search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:23
MENU CLOSE

Πόσο απέχει το «success story» από το «disaster»

17.05.2013 10:06
Πόσο απέχει το «success story» από το «disaster»  - Media

Μεταξύ της κούφιας και έωλης αισιοδοξίας και της μίζερης, προκατειλημμένης άρνησης υπάρχει μια λεπτή αδιόρατη γραμμή: η αλήθεια και η λογική. Σε όλον τον αστικό τύπο ( στον  συστημικό τύπο θα έλεγα για να αποφύγω παρανοήσεις με ότι εννοεί αστικό τύπο το «ΠΑΜΕ») η επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα καλύπτεται λεπτομερώς και ενθουσιωδώς.

Μεταξύ της κούφιας και έωλης αισιοδοξίας και της μίζερης, προκατειλημμένης άρνησης υπάρχει μια λεπτή αδιόρατη γραμμή: η αλήθεια και η λογική.
Σε όλον τον αστικό τύπο ( στον  συστημικό τύπο θα έλεγα για να αποφύγω παρανοήσεις με ότι εννοεί αστικό τύπο το «ΠΑΜΕ») η επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα καλύπτεται λεπτομερώς και ενθουσιωδώς.
 
Η επίσκεψη καταγράφεται καταλεπτώς: Από τις εντυπώσεις του πρωθυπουργού για το επιβλητικό Σινικό τείχος, μέχρι τις φουσκάλες στις γόβες της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, που αρνήθηκε να κατέβει από τα ψηλοτάκουνα της για να περιηγηθεί στην απαγορευμένη πόλη, δείχνοντας ότι κάτι ήξεραν οι παλλακίδες και οι αυτοκράτειρες όταν χτυπούσαν με ρυθμό τα ξύλινα τους τσόκαρα, αγνοώντας τον Μανόλο Μπλάνικ.
 
Εντάξει οι Κινέζοι έριξαν κανονιοβολισμούς υποδεχόμενοι τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έστρωσαν να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με τον Φρανσουά Ολάντ. Είδαμε παράτες, μπάντες, κόκκινα χαλιά και άλλα εθιμοτυπικά και εντυπωσιακά από ένα καθεστώς που κρύβει μέσα στην φανφάρα το σκληρό του πρόσωπο. Ο συγκρατημένος και πάντα ευγενής κινέζικος τρόπος προσέγγισης, δεν κρύβει την πραγματικότητα: ότι οι Κινέζοι είναι σκληροί διαπραγματευτές, ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και πως μπορούν να το πετύχουν. Αυτό είναι ίσως και το μόνο κοινό σημείο με τον Αντώνη Σαμαρά. Κι αυτός στην παρούσα φάση ξέρει τι θέλει και πως μπορεί να το πετύχει. Πετώντας διάφορα ευφυολογήματα στους …φρόνιμους Κινέζους φοιτητές περί ελληνικού «success story», είναι προφανές ότι θέλει να πουλήσει στη ρημαγμένη Ελλάδα αισιοδοξία.
 
Το σοβαρό πρόβλημα του όμως είναι ότι με τα όνειρα για τα εκατομμύρια κινέζων που θα έρθουν στην Ελλάδα με τα γεν τους, δεν γεμίζουν τα στομάχια. Οι άνεργοι, οι οικονομικά κατεστραμμένοι, όλοι όσοι βρίσκονται σε απόγνωση ακούνε όλα αυτά τα περί επιτυχημένης ιστορίας και αγανακτούν. Ισως γι αυτό και ο Σαμαράς επέμεινε να αναφέρεται στον αγγλικό όρο και να τον αφήνει αμετάφραστο, γιατί σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύο τρεις διεθνείς εκθέσεις που μιλάνε για σταθεροποίηση και κάποια κρυφά χαμόγελα στο χρηματιστήριο, ότι αυτόματα η καμένη ελληνική κοινωνία άνθισε και οδεύει προς την πλήρη ανανέωση της.
 
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή και δεν καλύπτεται από επικοινωνιακές «επελάσεις» στην Άπω Ανατολή. Εκτός αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ως «success story», το γεγονός ότι η Ελλάδα κάτω από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισοπέδωση 3 μνημονίων διέλυσε τις εργασιακές της σχέσεις, κατεδάφισε το όποιο κοινωνικό κράτος διέθετε, εξαφάνισε τη μεσαία τάξη, βύθισε το ένα τρίτο των εργαζομένων στην ανεργία και έφερε τη χώρα οικονομικά 20 χρόνια πίσω. Αν θεωρεί λοιπόν ότι είμαστε πια πολύ φτηνοί, πολύ εξαντλημένοι και χωρίς αντιστάσεις για τους Κινέζους κεφαλαιοκράτες, τότε μπορεί όντως η απόβαση των καπιταλιστών – κομουνιστών της Κίνας να αποδειχθεί μια επιτυχημένη ιστορία γι αυτούς, όχι για μας.
 
Πάντως για την ιστορία, οι Κινέζοι είναι επιδέξιοι έμποροι, σκληροί διαπραγματευτές, οργανωμένοι ως κράτος και σοβαροί. Για να κάνει μπίζνες κανείς πρέπει να έχει τα αντίστοιχα προσόντα και να μην πηγαίνει ως παράκλητος. Γιατί το “success story” μπορεί να αποδειχθεί disaster, mister Σαμαρά μου…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50