search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:12
MENU CLOSE

Όλα ήταν… συνωμοσία!

29.08.2013 21:00
oldphotosakis1377785654.jpg

Η έκπληξη – η… ανατροπή – δεν ήρθε, τελικά, από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η απολογία του δεν ξέφυγε ούτε χιλιοστό από την αρχική γραμμή της άρνησης που είχε χαράξει. 

Η έκπληξη – η… ανατροπή – δεν ήρθε, τελικά, από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η απολογία του δεν ξέφυγε ούτε χιλιοστό από την αρχική γραμμή της άρνησης που είχε χαράξει. Μια άρνηση που ντύθηκε με τον μανδύα της πολιτικής δίωξης αλλά και την έκδηλη αγωνία του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού να πείσει για τη δική του αλήθεια, που συνοψίζεται σε λίγες μόνο λέξεις: «Δεν δωροδοκήθηκα, δεν ζήτησα και δεν πήρα ανταλλάγματα».

Μια αλήθεια που δεν άλλαξε ούτε καν απόχρωση κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας, παρά τα έγγραφα της δικογραφίας που φαίνονται να επιβαρύνουν τη θέση του και μέχρι τώρα δεν έχουν ανατραπεί. Παρά τις απολογίες των συγκατηγορουμένων του, που τον «έδειξαν» ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τις «χρυσές» μίζες.

Ίσως είναι η πρώτη και μοναδική φορά που ο Τσοχατζόπουλος αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να «πλανέψει» το ακροατήριό του, παρά την ιστορική αναδρομή που επέλεξε να κάνει ενώπιον του δικαστηρίου ξεκινώντας από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τη διαδοχή του από τον Κώστα Σημίτη και την κρίσιμη νύχτα των Ιμίων. Άλλωστε το δικαστήριο απέχει πόρρω από το πολιτικό ακροατήριο στο οποίο είχε συνηθίσει να απευθύνεται.

Κατά τον ίδιο η υπόθεσή του στήθηκε από «πολιτικά και δικαστικά κέντρα εξουσίας που ασκούν εδώ και καιρό σημαντική παρέμβαση επικοινωνίας» και κατονόμασε ως ενορχηστρωτή τον «Γιώργο Παπανδρέου και τους προσκυνητές του», αλλά και τον Λ. Λαυρεντιάδη. Όλα είναι, απλώς, καλοστημένα ψέματα, λέει. Το μόνο λάθος που αναγνώρισε στον εαυτό του ήταν η αγορά του σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Όποιο άλλο ακίνητο κι αν διάλεγα δεν θα είχα πρόβλημα», είπε σχεδόν μονολογώντας.

Διάλογοι απείρου κάλλους

Η μοναδική νέα κίνησή του – την τρίτη ημέρα της απολογίας του – ήταν η αμφισβήτηση της πατρότητας των χειρόγραφων σημειώσεων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του. Μια κίνηση που προκάλεσε ένταση κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκε για τα ημερολόγιά του από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής.

• Τσοχατζόπουλος: «Είναι προσωπικά δεδομένα αυτά».
• Πολιτική Αγωγή: «Ο κατηγορούμενος οφείλει να απαντήσει».
• Τσοχατζόπουλος: «Είναι φαντασιώσεις. Είναι πλαστά».
• Πολιτική Αγωγή: «Δεν τα έχετε προσβάλει ως πλαστά».
• Τσοχατζόπουλος: «Διαχειρίζεστε κλοπιμαία. Έχετε μένος κατ’ εντολή του εντολοδόχου σας».
• Πολιτική Αγωγή: «Εσείς έχετε μένος κατά της δικαιοσύνης».

Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τη συνεδρίαση, ο πρώην υπουργός είπε: «Θα απευθυνθώ εγώ στα αφεντικά σας. Απαράδεκτη η συμπεριφορά σας. Μην διολισθαίνετε σε ενέργειες εγκληματικού χαρακτήρα».

Δικαστές και εισαγγελείς επιχείρησαν με δύσκολες, επίμονες ερωτήσεις να πάρουν απαντήσεις από τα χείλη του πρώην υπουργού. Δεν τα κατάφεραν. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να δουν έναν Άκη Τσοχατζόπουλο εξοργισμένο να τους κατηγορεί για μεροληψία και τον συνήγορό του να στηρίζει αυτή την άποψη και να αποβάλλεται, με εντολή προέδρου, από τη δικαστική αίθουσα.

Ο Τσοχατζόπουλος, στις καταιγιστικές ερωτήσεις που αφορούσαν την καρδιά του κατηγορητηρίου, απάντησε χωρίς ουσιαστικά να πει κάτι. Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τις off shore, τα ακίνητα, τα εμβάσματα, τις κωδικοποιημένες σημειώσεις του. «Δεν συνεχίζω αυτή τη συζήτηση» ήταν μια από τις απαντήσεις του, λες και επρόκειτο για συζήτηση μεταξύ φίλων. Όλα τα απέδωσε σε συμπτώσεις, φαντασιώσεις, ακόμη και εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών.

«Δεν έχετε τίποτα σε βάρος μου, όλα είναι αέρας κοπανιστός», είπε απευθυνόμενος στους δικαστές, ενώ συνήγοροι σχολίαζαν πως με τη στάση του δεν βοηθά τη σύζυγο και την κόρη του, οι οποίες κάθονται μαζί του στο εδώλιο. «Ζήσαμε επικοινωνιακή καταιγίδα. Υπήρχαν συμφέροντα εκδοτικά, οικονομικά, κομματικά και στη συνέχεια οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τα έκαναν πλακάκια για τα υποβρύχια», είπε και επανέλαβε πως ο ίδιος στοχοποιήθηκε και ότι η σύζυγος και η κόρη του, δυο μητέρες ανήλικων παιδιών, βρέθηκαν άδικα στη φυλακή λόγω της συγγενικής τους σχέσης.

Ακόμη και για τις «καυτές» σημειώσεις στα ημερολόγιά του – λίγο πριν τις αμφισβητήσει – δεν επιχείρησε να βρει πειστικές απαντήσεις, απλώς επικαλέστηκε τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα.

• Πρόεδρος: «Στο γραφείο σας βρέθηκαν κάποιες σημειώσεις…».
• Τσοχατζόπουλος: «Τα σημειώματα αυτά, ακόμη και εγώ να τα έχω γράψει, δεν σημαίνει ότι είναι δικά μου. Συνήθιζα να σημειώνω χωρίς να πολυεμβαθύνω. Είναι προσωπικές μου σημειώσεις».
• Πρόεδρος: «Εσείς δηλαδή στις προσωπικές σας σημειώσεις εκφράζεστε και με κωδικούς; Ποιος είναι ο Bosko; (σ.σ.: αναγραμματισμός του «Σμπώκος»).
• Τσοχατζόπουλος: «Είχα έναν φίλο μου τότε Bosko στη Σερβία».
• Πρόεδρος: «Τα βιβλία τι σημαίνουν;».
• Τσοχατζόπουλος: «Πού να θυμάμαι εγώ τώρα… Εκείνη την εποχή κάτι θα σήμαιναν».
• Πρόεδρος: «Ναι, αλλά ζητάτε 10 βιβλία από τον Σμπώκο».
• Τσοχατζόπουλος: «Δεν μπαίνω σε αυτά τα θέματα, είναι προσωπικά μου και παραβιάστηκαν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:12