17/01/2019 16:10:14
8.5.2010

«Η πόλη είμαστε εμείς, οι άνθρωποί της»

«Η πόλη είμαστε εμείς, οι άνθρωποί της» - Media

Το είπαν και το έκαναν! Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια. Και ήταν μόνο η αρχή, μια πρόβα αντανακλαστικών, μια πρώτη «γεύση», όπως οι ίδιοι οι διοργανωτές του Lunch Street Party λένε, για να πάρει ο κόσμος «μια πρώτη ιδέα γι’ αυτό που θα θέλαμε να ονομάζουμε φαγοπότι και κέφι στους δρόμους της Αθήνας».

Η ιδέα αυτής της συλλογικής, κοινωνικής δράσης είναι απλή. Ομάδες πολιτών οργανώνονται, φτιάχνουν τα φαγητά τους, φέρνουν τα ποτά τους, τα τραπέζια και τις καρέκλες τους, επιλέγουν έναν δημόσιο χώρο, μια ελεύθερη έκταση, ένα πάρκο, και με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι πρέπει να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε έστω και τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που μας αναλογούν.

Το πρώτο LSP έγινε δοκιμαστικά στα τέλη Μαρτίου και ο τόπος που επιλέχθηκε για το πρώτο φαγοπότι, το Γκάζι, ήταν ένα μήνυμα για τη διεκδίκηση, την ανάκτηση του δημόσιου χώρου.

Όπως γράφουν στο blog τους http://lunchstreetparty.blogspot.com/, «έγινε επίτηδες σε δρόμο και όχι στην εξοχή. Έγινε επίτηδες σε μια περιοχή όπως το Γκάζι. Το παράδειγμα του Γκαζιού μας διδάσκει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ανάπτυξης φέρνει την πόλη σε αδιέξοδο, καθώς τα τοπικά χαρακτηριστικά εξαλείφονται και οι μεγάλες ευκαιρίες σπαταλούνται. Η ταυτότητα της πόλης ξεθωριάζει και οι επιλογές που προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της καθημερινά περιορίζονται».

Η πρώτη απόπειρα για την καθιέρωση και στη χώρα μας του θεσμού του «Big Lunch» είχε, όπως λένε οι εμπνευστές του, «δαιμονισμένο αέρα κι αρκετό κόσμο... Γύρω στα 150-200 άτομα κάνανε τη βόλτα τους σε συνολικά 5 ώρες και το πιο σημαντικό είναι ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει σε πιο μαζικά (και μη) καλέσματα αργότερα».

Το «Πράσινο Ποντίκι» σε προηγούμενο ρεπορτάζ είχε παρουσιάσει τις νέες τάσεις κοινωνικού ακτιβισμού που αναπτύσσονται χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανούσια δημοσιότητα. Μια από αυτές είναι και το Lunch Street Party, που έχει τις ρίζες του στη Βρετανία, αν και στην Ελλάδα παίρνει άλλα χαρακτηριστικά. Στη Βρετανία η πρωτοβουλία των πολιτών λέγεται «The Big Lunch» και πρόκειται για εκδήλωση που πραγματοποιείται στους δρόμους της χώρας μία φορά τον χρόνο. Το πρώτο «μεγάλο φαγοπότι» έγινε στις 19 Ιουλίου του 2009 και κινητοποίησε ένα εκατομμύριο Βρετανούς! Το δεύτερο «Big Lunch» έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 9 εκατομμύρια πολίτες!

INFO:

Δείτε, διαβάστε περισσότερα στο http://lunchstreetparty.blogspot.com/ και στο γκρουπ Lunch Street Party στο Facebook

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.