search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:24
MENU CLOSE

Ο χρυσός τους φέρνει πιο μακριά…

02.09.2013 21:00
Ο χρυσός τους φέρνει πιο μακριά… - Media

Τα ορυχεία χρυσού και πολύτιμων λίθων αποτελούν μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες της Νότιας Αφρικής.

Τα ορυχεία χρυσού και πολύτιμων λίθων αποτελούν μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες της Νότιας Αφρικής αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου απειλείται από την προγραμματισμένη για σήμερα γενική απεργία των εργαζομένων.

Το συνδικάτο των εργατών αριθμεί περισσότερα από 120.000 μέλη και προχώρησε στην κήρυξη απεργίας λόγω των χαμηλών μισθών και των πολλών κινδύνων του επαγγέλματος  αφού οι ιδιοκτήτες δεν παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Οι εργάτες υποστηρίζουν ότι η διάθεση των αφεντικών να μειώσουν τις αμοιβές θα οδηγήσει σε έκρηξη βίας την ώρα που οι ιδιοκτήτες απαντούν ότι πιθανές αυξήσεις θα σημάνουν το κλείσιμο πολλών ορυχείων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Την ώρα που ο τομέας της παραγωγής αυτοκινήτων και αυτός των κατασκευών έχει κάμψη, μια πιθανή απεργία στα ορυχεία θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας.

Αυξήσεις 60% ζητάει το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργατών την ώρα που το δεύτερο σε μέγεθος αντίστοιχο όργανο μιλάει για διπλασιασμό και βάλε των αποδοχών.

Οι εταιρείες που έχουν και διαχειρίζονται τα ορυχεία απαντούν ότι με την παγκόσμια κρίση έχουν πέσει οι τιμές πώλησης των αγαθών και δεν μπορούν να αντέξουν σε αυξήσεις τέτοιου είδους και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου ορυχείων της χώρας τάχθηκε υπέρ των εταιρειών (περίεργο ε;)

Ήδη ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας της Νοτίου Αφρικής δοκιμάστηκε σκληρά πέρυσι με την απεργία που ξέσπασε ως αποτέλεσμα της διαμάχης των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων και στιγματίστηκε από βίαια και πολλές φορές θανατηφόρα επεισόδια μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στα οποία 50 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους.

«Αν αναλωθούμε στις διαπραγματεύσεις για τα ποσοστά κινδυνεύουμε να δούμε ορυχεία να κλείνουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται» έγραψε στο κύριο άρθρο της μια εφημερίδα προσκείμενη στους εργάτες, ζητώντας ενότητα στον κοινό αγώνα.

Ο τύπος της χώρας έχει πολλάκις κατηγορήσει τον πρόεδρο Τζέϊκομπ Ζούμα ότι έχει επικεντρωθεί να ικανοποιεί τα θέλω μιας μικρής ομάδας πλουσίων και ισχυρών, αγνοώντας τα προβλήματα των φτωχών και ανέργων της Νοτίου Αφρικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50