search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:22
MENU CLOSE

Απέναντι στον «ευρωσκεπτικισμό»

01.06.2013 21:00
oldphotossel_081369985816.jpg

Βλέπει το ΚΚΕ στον ορατό ορίζοντα έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Βλέπει το ΚΚΕ στον ορατό ορίζοντα έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
Δύο μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο που «απενοχοποίησε» κι άνοιξε ευρύτερα τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, το ΚΚΕ πυκνώνει τις σχετικές αναφορές του, προκειμένου να εξηγήσει όσο γίνεται γιατί η θέση του υπέρ της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. έρχεται σε διάσταση με τη θέση για έξοδο από το ευρώ, άποψη την οποία απορρίπτει στηλιτεύοντας και όσους την υποστηρίζουν ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής.

Την ίδια ώρα, υποδέχεται με μέγιστη επιφύλαξη τον εξαπλούμενο ευρωσκεπτικισμό, καθώς θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα μερίδας μονοπωλιακών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του οι παρεμβάσεις του νέου γενικού γραμματέα του κόμματος επιφυλάσσουν μονίμως σφοδρή κριτική απέναντι στους υποστηρικτές της εξόδου από την ευρωζώνη, είτε αυτοί προέρχονται από τα αριστερά (Λαφαζάνης, Αλαβάνος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία ωστόσο μιλά και για αποδέσμευση από την Ε.Ε.) είτε από τη συστημική πλευρά (π.χ. Κατσανέβας).
Μιλώντας πρόσφατα στην κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή», η οποία εκφράζει πολιτικά το ΑΚΕΛ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει ότι η προσέγγιση του ΚΚΕ από αυτήν του ΑΚΕΛ – το οποίο προτείνει απόρριψη του μνημονίου και της τρόικας και συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ – είναι διαφορετική διότι, για να υπάρξει διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση, δεν αρκεί το εθνικό νόμισμα, «αλλά απαιτούνται όλα τα “εργαλεία”, για να μπει σε άλλη βάση η οικονομία». Σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, οι βασικές προϋποθέσεις είναι η «κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής», ο «επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας», ο «εργατικός – λαϊκός έλεγχος», με άλλα λόγια η ανατροπή του καπιταλισμού, διαφορετικά «θα διαιωνίζεται η εκμετάλλευση, κάθε χώρα θα έχει εξαρτήσεις μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, που δημιουργεί σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης».

«Δήθεν αμφισβητίες»
Σε ομιλία του σε αγρότες της Καρδίτσας ανέπτυξε περισσότερο τη λογική με την οποία το κόμμα αντιμετωπίζει τον ευρωσκεπτικισμό, αναφέροντας ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αναζητούν το αναγκαίο μείγμα διαχείρισης της κρίσης προκειμένου να την ελέγξουν. Παράλληλα με αυτήν την τάση προκύπτουν κόμματα που κατά την ηγεσία του ΚΚΕ δήθεν αμφισβητούν την Ε.Ε., «προσπαθώντας να προσαρμοστούν στη λαϊκή αγανάκτηση και αμφισβήτηση που όλο και δυναμώνει εκφράζοντας ταυτόχρονα και συμφέροντα ομάδων μονοπωλιακών, επιχειρηματικών ομίλων». Αναφέρθηκε απαξιωτικά σε όσους ζητούν έξοδο από την ευρωζώνη για να ξεφύγει η χώρα «από τη γερμανική κατοχή δήθεν» και χαρακτήρισε «καταγέλαστους» όσους «λαϊκίζουν πάνω στον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μας με Σχέδια Β».
Σε άλλη του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε «εντός των τειχών» και «δήθεν» την κριτική που γίνεται στην Ε.Ε. από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Χαρακτήρισε επίσης «της μόδας» το «σύνθημα» για έξοδο από το ευρώ κι επικαλέστηκε τη δημιουργία πρόσφατα του γερμανικού κόμματος για την έξοδο από το ευρώ το οποίο στηρίζεται από μερίδα επιχειρηματιών. Για το ΚΚΕ η σχετική συζήτηση έχει μόνο συστημικό πρόσημο, όσο δεν συνοδεύεται από το αίτημα για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και ανατροπή του καπιταλισμού.
Όμως τι θα κάνει το ΚΚΕ αν τελικά υπάρξει έξοδος από το ευρώ με εκ των άνω πρωτοβουλία;
Στο ερώτημα – και τις ερωτήσεις που δέχεται το κόμμα, όπως σημειώνεται – απαντά δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» που αναπτύσσει τους παραπάνω προβληματισμούς σχετικά με τη «ριζοσπαστικότητα» ή μη του τρέχοντος ευρωσκεπτικισμού:
«Δε θα μας βρει μια τέτοια εξέλιξη αιφνιδιασμένους. Θα κάνουμε ό,τι κάναμε π.χ. όταν έπεσε η χούντα και σε συνεννόηση παρέδωσε τα κλειδιά της στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν ο Καραμανλής έβγαζε την Ελλάδα από το στρατιωτικό ΝΑΤΟ. Θα αποκαλύψουμε το χαρακτήρα αυτής της εξέλιξης, θα οργανώσουμε την πάλη, καθώς θα φορτώσουν στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα το κόστος της εξόδου από το ευρώ και της αποδέσμευσης αν γίνει, θα δείξουμε την ανάγκη ο λαός με δική του και όχι ξένη σημαία να τραβήξει τα πράγματα προς τα εμπρός».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01