search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:41
MENU CLOSE

Μπουρλότο στους μισθούς

03.05.2013 21:00
oldphotosmisthoi1367429233.jpg

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο Α. Σαμαράς είχε αναλάβει μια σοβαρή δέσμευση δηλώνο­ντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πειράξει τον κατώτα­το μισθό.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο Α. Σαμαράς είχε αναλάβει μια σοβαρή δέσμευση δηλώνο­ντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πειράξει τον κατώτα­το μισθό. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής πρόσθεσε στο «ενεργητικό» του μια ακόμα οικτρή διάψευση, όταν, με τροπολογία του ΠΑΣΟΚ που έγινε δεκτή με πολύ… κόπο, ο πρωθυπουρ­γός έβαλε μπουρλότο στα κατώτερα μισθολογικά όρια.
 
Αν και εκ των πραγμάτων στυλοβά­της κάθε κυβερνητικής αγριότητας εις βάρος της κοινωνίας μαζί με τους άλ­λους δύο εταίρους του, ο Β. Βενιζέλος θεώρησε πως βρήκε την ευκαιρία να αποδείξει τα… καλά του αισθήματα στους ανθρώπους που η συγκυβέρνηση καθημερινά εξοντώνει.
 
-Είχε προηγηθεί ο «καυγάς» για τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον οποίο ο πρό­εδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ανεβάσει ως ΥΠΟΙΚ στα ύψη και τώρα αξίωνε επιτακτικά τη μείωσή του.
 
– Μεσοβδόμαδα είχε ακολουθήσει η παρακμιακή φιέστα στο Ζευγολατιό με τον παραπλανητικό και άνευ περιεχο­μένου τίτλο «Επανεκκίνηση των μεγά­λων έργων», όπου η τριανδρία Σαμα­ρά, Βενιζέλου και Τσούκαλη (για να μη χάσει το μερτικό της η ΔΗΜΑΡ) εμφα­νίστηκαν μπροστά από κάτι ετοιμόρρο­πες μπουλντόζες που επιστρατεύθη­καν άρον – άρον από διπλανά έργα.
 
Τώρα όμως το χτύπημα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό. Υπό τις οδηγίες του αφανούς ήρωα Γ. Κουτρουμάνη, τέως συνδικαλιστή, τέως υπουργού Εργασίας και αποτυχόντος βουλευτή, που επί τρόικας διέπρεψε σε αντεργα­τικούς νόμους, συντάχθηκε τροπολο­γία, η οποία, επικαλούμενη την αντι­μετώπιση της αποθηριωμένης ανεργί­ας, περνά από το παράθυρο αυτό που δεν τολμούσαν να περάσουν από την πόρτα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες μειώσεις στον κατώτατο μισθό.
 
Στο πρώτο της τμήμα η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να προσλη­φθούν σε κοινωφελή προγράμματα που θα καταρτίσουν δήμοι και περιφέρειες και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Ο καταρρέων δικομματισμός, με τη σύ­μπραξη του «επιτήδειου ουδέτερου» Φ. Κουβέλη, αναζητά την παλινόρθωσή του με εμπόριο ελπίδων στον εξαθλιω­μένο λαό.
 
Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού προ­γράμματος του ΟΑΕΔ – δεν είναι καθό­λου τυχαία η καρατόμηση του Β. Κικίλια από τον Οργανισμό – και παρεμπιπτό­ντως το ΑΣΕΠ θα… εποπτεύει τη διαδικα­σία. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή…
 
Αναβιώνοντας τις μαύρες παραδόσεις του ρουσφετιού, οι κυβερνητικοί συγκά­τοικοι συμφώνησαν σε μια «εργασιακή Γιάλτα» μοιράζοντας την απελπισία των ανέργων σε κομματικά τιμάρια. Με τον ίδιο τρόπο που έχουν μοιράσει μεταξύ τους και το εναπομείναν κράτος.
 
Τέλος, ήρθε το κερασάκι. Ο Βενιζέλος, πιέζοντας αφόρητα («Δεν μας κάνει τη χάρη ο υπουργός! Ούτε πρόκειται περί γαλαντομίας! Είναι πολιτική συμφωνία των αρχηγών!» έλεγε θυμωμένα επισεί­οντας τον δείκτη στον απαθή και… πλή­ρως ικανοποιημένο Στουρνάρα), «κατά­φερε» να περάσει και το δεύτερο σκέ­λος της τροπολογίας, που ορίζει ότι οι «ωφελούμενοι» (σ.σ.: έτσι τους χαρα­κτηρίζει) δεν θα είναι πάνω από 490 ευρώ τον μήνα για τους άνω των 25 ετών και πάνω από 427 ευρώ για τους κάτω των 25. Η Βουλγαρία είναι πλέον πολύ κοντά.
 
Τέτοια προγράμματα, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, ήδη τρέχουν από τον ΟΑΕΔ, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα ακόμη δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς καμία προ­οπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργα­σίας. Αυτό συνοπτικά είναι το νέο… πα­ραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50