search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:20
MENU CLOSE

Πορτογαλία: Νέα μέτρα λιτότητας!

04.05.2013 06:42
Πορτογαλία: Νέα μέτρα λιτότητας! - Media

Νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια εξήγγειλε την Παρασκευή ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια εξήγγειλε την Παρασκευή ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.
 
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν επισήμως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη, η αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.
 
Ωστόσο τα νέα μέτρα που εξήγγειλε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Ο Κοέλιο απευθύνθηκε στους πολίτες λίγο μετά τις 20:00 τοπική ώρα (22:00, ώρα Ελλάδας) για να παρουσιάσει και να εξηγήσει τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνησή του.
 
Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δισ. ευρώ —από το συνολικό φετινό πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ—, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.
 
Η κυβέρνηση του Κοέλιο έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016, αναθεωρώντας ευρύτατα τις κρατικές δαπάνες, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για αυτές.
 
Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι «υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον σχεδιασμό των μέτρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών, που σχετίζεται με το εάν συμμορφώνονται προς την πιο πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου» της Πορτογαλίας.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:18