search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:27
MENU CLOSE

Η τιμή του ρεύματος θα έπρεπε να πέσει

05.05.2013 21:00
oldphotosdei1367411992.jpg

Πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, το αρμόδιο υπουργείο (ΠΕΚΑ) ανακοινώνει μηδενι­κές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ακούγεται ευχάριστο, μέσα στη λαί­λαπα των φοροεπιθέσεων που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια το σύνολο της ελ­ληνικής οικονομίας.

Πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, το αρμόδιο υπουργείο (ΠΕΚΑ) ανακοινώνει μηδενι­κές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ακούγεται ευχάριστο, μέσα στη λαί­λαπα των φοροεπιθέσεων που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια το σύνολο της ελ­ληνικής οικονομίας.
 
Μάλιστα, θα μπορούσε να χαρακτη­ριστεί δικαιολογημένη και η αισιόδοξη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού: «Οι προσπάθειες όλων απέδωσαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα υπέρ των πολιτών» ανέφερε ο Μάκης Παπαγεωργίου, συμπληρώνοντας: «Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία είναι εξαι­ρετικά ικανοποιητικό ότι στη δεύτερη φάση πριν από την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαμηλή Τάση δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση».
 
Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι η… καλύτερη είδηση των τελευταίων χρόνων, στην καταστροφική για τη χώ­ρα μας εποχή των μνημονίων. Και δεν θα προκαλούσε την ανάγκη για περαι­τέρω έρευνα, εάν δεν υπήρχαν ορι­σμένες λεπτομέρειες, που δεν… κολ­λούσαν με την αρχική αισιόδοξη ματιά της είδησης.
 
* Το πρώτο στοιχείο που προκάλε σε εντύπωση είναι πως το υπουργείο προέβη σε μία τόσο σημαντική ανακοί­νωση το απόγευμα της Παρασκευής, γνωρίζοντας μάλιστα πως τα περισσό­τερα κυριακάτικα φύλλα των εφημερί­δων είχαν τυπωθεί και η είδηση δεν θα είχε την ανάλογη δημοσιότητα!
 
* Το δεύτερο στοιχείο είναι πως το υπουργείο επικαλείται τη γνωμοδό­τηση της ΡΑΕ, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δημοσιοποιηθεί.
 
* Το τρίτο στοιχείο που προκάλε­σε ερωτήματα είναι η αναφορά του υπουργείου στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «Το ποσό των προς ανάκτηση δαπανών της ΔΕΗ για το έτος 2013, που αφορούν τους πελά­τες Χαμηλής Τάσης, παραμένει το ίδιο με αυτό που είχε εγκρίνει τον Ιανουά­ριο του 2013» και συνεπώς, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, «δεν προκύπτει καμία αλλαγή στα τρέχοντα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, όπως ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2013».
 
Ανάλυση
 
Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ. Μόλις δύο εικοσιτετράωρα αρ­γότερα, το πρωί της Δευτέρας, η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη «Γνωμοδό­τηση 3/2013», που αφορά το «Μέγι στο Επιτρεπόμενο Έσοδο Ανταγωνιστι­κών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α.Ε. και Μέγιστο Επιτρεπόμενο Έσοδο προς ανάκτηση από τους πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ), για το έτος 2013».
 
Στο τεχνοκρατικό κείμενο γίνεται ανάλυση των στοιχείων που κατέθε­σε η ΔΕΗ στην Αρχή, σχετικά με το κόστος στην παραγωγή, τη μεταφορά και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η διοίκηση της Επιχείρησης κατέθεσε τον αναθεωρημένο προϋπο­λογισμό για το τρέχον έτος, με τις δι­κές της εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών της αγοράς.
Ως γνωστόν, εδώ και πάνω από μία δεκαετία τα στοιχεία της ΔΕΗ έχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τις πα­ραδοχές της ΡΑΕ, με τις δύο πλευρές να δείχνουν αρκετή καχυποψία η κα­θεμιά για τους ισχυρισμούς της άλλης. Η Ρυθμιστική Αρχή επιμένει (όπως και σε παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της) πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μείωση των λειτουργικών εξόδων της ΔΕΗ στους τομείς της παραγωγής και της προμήθειας. Ειδικότερα, θεω­ρεί ότι μπορεί να μειωθεί σημαντικά το κόστος του λιγνίτη, καθώς και της απόδοσης των μονάδων παραγωγής.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, το κόστος από τα δικαιώματα ρύπων εί­ναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο που υπολογίζει η διοίκηση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η Αρχή θεωρεί ότι, με βάση τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η μέ­ση τιμή του κάθε δικαιώματος για το σύνολο του 2013 θα διαμορφωθεί στα 3 ευρώ ανά τόνο, ενώ στον αναθεωρη­μένο προϋπολογισμό της η ΔΕΗ υπο­λογίζει 4,5 ευρώ ανά τόνο.
 
