search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:16
MENU CLOSE

Ο Ομπάμα «βάζει πλάτη» στο ρωσικό σχέδιο – Ελπίδες για τη Συρία

10.09.2013 17:47
Ο Ομπάμα «βάζει πλάτη» στο ρωσικό σχέδιο – Ελπίδες για τη Συρία - Media

Με ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αρνητικής ψήφου στην αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζεται εναλλακτικό ψήφισμα που θα δίνει μια ακόμη ευκαιρία σε διπλωματική λύση για τη Συρία.

Νέα διάσταση υπέρ της Ειρήνης, δίνει δημοσίευμα των New York Times, καθώς όπως φαίνεται, τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) όσο και η Γερουσία (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) έκλειναν προς αρνητική ψήφο στην επίσημη πρόταση για επίθεση στη Συρία.
 
Σημειώνεται πως απόψε συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (23:00 ώρα Ελλάδος).
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οκτώ γερουσιαστές, μέλη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και ο Λευκός Οίκος βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη σύνταξη νέου ψηφίσματος, το οποίο θα επικεντρώνεται στον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 
Στην ομάδα των γερουσιαστών, συμμετέχουν μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, αλλά και αντιπάλους του Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να δοθεί χρόνος στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και να καταστρέψουν τα συγκεκριμένα, διεθνώς απαγορευμένα, όπλα.
 
Η υιοθέτηση του εναλλακτικού ψηφίσματος αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία αντιμετώπιζε το ρίσκο της ήττας σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για το αρχικό σχέδιο περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, στην οποία η πλειοψηφία των Αμερικανών φαίνεται να αντιτίθεται.
 
Όρους θέτει η Ρωσία για ψήφισμα στο Σ.Α. του ΟΗΕ:
 
Η γαλλική πρόταση για την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η συριακή κυβέρνηση θα κρινόταν ως υπεύθυνη για τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου είναι απαράδεκτη, τόνισε η Ρωσία στους Γάλλους εταίρους της την Τρίτη.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε, κατά τη συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Μόσχα θα προτείνει στο Σ.Α. σχέδιο ψηφίσματος για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαβουλευτεί επάνω σε ένα ψήφισμα για τον διεθνή έλεγχο επί των συριακών χημικών, ωστόσο δεν θα δεχόταν να υπάρχει δικλείδα η οποία να απειλεί τη συριακή κυβέρνηση με χρήση βίας για την εφαρμογή του.
 
«Πρώτα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα το οποίο να θέτει τα συριακά χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο, κάτι που η Συρία έχει ήδη κάνει δεκτό. Εάν υπάρξει ανάγκη για κάτι επιπλέον, μπορούμε να διαβουλευτούμε εκ νέου για ένα νέο ψήφισμα, σημείωσε ο Αλεξάντερ Ορλόφ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
 
Νωρίτερα, ο κ. Φαμπιούς είχε κάνει λόγο για ενστάσεις της Μόσχας για ψήφισμα το οποίο θα αναφερόταν λεπτομερώς στους όρους του διεθνούς ελέγχου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50