search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:00
MENU CLOSE

Η τρόικα δείχνει τα δόντια της

28.06.2013 21:00
oldphotospod_2706_050_cmyk1372405346.jpg

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων αναγκάζει την τρόικα να σκληρύνει τη στάση της. Πλέον οι αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων αναγκάζει την τρόικα να σκληρύνει τη στάση της. Πλέον οι αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ταυτόχρονα, οι δανειστές μας διεμήνυσαν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να έχει εφαρμοστεί ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τη διασφάλιση της είσπραξης φόρων και λοιπών τελών και απλοποιεί τις πάσης φύσεως διαδικασίες γύρω από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, παρακρατούμενους φόρους και ακίνητα με στόχο την ενίσχυση των εσόδων.

Μετά τις συστάσεις, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισπεύδει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των 50 δράσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο, ενώ ενισχύει με προσωπικό τις μονάδες ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και τη μονάδα ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα κανένα από τα σχέδια νόμου για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να καθυστερήσουν περαιτέρω την κατάθεσή του στη Βουλή, ενώ δεν έχει κατατεθεί ακόμα στην πολιτική ηγεσία καμία εισήγηση για τον κώδικα φορολογικής διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι η τεχνική βοήθεια έχει προτείνει την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, με το ποσό να προσδιορίζεται στις 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3 % σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής. Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη ζώνη του ευρώ είναι σήμερα μόλις κάτω από 25.000 ευρώ. Εξαιτίας των δεδομένων αυτών το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ, προτείνοντας ακριβώς την καθιέρωση ελάχιστου ορίου ως ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50