search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:16
MENU CLOSE

Ένας γρίφος για τον ΣΥΡΙΖΑ

05.05.2013 21:00
oldphotospod_0205_007_k.pdf_-_adobe_acrobat_professional1367429547.jpg

Αντιμέτωπος με ισχυρές προ­κλήσεις θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το Πάσχα, κα­θώς οι συνθήκες στο εσω­τερικό της χώρας και τα αδιέξοδα στο ευρωπαϊκό πεδίο επιδεινώνο­νται, διευρύνοντας τη συζήτηση γύ­ρω από τη στρατηγική και τη διαχεί­ριση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Αντιμέτωπος με ισχυρές προ­κλήσεις θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το Πάσχα, κα­θώς οι συνθήκες στο εσω­τερικό της χώρας και τα αδιέξοδα στο ευρωπαϊκό πεδίο επιδεινώνο­νται, διευρύνοντας τη συζήτηση γύ­ρω από τη στρατηγική και τη διαχεί­ριση της ευρωπαϊκής κρίσης.
 
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημό­σιες παρεμβάσεις της επιχειρεί να αντικρούσει την κυβερνητική επαγγελία περί επερχόμενης ανάπτυξης και δημοσιονομικών πλεονασμάτων αντιπαραβάλλοντας την ωμή πραγ­ματικότητα: από την ισοπέδωση του Συντάγματος και τη μετατροπή της Βουλής «σε επικυρωτικό όργανο πράξεων νομοθετικού περιεχομέ­νου» έως την ανεργία του 27%, την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργα­σίας ετησίως, την αύξηση της φτώ­χειας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομε­σαίων επιχειρήσεων, τα νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εισόδημα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ό,τι άλλο συνθέτει την εικόνα αυ­τού που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο αυτός – επίμονα περιγρά­φει ως «αποικία χρέους».
 
Κανένα περιθώριο
 
Μιλώντας στη Βουλή την Κυρια­κή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον πρω­θυπουργό για το ότι – με εξαίρεση την εκχώρηση του ελέγχου της νομι­σματικής πολιτικής στις Βρυξέλλες ως τίμημα εισόδου στο κοινό νόμι­σμα – η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει στους δανειστές τη δημοσιονομική και τη χρηματοπιστωτική πολιτική επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της τον ρόλο του «διαχειριστή των deals των αποκρατικοποιήσεων» (παρα­πέμποντας στον ΟΠΑΠ και τις απο­κρατικοποιήσεις που έπονται) και της μετάβασης του εθνικού πλούτου στα «νέα τζάκια» και παράλληλα του διαχειριστή της μιζέριας του και της απόγνωσης του λαού.
 
Ταυτόχρονα, υπό την πρόβλεψη ότι μετά τον Ιούνιο έρχονται νέα μέ­τρα, η Κουμουνδούρου διακηρύσσει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώ­ριο συνέχισης στον ίδιο καταστρο­φικό δρόμο των μνημονίων» και ότι το μνημόνιο «πρέπει να σταλεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μαζί με τους υποστηρικτές του».
 
Από την άλλη, οι όροι της επιτά­χυνσης πολιτικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κα­ταλυτικά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική εξουσία και την εξαγγελλόμενη ανακοπή της πο­ρείας καταστροφής δείχνουν αυτήν τη στιγμή να μην υφίστανται.
 
Η ηγεσία του μιλά για σχέδιο ου­σιαστικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ενώ παρουσίασε πρόσφα­τα τους άξονες ενός Εθνικού Σχεδί­ου Ανασυγκρότησης της οικονομίας, ωστόσο τα παραπάνω δεν ωθούν σε ευρεία κοινωνική κινητοποίηση.
 
Με άλλα λόγια, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρα­τεί μεν τα ποσοστά του, αλλά δεν δείχνει να αναπτύσσει δυναμική, πα­ρά την αποσύνθεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ δεν διακρίνεται στον ορίζοντα η προοπτική εκλογών με όρους λαϊκής βούλησης για ανα­τροπή της συγκυβέρνησης. Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου προβλη­ματίζεται έντονα από την απουσία μεγάλων κινητοποιήσεων, με εξαί­ρεση επιμέρους κινηματικές πρωτο­βουλίες, όπως για παράδειγμα στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
 
Ύστερα από μακρύ διάστημα διά­νοιξης διαύλων επικοινωνίας με πα­ράγοντες της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ελίτ με αντικείμενο τη διερεύνηση των δια­θέσεων απέναντι σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στον αντίπο­δα, δηλαδή στο πεδίο των κοινωνι­κών δυνάμεων, η ηγεσία διαπιστώνει κόπωση και υποχώρηση των κοινωνι­κών αντιστάσεων και αναζητεί τρό­πους για να τις ενθαρρύνει ξανά.
Εσωστρέφεια εν όψει
 
Όπως αναμενόταν, η έμφαση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του για την Πρωτομαγιά απηύθυ­νε κάλεσμα ξεσηκωμού: «Την οικο­νομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της ερ­γασίας με τους αγώνες του. Τον θέ­λουν στο περιθώριο υποταγμένο γι­ατί τον φοβούνται. Τον θέλουμε στην πρώτη γραμμή για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».
 
Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο πρό­εδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει στο εσω­τερικό του μήνυμα για μεγαλύτερη κινητοποίηση των οργανώσεων και μεγαλύτερη εγρήγορση σε εξωστρε­φή κατεύθυνση, ο Μάιος σηματοδο­τεί το άνοιγμα των προσυνεδριακών διαδικασιών, που εκ των πραγμάτων θέτουν τον μηχανισμό και τις οργα­νώσεις σε τροχιά εσωστρέφειας.
 
Τα ζητήματα που έχουν αναδει­χθεί, είτε με αρθρογραφία είτε στα όργανα (συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής), και αναμένεται να αποτε­λέσουν μέρος της πολιτικής συζήτη­σης εν όψει του συνεδρίου αφορούν ως επί το πλείστον τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, τις πολιτικές συμμαχίες και το ζήτημα της ευρωζώνης.
 
Ειδικότερα, από διάφορες πλευ­ρές, ακόμη και από στελέχη της πλειοψηφίας, κατατίθεται η ανησυ­χία για απόκλιση του ΣΥΡΙΖΑ από τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, καθώς θεωρείται ότι είναι αυτά που του επέτρεψαν να αναδειχθεί σε αξι­ωματική αντιπολίτευση. Άλλο αγκάθι είναι το θέμα της συμμαχίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το οποίο από τα προεδρικά στελέχη αφήνεται ανοιχτό, αλλά για πολλούς αποτελεί «κόκκινο πανί».
 
Τέλος, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να επιμείνει στο ζήτημα της επανατοποθέτησης για το ευ-ρώ και μάλιστα με αναβαθμισμένη «ορμή» υπό το φως των εξελίξεων στην Κύπρο, που οδήγησαν το ΑΚΕΛ σε στροφή. Η δήλωση του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού πως «αν μι­λάμε για αναζήτηση λύσης έξω από το μνημόνιο και έξω από την τρόικα, ουσιαστικά μιλάμε για την εξεύρε­ση λύσης εκτός ευρωζώνης» και η σχετική απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ έκαναν δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που εκφράζονται μέ­σω της ιστοσελίδας Iskra να μιλή­σουν για «ιστορική απόφαση».
 
Οι παραπάνω παράγοντες συνθέ­τουν έναν πολύπλοκο και πιεστικό γρίφο, τον οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙ­ΖΑ θα κληθεί να λύσει αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50