είναι και στην ουσία του ατελέσφορο μέτρο, αφού είναι τέτοιο το δικαστικό μας σύστημα, που για να τελεσφορήσουν τέτοιες δίκες, περνάνε τέσσερα και πέντε χρόνια.
 
Άρα τι μένει;
 
Η εντύπωση του κόσμου ότι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου λειτουργεί… αντισυνταγματικά, προκειμένου να τα βολέψει με τους τροϊκανούς.
 
Μια δεύτερη περίπτωση είναι του υπουργού Εργασίας, ο οποίος στη ζούλα προσπάθησε να κόψει τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 35% και όταν το πήρε χαμπάρι ο Βενιζέλος ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη, μπας και μπορέσουν να κάνουν Πάσχα!
 
Μπορεί κανείς να παραθέσει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις που βγήκαν στη φόρα τις τελευταίες μέρες.
 
Εκτός από ένα πρώτο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει εαρινές αρρυθμίες, οι οποίες αμφιβάλω αν θα περάσουν με κάποιες αλλαγές υπουργών- πιθανότατα ο ανασχηματισμός αρχές Ιουνίου- μια πιο προσεκτική ανάγνωση αυτών των φαινομένων μάς οδηγεί και σε ένα δεύτερο.
 
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι πολιτικές αντοχές της κυβερνητικής συμμαχίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
 
Το πόσο θα αντέξει, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας, η πορεία της οικονομίας, οι πολιτικές συμμαχίες και οι συσχετισμοί εντός ευρωζώνης κ.λπ.
 
Όμως, ο χρονικός ορίζοντας αυτής της συγκυβέρνησης εξαρτάται και από την ετοιμότητα, την παρουσία προτάσεων και την εικόνα που δίνει στην κοινωνία η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Εδώ τα πράγματα, σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν άλλου είδους προσέγγιση.
Θα την επιχειρήσουμε στο επόμενο σημείωμα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:04