search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:27
MENU CLOSE

Ζουμ στην Αθήνα των φιλοσόφων

08.08.2013 08:28
Ζουμ στην Αθήνα των φιλοσόφων - Media

Με μια λαμπρή τελετή υποδέχτηκε η Αθήνα στον υποβλητικό χώρο του Ηρωδείου τους σύγχρονους διανοητές που παίρνουν μέρος στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα διαρκέσει ως τις 10 Αυγού­στου.

Με μια λαμπρή τελετή υποδέχτηκε η Αθήνα στον υποβλητικό χώρο του Ηρωδείου τους σύγχρονους διανοητές που παίρνουν μέρος στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα διαρκέσει ως τις 10 Αυγού­στου.
 
Κυριακή απόγευμα. Ο κόσμος έχει συγκε­ντρωθεί νωρίς έξω από Ηρώδειο και περιμέ­νει υπομονετικά να δει και να ακούσει τους σύγχρονους σοφούς να ξετυλίγουν τη σκέψη τους, απαντώντας στις αγωνίες του σημερι­νού ανθρώπου. Είναι ένα όμορφο αυγουστι­άτικο δειλινό και η Αθήνα μοιάζει πανέμορφη τυλιγμένη σε ένα μαβί πέπλο. Ο ένας μετά τον άλλον οι θεατές μπαίνουν στο θέατρο ταυτόχρονα με τους διανοητές που φαίνονται γοητευμένοι από την ατμόσφαιρα του ρωμα­ϊκού ωδείου.
 
Μπορεί, άραγε, η φιλοσοφία να επηρεάσει τον σύγχρονο άνθρωπο στην εποχή της οικονο­μικής κρίσης και των κοινωνικών δικτύων; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι 2.000 σύνεδροι που παίρνουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου.
 
«Το συνέδριο αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, είναι ένα αγαθό που έρχεται να μείνει στη ζωή μας, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία» τόνισε στην έναρξη ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Φιλοσοφίας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, και χειροκροτήθηκε από το κοινό, σε αντίθεση με τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από τους θεατές την ώρα που απηύθυνε χαιρετισμό.
 
Με πλήθος διαλέξεων, φιλοσοφικές συναντή­σεις, συμπόσια και ολομέλειες συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου. Από το «βήμα» της Πνύκας, όπου αγόρευαν ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, η Μεξικανή φιλόσοφος Τζουλιάνα Γκονζάλες εισήγαγε το κοινό στη «σωκρατική φρόνηση σήμερα», ο ΚινέζοςΤσεν Λάι μίλησε για την «πρακτική στην κομφουκιανή φιλοσοφία», ενώ ο Αλεξάντερ Νεχάμας θα κληθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα: «Είναι ο τρόπος ζωής μια τέχνη που μπορεί να διδαχθεί;».
 
Στην αυγουστιάτικη Αθήνα της κρίσης, οι σύγχρονοι φιλόσοφοι μας υπενθυμίζουν τον σημαντικό ρόλο της φιλοσοφίας στην καθη­μερινή ζωή.
 
Μπορεί ο φιλόσοφος του σήμερα να παρεμβαίνει στην πολιτική, να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, να γίνεται οδηγός και να πηγαίνει μπροστά από την εποχή του;
 
Ο 85χρονος φιλόσοφος και πολιτικός στοχα­στής είναι η περίτρανη απόδειξη.
 
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο σταρ του συνεδρί­ου, ο παθιασμένος ευρωπαϊστής, ανέλυσε με έμφαση το πολιτικό του όραμα, τον «κοσμοπολιτισμό», στο κατάμεστο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής. Μίλησε, βέβαια, και για την ελληνική κρίση «Υψώνω τη φωνή μου για την εξοργιστική κοινωνική αδικία που προκαλείται από την κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Όλες οι κυβερνήσεις, με πρώτη και καλύτερη της Γερμανίας, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους» είπε ο Γερμανός φιλόσοφος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50