search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:34
MENU CLOSE

Κρίση στο Wikileaks

31.08.2013 21:00
oldphotospod_2908_053_cmyk1377854676.jpg

Κάτι δεν πάει… καθόλου καλά στο κόμμα με το όνομα Wikileaks. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές που ενδεχομένως να στείλουν τον Τζούλιαν Ασάνζ στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας, το κόμμα παραπαίει αφήνοντας άφωνους πολλούς υποστηρικτές του:

Κάτι δεν πάει… καθόλου καλά στο κόμμα με το όνομα Wikileaks. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές που ενδεχομένως να στείλουν τον Τζούλιαν Ασάνζ («εγκλωβισμένο» επί 14 μήνες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο) στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας, το κόμμα παραπαίει αφήνοντας άφωνους πολλούς υποστηρικτές του: Οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη αποκαλύπτοντας βαθιές ιδεολογικές ρήξεις ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα στελέχη, με αποκορύφωμα… την ανακοίνωση – έστω και λίγων ωρών – εκλογικής συμμαχίας με φασίστες και νεοναζί!
Το βασικό πρόβλημα του κόμματος αυτού, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο από τον Ασάνζ (ο οποίος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με την Αυστραλία επιμένοντας στην έκδοση ενός μέλους του Κογκρέσου) και έκτοτε γνωρίζει θεαματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα: δεν έχει πολιτικο-ιδεολογικό πρόσημο. Δεν θέλει να ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά… Θέλει, όπως λέει, να αγωνιστεί για ένα «νέο είδος πολιτικής», προτεραιότητα της οποίας θα είναι η διασφάλιση της αμεσοδημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.
Όσο κι αν αυτό δεν ακούγεται από μόνο του κακό, όταν μπαίνουν στη μέση οι κάλπες (και μαζί με αυτές οι «καρέκλες»), τότε έρχονται στο φως… ποικίλες διαθέσεις. Ορισμένοι αναφέρονται σε αυτές επιεικώς ως «πραγματισμό»… Άλλοι πάλι προτιμούν να τις αποκαλούν «ξεπούλημα».
Εν προκειμένω, τα μέλη του κόμματος στην επαρχία της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάσισαν να ανακοινώσουν πως, σε περίπτωση μη εκλογής του υποψηφίου τους, το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα θα μοιραστεί ανάμεσα στο δεξιό κόμμα των Κυνηγών και το… νεοφασιστικό ρατσιστικό Πρώτο Κόμμα. Και μπορεί τα «κεντρικά» του κόμματος να διέψευσαν μέσα σε λίγες ώρες την απόφαση αυτήν κάνοντας λόγο για «λάθος» (;), αλλά το σοκ ήταν αρκετό ώστε να παραιτηθούν ευθύς αμέσως πέντε στελέχη του, εκ των οποίων το μεγαλύτερο «αστέρι» – η υποψήφια Λέσλι Κάνολντ.

Μυστηριώδης στάση
Ο Ασάνζ, από το δωματιάκι του στη πρεσβεία του Ισημερινού – 16.000 χιλιόμετρα μακριά από τα τεκταινόμενα – επικαλέστηκε… φόρτο εργασίας λόγω των εξελίξεων με τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τη δίκη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ. «Δεν πήρε χαμπάρι», λέει, ότι το πράμα έγερνε προς την ακροδεξιά στη Νέα Νότια Ουαλία…
Άλλοι, όμως, πρώην συναγωνιστές του, εκφράζουν αμφιβολίες για την ειλικρίνειά του, κυρίως επειδή θεωρούν ότι ο Ασάνζ δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που συμβαίνει στην ουσία είναι ότι πολλά μέλη του κόμματος Wikileaks στην Αυστραλία έχουν ως μοναδικό σκοπό την εξουσία και δεν ασπάζονται τα ιδεώδη της οργάνωσης.
Στη Δυτική Αυστραλία, πάντως, τα μέλη του κόμματος αποφάσισαν να στηρίξουν κατά προτεραιότητα το Συντηρητικό Εθνικό Κόμμα και να υποδείξουν ως «δεύτερη» επιλογή το κόμμα των Πρασίνων, παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος γερουσιαστής του τελευταίου, Σκοτ Λούντμαν, υπήρξε από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ασάνζ, τον οποίο είχε επισκεφθεί στην Ευρώπη με δικά του έξοδα το 2011 για να τον βοηθήσει στη διένεξη με τη Σουηδία.
Το «κρέμασμα» του Λούντμαν ήταν τόσο αιφνιδιαστικό ώστε η ίδια η… μάνα του Ασάνζ απάντησε μέσω… Twitter ότι «εάν ζούσε στη Δυτική Αυστραλία, θα ψήφιζε αδιαμφισβήτητα τον Λούντμαν» (και όχι το κόμμα Wikileaks), τον οποίο χαρακτήρισε «ατρόμητο, αποτελεσματικό και προασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης και του γιου της Τζούλιαν Ασάνζ».

Αμφισβήτηση εκ των έσω
 
Τα εν «ιδεώδη» του κόμματος φαίνεται πως αμφισβητούνται και από τον ίδιο τον πυρήνα των Wikileaks, αφού τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν τον Ασάνζ και τον στενό του κύκλο για μυστικοπάθεια, λήψη αποφάσεων με παράκαμψη των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών (που υποτίθεται ότι διέπουν το κόμμα) και άλλα πολλά. Χαρακτηριστικό της γενικότερης αναταραχής στους κόλπους του κόμματος και της θολούρας που επικρατεί γύρω από το ποιος είναι με ποιον είναι και το «χαστούκι»που έριξε το Wikileaks στους Πράσινους στη Δυτική Αυστραλία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:33