search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:29
MENU CLOSE

Οι χοντράδες του φον Σόιμπλε

30.07.2013 21:00
oldphotospod_2507_011_cmyk1375101298.jpg

Ούτε την Πρωταπριλιά θα περίμενε κάποιος να ακούσει τέτοια απάντηση από τον Σόιμπλε!

Ούτε την Πρωταπριλιά θα περίμενε κάποιος να ακούσει τέτοια απάντηση από τον Σόιμπλε! Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που καταβάλλει υπερπροσπάθεια ακόμα και για να μειδιάσει μπροστά στον φακό, φύλαγε το… καλύτερο για το τέλος, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Σκάι, αφήνοντας άφωνη όλη την Ελλάδα:
• Κύριε Σόιμπλε, στο παρελθόν έχετε κάνει δηλώσεις που για τους Έλληνες ήταν προσβλητικές και αυταρχικές. Αυτό είχε ως συνέπεια σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι ίσως ο πιο αντιπαθής άνθρωπος στην Ελλάδα. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Και, με το πέρασμα του χρόνου, πιστεύετε ότι ήταν λάθος;
• «Δεν γνωρίζω ούτε μία δήλωσή μου –κι αν μπορείτε δείξτε μου μία– με την οποία να έχω προσβάλει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόκειται για προκαταλήψεις, για λανθασμένες μεταφορές στον Τύπο (…). Στη Γερμανία δεν θα βρείτε καμία δήλωσή μου με προσβλητικό περιεχόμενο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόκειται για μια χονδροειδή παρανόηση, η οποία συντηρείται δυστυχώς από ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ».
Προφανώς ο Σόιμπλε δεν έχει ή δεν θέλει να έχει γερή μνήμη, ενώ μάλλον αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο την έννοια «προσβολή». Διαφορετικά, θα θυμόταν μερικές από τις δεκάδες πικρόχολες, με υπονοούμενα, αλλά –ακόμα χειρότερα– και απειλητικές δηλώσεις που έχει κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
• Στις 21.12.2009 δήλωνε στην «Bild»: «Η Ελλάδα ζει πέραν των δυνατοτήτων της επί χρόνια. Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώνουμε για τα λάθη των Ελλήνων».
• Στις 15.7.2011 γινόταν μια ακόμα τροφοδότηση αμφιβολιών και στοχοποίηση της μνημονιακής, πια, Ελλάδας, ότι παίρνει στον λαιμό της όλη την ευρωζώνη, σε μια συνέντευξη στην «West Deutsche Allgemeine Zeitung»: «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το ευρώ ως εγχείρημα».
• Στις 25.6.2012, στο ZDF έλεγε: «Η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς. Κανένας στον κόσμο, που ασχολείται με το ζήτημα, δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε».
• Στις 19.08.2012 έριχνε κι άλλο «καρφί» σε ομιλία του στο Βερολίνο, ερωτώμενος για ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα: «Δεν συντρέχει λόγος να ρίχνουμε χρήματα σε πηγάδι χωρίς πάτο».
Δυστυχώς, όμως, ο Σόιμπλε έχει «πρωταγωνιστήσει» και σε πιο προσβλητικές χοντράδες, αφού δεν δίστασε να πει κατάμουτρα στον ελληνικό λαό, για την αφαίρεση της εθνικής του κυριαρχίας, στις 31.10.2011 στο «Spiegel» τα εξής:
«Σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερη βοήθεια από τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα και να δεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία. Μπορεί κανείς ακόμα να πει ότι προσωρινά θα εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Δεν πιστεύω ότι καμιά άλλη χώρα θα θέλει να της επιβληθούν τέτοια μέτρα, ακόμη και αν βρεθεί στην έσχατη ανάγκη».
Στις 4.5.2012 η κατάσταση ξέφευγε ακόμα περισσότερο, με μια ωμή και πρωτοφανή παρέμβαση τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το μήνυμα Σόιμπλε «που προειδοποιεί τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι αν εκλεγεί κυβερνητική πλειοψηφία που δεν θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας με τους δανειστές, τότε η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες». Όπως ανέφερε με νόημα, «Η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι σε εθελοντική βάση».
Νωρίτερα, στις 15.2.2012, με συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό SWR, εκδήλωνε την δυσφορία του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές;». Στάση που προκάλεσε την αντίδραση του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος δήλωσε: «Ποιος είναι ο Σόιμπλε που λοιδορεί την Ελλάδα;».
Ακόμα και στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Σόιμπλε φρόντισε, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου της «Bild», να υποτιμήσει μια επίσημη συνάντηση θεσμικών προσώπων, του προέδρου της δημοκρατίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα: «Πράγματι, μου είπαν ότι κάποιος από την αντιπολίτευση συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια. Για την ακρίβεια, μου είπαν ότι ο αρχηγός μιας ομάδας αντιπολιτευόμενων βουλευτών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της δημοκρατίας».
Κι ένα τελευταίο απόσπασμα από συνέντευξη του Σόιμπλε (ίσως και πιο χαρακτηριστικό) για το πώς βλέπει τα πράγματα: Στις 26.3.2013 στο ZDF, αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια για τη γερμανική πολιτική λιτότητας, σε ένα κρεσέντο αλαζονείας παρομοίαζε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με ζηλιάρηδες «κουμπούρες» σχολικής τάξης: «Είναι σαν μια τάξη στο σχολείο. Οι μαθητές που υστερούν, ζηλεύουν τον πιο επιμελή συμμαθητή τους που έχει τους καλύτερους βαθμούς».
Φυσικά, ο Σόιμπλε δεν έχει βρίσει –με την αγοραία έννοια– τους Έλληνες και την Ελλάδα. Αυτό δα θα έλειπε από ένα πολιτικό πρόσωπο που απευθύνεται σε έναν ολόκληρο λαό εξ’ ονόματος ενός άλλου λαού! Δεν υπάρχει, όμως, χειρότερη προσβολή από το όχι μόνο να επιβάλλεται, αλλά και να επιδεικνύεται κυνικά η αφαίρεση εθνικής κυριαρχίας από μια χώρα ή να γίνεται άμεση παρέμβαση – προειδοποίηση για το πότε θα γίνουν εκλογές σε μια δημοκρατία και ποιους πρέπει να προτιμήσουμε για το «καλό μας». Άλλωστε, ο πολιτικός λόγος έχει τους δικούς του κώδικες και γίνεται προσβλητικός μέσα από τη δική του σημειολογία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50