search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:41
MENU CLOSE

Τελικά οι ΗΠΑ ζήτησαν τις βάσεις στην Ελλάδα για επέμβαση στη Συρία;

27.08.2013 11:02
Την επέκταση της βάσης της Σούδας εξετάζουν οι ΗΠΑ - Media

Διαψεύσεις επί διαψεύσεων, άκυρα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ και επιμονή της «Καθημερινής» ότι, ναι, η Ουάσιγκτον θέλει τις ελληνικές βάσεις, συνθέτουν το σκηνικό.

Διαψεύσεις επί διαψεύσεων, άκυρα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ και επιμονή της «Καθημερινής» ότι, ναι, η Ουάσιγκτον θέλει τις ελληνικές βάσεις, συνθέτουν το σκηνικό.
Το… θολό τοπίο άρχισε να δημιουργείται με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο στη συνέχεια «διέψευσαν κυβερνητικές πηγές», όπως αναφερόταν σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
Λίγο αργότερα, το ΑΠΕ ακύρωσε το τηλεγράφημά του, το οποίο είχε τίτλο: «Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα εφημερίδας περί ελληνικής συνδρομής για τη Συρία». Προηγήθηκε «Ορθή Επανάληψη» του τηλεγραφήματος, στο οποίο αρχικά αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τις εν λόγω κυβερνητικές πηγές «Πρόκειται για παιχνίδια της εφημερίδας», φράση που δεν υπήρχε στην «ορθή επανάληψη». 
Η «Καθημερινή», από την πλευρά της, επιμένει στο ρεπορτάζ της, αναφέροντας, μετά τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ ότι:
«Αναστάτωση στην κυβέρνηση προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα της «Κ» για αξιοποίηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και παροχής συνδρομής στο πλαίσιο του σχεδιασμού στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Απο κυβερνητικής πλευράς επιχειρήθηκε να διαψευσθεί η ύπαρξη σχετικού αιτήματος. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι οι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα σε όλα τα εναλλακτικά σχέδια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και ότι η χρήση τους, στο πλαίσιο διατλαντικών συμφωνιών, δεν μπορεί να γίνει εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η συναίνεση της ελληνικής πλευράς, θέμα το οποίο έχει ήδη τεθεί απο την Ουάσιγκτον.»
 
Το χρονικό
Δείτε το αρχικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:
«Την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και επισήμως η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ήδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Με επίκεντρο τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δείχνει περισσότερο πιθανό από ποτέ. Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν, με βάση τα αιτήματα που διατυπώνονται, ότι η χώρα μας θα βρεθεί σε ρόλο-κλειδί για δύο λόγους: κατά πρώτον, φαίνεται να επικρατεί μια αυξημένη επιφύλαξη στην αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των οδών διέλευσης που διαθέτει η Τουρκία, λόγω της αυξημένης πολιτικής εμπλοκής της Άγκυρας στη συριακή κρίση.
 
Κατά δεύτερον, η αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων της Ελλάδας και η συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τα αποτελέσματα αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά θετικά. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ήδη διαμηνύσει προς τους συμμάχους ότι, όπως πάντα, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η μοναδική πιθανότητα ενεργοποίησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αφορά την απομάκρυνση Ελλήνων από την περιοχή, σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, ενδεχόμενο για το οποίο έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.
Στην ελληνική κυβέρνηση οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκλαμβάνονται ως μια σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, η οποία μπορεί να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, δεδομένης της ρευστότητας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και του φόβου διάχυσης της κρίσης. Παράλληλα, ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός για τις απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να λάβει οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση και εμπλοκή. Δεν είναι τυχαίο ότι, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, για το θέμα της Συρίας πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε ανακοίνωση του υπουργείου χαρακτηρίζεται «εντελώς απαράδεκτη και προκλητική κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες διάπραξης του ειδεχθούς εγκλήματος της χρήσης χημικών όπλων».
Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να καταφέρει να εξισορροπήσει σε ένα δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον. Ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα έχει μεν πολυμερή χαρακτήρα με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων αρκετών χωρών, ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη Μόσχα να έχει ήδη διαχωρίσει δημοσίως και σε υψηλούς τόνους τη θέση της. Η Αθήνα θα επιδιώξει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν και από συμβατικές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημείο-κλειδί για την επιτυχία στην επιδίωξη αναβαθμισμένου περιφερειακού γεωστρατηγικού ρόλου θεωρείται η διατήρηση του χαρακτήρα της χώρας ως αξιόπιστου συνομιλητή των αραβικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξαιρετική σημασία η προγραμματισμένη για τις 5 Σεπτεμβρίου επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο.»
 
Και το τηλεγράφημα διάψευσης του ΑΠΕ:
«Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν δημοσίευμα στον σημερινό τύπο (συγκεκριμένα, στην Καθημερινή) σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων στη Σούδα και την Καλαμάτα για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.   "Ουδέποτε έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την ελληνική κυβέρνηση", αναφέρουν οι εν λόγω πηγές.   Ας σημειώσουμε πως στο αρχικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ (όπως το παρουσίασε, ενδεικτικά, το Κέρδος) αποδίδονταν στις κυβερνητικές πηγές και η φράση Από το ΑΠΕ επίσης διακινείται η είδηση πως «Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσημη πηγή του ΥΠΕΘΑ, σχολιάζοντας δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01