Ανάλογες διαφορές προκύπτουν σχεδόν σε όλα τα στοιχεία που κατατέ­θηκαν από την Επιχείρηση και εξετά­στηκαν από την Αρχή, αλλά και οι δύο πλευρές καταλήγουν στο συμπέρα­σμα πως καταγράφεται «σημαντικότα­τη μείωση των (προς ανάκτηση) δαπα­νών το 2013, κατά περίπου 498 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το ποσό που είχε θεωρηθεί ως εύλογο στη Γνωμοδότη­ση ΡΑΕ 13/2012».
 
Μάλιστα, από τα στοιχεία της ίδι­ας της ΔΕΗ προκύπτει μείωση κα­τά 16,9% των μέσων εσόδων που θα πρέπει να ανακτηθούν, καθώς επίσης και «εξάλειψη της ανάγκης περαιτέ­ρω αύξησης των ανταγωνιστικών χρεώσεων που προβλεπόταν βάσει των Υπουργικών Αποφάσεων του Ιανουα­ρίου 2013».
Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως στην παρούσα φάση – εφόσον βεβαίως οι δανειστές μας μέσω της τρόικας μας επιβάλουν να διαμορ­φώνουμε τα ενεργειακά τιμολόγια με βάση το κόστος τους – θα έπρεπε να υπάρξουν… μειώσεις!
 
Το κερασάκι
 
Επιπλέον, η ΡΑΕ κάνει ένα βήμα πα­ραπάνω, σημειώνοντας ότι από τις δα­πάνες της ΔΕΗ που θεωρεί εύλογες για το 2013, που ανέρχονται σε 3,77 δισ. ευρώ, στους πελάτες χαμηλής τά­σης (δηλαδή στα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις) αντιστοιχεί η μερίδα του λέοντος, καθώς υπολο­γίζονται σε 2,73 δισ. ευρώ (σχεδόν το 72,4%).
 
Και το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει με το «διά ταύτα» της γνωμοδότησης: «Ως εύλογες, συνολικές προς ανάκτη­ση, δαπάνες της ΔΕΗ για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες της παραγω­γής και της προμήθειας, στο διασυνδεδεμένο σύστημα, το έτος 2013, τα 3.770 εκατ. ευρώ, έναντι των 4.539 εκατ. ευρώ που προτείνει η επιχείρη­ση, δηλαδή μείωση 769 εκατ. ευρώ ή 16,9%. (…) Οι ως άνω δαπάνες θε­ωρούνται ως μέγιστες (δεδομένης της πρόβλεψης των πωλήσεων της ΔΕΗ), και επομένως η επιχείρηση δύναται να παρεκκλίνει προς τα κάτω».
Αυτά λέει η γνωμοδότηση, αλλά το υπουργείο επιχείρησε να κρύψει το γεγονός ότι θα έπρεπε να μειωθούν τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης, πανηγυρίζοντας ότι «απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες»!
 
Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα εί­ναι μπροστά μας. Και στην ηλεκτρική ενέργεια τα κακά μαντάτα έρχονται στις αρχές Ιουλίου, όταν θα απελευθερωθούν τα τιμολόγια για τους οικια­κούς καταναλωτές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση τις επιταγές της τρόικας και την πολιτική που εφαρ­μόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία προωθεί πρόθυμα και ανενδοί­αστα η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτή η «απελευθέρωση» θα σημάνει νέες, πολύ πιο δυσβάστακτες επιβαρύνσεις των ήδη φτωχότερων νοικοκυριών.
 
Παρ’ όλα αυτά… πανηγυρίζουν!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:27